03.19-i adás Mentősökről, újraélesztésről

Létrehozta: admin (2014. március 13. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. március 12. )
Hogyan lehet beteget ellátni, állapotot stabilizálni a meredek hegyoldalon? Mi kell ahhoz, hogy egy mentőscsapat mindig ott legyen az európai élmezőnyben? Egyáltalán, minek kell egy mentősnek bajnokságra járni, amikor amúgy is folyamatosan az idővel versenyez? Segíti-e abban valaki, hogy képes legyen feldolgozni a naponta látott tragédiákat? Hogyan lehet megtanítani az életmentést egy gumilabdával? A nagy Generáció vendége Klupács Péter mentő-szakápoló és Mészáros Zalán mentőtiszt.

03.19. első rész

Első rész, 09.21 perc

Klupács PéterKlupács Péter arról mesél, milyenek is a mentős hétköznapjai. Mit jelent a pörgős szolgálat? Milyen élmény a szabályokat felrúgva, szirénázva mentőt vezetni – s milyen megérkezni és ellátni a rászorulót? Mit tehet a mentős, ha családi perpatvarhoz hívják a rohamkocsit? Kinek mit nehéz feldolgozni? Klupács Péternek azt, ha gyerekkel történik valami. Ilyenkor aztán lassan oldódik csak a görcs: de segít a család, a beszélgetés, egy pohár sör. És ha nagyon kell, vannak profi segítők is. De itthon ez is nehéz: bolondnak nézik, aki pszichológus támogatását kéri.

003.19. első rész, hang

03.19. második rész

Második rész, 12.57 perc

Mentős csapat a versenyenA mentősnek szerencsére nem csak nyomasztó, éjszakai felriadásokat okozó élményei vannak. Van más is, amikor – mint Klupács Péter mondja – feszíti a siker az ember mellét. Fizikai fáradtság, szellemi feszültség – jó lenne persze mindezt rendesen kipihenni két szolgálat között, de a mentős is a piacról él, neki is van hiteltartozása, a csekkeket be kell fizetni, s a fizetés oly alacsony, hogy pihenés helyett ők is maszekolnak, magán-mentős cégeknél vállalnak plusz szolgálatokat. Klupács Péter a kikapcsolódását is a szakmában találja meg: Törökországtól Izraelig, Csehországtól Ciprusig jár csapatával mentőversenyre. És nem is eredmény nélkül: ma már a nemzetközi mezőnyben is becsülik tudásukat.

03.19. második rész, hang

03.19. harmadik rész

Harmadik rész, 08.30 perc

Mészáros ZalánA beszélgetésbe itt bekapcsolódik Mészáros Zalán mentőtiszt is. Klupáccsal ketten ugyanis egy olyan, forradalmian egyszerű újraélesztési eljárást dolgoztak ki, amely segíthet a hazai, botrányosan alacsony elsősegély-nyújtási színvonalon. Mészáros azért kezdett bele, mert látta, hogy hogyan halnak meg emberek, mert nincs, aki segíteni tudna, mert látta, hogy a tanfolyamon tanultak sem működnek a gyakorlatban. És az idő rövid: négy perc, aztán már visszafordíthatatlan bajok jönnek. A mentő pedig ennyi idő alatt nem ér ki: ezért csak az segít, ha mindenki, ha lehet, még az iskolában megtanulja, mit kell tennie ilyenkor.

03.19. harmadik rész, hang

03.19. negyedik rész

Negyedik rész, 10.42 perc

ÚjraélesztésAz utolsó rész egy rövid tanfolyammal kezdődik. megtanulhatjuk, hogy egy gumilabda segítségével hogyan gyakorolhatjuk az újraélesztést, s hogy milyen zenét hallgassunk közben, hogy a helyes ritmus is szokássá váljon. És egy elborzasztó adat: míg Magyarországon száz emberből hárman képesek baj esetén az újraélesztésre, ez a szám Európa nyugati országaiban kilencven fölött van. Tanítani kell tehát: tanítani iskolákban a gyerekeknek, s felnőtteknek, ahol lehet. Ami jó: mára az orvostársadalom is elfogadta a két mentős módszerét, s tanítani is hívják őket – csak győzzék!

03.19. negyedik rész, hang