05.28-i adás a munkakeresésről és a csillagsakkról

Létrehozta: admin (2014. május 29. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. május 29. )
Hová forduljon az ember, ha 54 évesen elveszíti az állását? Milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy az önkormányzat kifizesse a havi 22.800 forintot, ami – mint tudjuk – megalázó összeg arra, hogy az ember egy hónapig éljen belőle. Önök tudták, hogy 30 nap önkéntes munkát is kell végezni ahhoz, hogy folyósítják? Milyen új tudásra tesz szert az, akinek van lehetősége segítő képzésre? Milyen kilátásai vannak ma Magyarországon egy 50 fölötti, diplomás, idegen nyelven tudó nőnek? Erről beszélünk Ujjvári Mária műszaki mérnökkel műsorunk első részében.
Polgár Klára a pedagógusi pályát hagyta ott igazi életművéért, a három, világhírű sakkozó Polgár lány neveléséért. Évtizedekig dolgozott a háttérben, s az eredmény azt mutatja, nagyon sikeresen. Műsorunk második felében a bonyolult családi élet logisztikájáról és új elkötelezettségéről, a csillagsakkról beszél.
Első rész, 10.16 perc

Ujj MáriaUjjvári Mária üzemmérnöki végzettséggel öt nagy multinál dolgozott az elmúlt tizenhét évben. Angolul és németül beszél a legjobban, de másik öt nyelven is ír-olvas. 2010 novemberében, 54 évesen bocsájtották el, egy csoportos létszámleépítés keretében. Írta az önéletrajzokat, eleinte csak itthon, de később ment állásinterjúra Bécsbe és Prágába is. Az első két évben 3-400 pályázatot írt, 15 állásinterjún vett részt, míg úgy nem érezte, hogy reménytelen: hiába alkalmas, a kora miatt biztos, hogy elutasítják. Az elmúlt két évben idejét hobbijainak, s a kerületben szervezett képzéseknek szentelte.

Második rész, 13.58 perc

Milyen képzéseket tartanak Ujjvári Mária kerületében? Mi lehet az oka, hogy a pozitív szemléletű, igazán hasznos tanácsokat és ismereteket adó tanfolyam után sem sikerült a képzésben részt vevő két tucat ember közül senkinek sem álláshoz-munkához jutnia? Angol nyelv, munkajog, európai típusú önéletrajz írása – a májusban indult újabb kerületi képzésben ehhez hasonló területeket tanítanak a sok jelentkezőből kiválogatott 60 embernek. Hogy aztán közülük hányan találnak majd munkát, az csak később derül ki.
Orvosi alkalmassági vizsgálat, évi 30 nap önkéntes munka: mi minden feltételnek kell megfelelnie annak, aki a havi 22.800 forint segélyt szeretné megkapni? Hogyan lehet feldolgozni a sorozatos kudarcokat, s milyen tervei vannak a jövőre a most 58 éves Ujjvári Máriának?

Harmadik rész, 11.21 perc

Polgár KláraHa a világhírű Polgár-lányokról, a Polgár László által kigondolt nevelési módszerről, a sakk-sikerekről kellett beszélni, többnyire a papa ment a stúdiókba. Az édesanya, Polgár Klára nevét nemigen ismerjük, pedig az ő évtizedes munkája is kellett a sikerhez. Közben doktorált, disszertációjának címe (mi is lehetne más?) Hogyan neveljünk zsenit Polgár László módszere alapján? Milyen volt a mindennapi élet akkoriban a Polgár családban? Hogyan lehetett vidáman élni egy meglehetősen ellenséges közegben? Könnyű vagy nehéz volt otthagyni a pedagógusi pályát, és csak otthon, a saját gyerekeit nevelni?

Negyedik rész, 11.02 perc

A zseni nem születik, hanem azzá nevelik – állította Polgár László, akinek elhatározása, hogy zsenit neveljenek saját gyerekeikből, már házasságuk előtt létezett. Mennyire volt könnyű tartani magukat a megálmodott célhoz? Hogyan vészelték át a nehezebb periódusokat?
A kísérlet sikerült, a lányok nevét, s Polgár László módszerét megismerte a világ. És mi jött a győzelem után? Mit talált ki tíz évvel ezelőtt az örökké nyughatatlan Polgár László? Mi az a csillagsakk, hogyan terjed a világban, s milyen hatással van a személyiségre? Ha valaki többet is szeretne tudni erről az új játékról, mindent megtalálhat honlapukon, a www.polgarstarchess.com oldalon.