06.04-i adás a nyelvtanulásról és Cserje Zsuzsa sokféle elkötelezettségéről

Létrehozta: admin (2014. június 04. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. június 04. )
Agyfényesítő-e a nyelvtanulás ötven fölött vagy kudarcsorozat? Hogyan tanulunk ma a 20-30 évvel ezelőtti szokásainkhoz, tempónkhoz képest? Miért nem vagyunk képesek ugyanannyi új szót megtanulni? Esetleg eleve arra programozzuk magunkat, hogy nekünk már úgyis mindegy? Kalauz Dóra angoltanár, valamint Iván Mária és Szépfalviné Ágnes diákok beszélnek erről.
Cserje Zsuzsa igazi magánzó. Színész, versmondó, rendező, dramaturg és múzeum-alapító. Hogy miért pont gombamúzeumot alapított, és mit jelent az euritmia, ami szintén fontos elfoglaltsága, arról műsorunk második részében beszélgetünk.
Első rész, 11.13 perc

BabilonMi motiválja az embert, hogy ötven fölött nyelvet tanuljon? Iván Mária a hetvenes évek második felében egyszer már eljutott az angol középszintig, de mivel nem használta, tudása lassan megkopott. Mikor nyugdíjba ment, úgy érezte, elő kell vennie, fel kell frissítenie hajdani tudását. A nyelviskolában tanultakat azonban ma már olvasásra, beszélgetésre is használja. Szépfalviné Ágnes is igen vidáman beszél a tanulás nehézségeiről. Kalauz Dóra minden korosztályt tanít, s úgy tapasztalja, hogy az agyonterhelt 20-30 éveseket a legnehezebb tanítani. A senior korosztállyal azért könnyebb, mert ők élvezetből tanulnak, nem kényszerből, s ez a teljesítményen is meglátszik.

Második rész, 12.53 perc

Miből és hogyan tanulnak Kalauz Dóra tanítványai? Mennyiben segít az új technológia, az internet? A csoporthoz tartozás óriási előnyei. Kell-e külön módszer, másfajta elbánás az időseknek? Dóra azt mondja, ő legfeljebb arra ügyel, hogy nagyobb betűkkel írjon, s hangosabban beszéljen, másra szerinte nincs szükség. A rendszeres tanulás, időbeosztás haszna. Vendégeink igazán elkötelezett tanulók: szünidő nincs, nyáron is folynak az órák. A beszélgetés végén kiderül, hogy mostantól a Nagy Generáció regisztrált tagjai számára önköltséges tanfolyamokat indít a Babilon Nyelvstúdió. Nyitó oldalunkról elindulva lehet tájékozódni és jelentkezni.

Harmadik rész, 11.50 perc

Cserje ZsuzsaSzínész, versmondó, rendező, dramaturg – de hogyan választotta a Cserje nevet a kezdő színésznő? Kecskeméti indulás képesítés nélküli színészként, diplomázás dramaturgiából, majd a rendszerváltozás idejétől már jött a rendezés is az örökmozgó, minden iránt érdeklődő embernek. Az utolsó tíz év új története számára az euritmia, ez a kollektív előadói stílus, ahol Zsuzsa versmondása mintegy aláfestés, kíséret mások táncelőadásához.

Negyedik rész, 12.21 perc

A több évtizedes szünet után ismét a színészet: volt már szerep kisfilmben, augusztusban pedig játszani fog a Marat új előadásában. Honnan a gombák szeretete? Hogyan lett a szeretetből gyűjtés, a gyűjtésből pedig múzeum? Hogyan került a múzeum a Nógrád megyei Terénybe, s mennyiben különbözik ez a világ minden más gombamúzeumától? (Annyit elárulhatunk: sem valódi, sem műanyag gombák nincsenek, viszont van bögre és könyv, metszet és köcsög: minden, ami csak kapcsolatban van a gombákkal.) Az egy éve nyílt múzeum idén már egy nemzetközi fesztivál magja is lesz, ahol a gombás ételektől a zenéig mindent fogyaszthat majd a nagyérdemű látogató.