07.02-i adás - világbajnok szenior kosárlabdázókkal

Létrehozta: admin (2014. július 03. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. július 03. )
Van-e korhatár a kosárlabdában? Változik-e a harcmodor az idővel? Életforma-e a kosárlabda a szenior korúaknak? Hogyan készülnek ma a világversenyekre, hogyan tartják meg kondíciójukat és mit áldoznak fel még ma is, ha edzésre, versenyre, bajnokságra indulnak? A Nagy Generáció mai vendégei Kiss Lenke, Simon Zsuzsa és Farkas Éva.
Első rész, 10.05 perc

Kiss Lenke, Simon Zsuzsa és Farkas ÉvaMindig nyerni indulnak? – hangzik a kérdés, amire nem mindenki egyformán válaszol. Van, akinek a közös játék a legfontosabb, de van, akit a pályán ma is a győzni akarás hajt. De hogyan lesz egyáltalán csapat, s a csapatokból közös játék, majd a válogatott? Hogyan és miből lehet eljutni világversenyekre? Ki hogyan kezdte újra hosszú kihagyás után a szenior kosárlabdát? Mik keresett, s mit talált?

Második rész, 13.10 perc

kosarasok arannyalA stúdió három vendége tavaly világbajnoki aranyat nyert Torinoban. Hogy indult a nemzetközi karrier? Milyen út vezetett (négy év alatt) a világbajnoki aranyig? Hogyan szervezik ezeket a szenior tornákat? Milyen a hangulata, szellemisége az ilyen világversenyeknek? Lazább vagy feszültebb a hangulat, mint régen? Hogyan fogadta Torino a kosarasokat? Ismét haza: milyen lehetőség van a felkészülésre? Hány edzés fér bele egy hétbe? Mi az, ami miatt egyre fáradtabban, olykor már fájdalomcsillapítóval, de mégis jó menni edzésre, meccsre?

Harmadik rész, 10.48 perc

Én megőrülnék, ha nekem órákig futnom kellene egyedül – mondják azok, akik számára egyedül a csapatjáték elfogadható, izgalmas, élvezetes. Ebben a korosztályban sem ritka a durva játék, ezért az első cél: meccs után egészségesen, sérülés nélkül kell lejönni a pályáról. Mit hoz magával, aki hosszú éveket töltött a versenysportban? Milyenek az ízületek, mennyire fárad el a szervezet? Lehet-e idős korban kezdeni a kosárlabdát?

Negyedik rész, 12.45 perc

kosaras csapatRetró, Budapest Kolibri, Valami Rózsaszín ­– csak néhány csapatnév, ami mutatja: jó kedvvel is bírják még a szenior lányok. Vendégeink például legutóbb Turbó Csigák néven léptek pályára Szabadkán.
Mennyit változott Magyarországon a kosárlabda világa az elmúlt évtizedek alatt? Miért nincsenek ma nagy egyéniségek, példaképek? Milyen az utánpótlás? Mennyit mozognak a mai gyerekek, s mekkora veszély a sportra a számítógép, a telefon, s az, hogy ma már a szülők számára sem természetes, hogy a gyerek sportoljon?