08.06-i adás Dr Rosivall Lászlóval

Létrehozta: admin (2014. július 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. július 27. )
Hogyan lehet vízmérgezést kapni? Miért hal meg valaki, ha túlissza magát? Miért lehet veszélyesebb néhány liter rossz pillanatban megivott víz, mint néhány liter jobban időzített sör? Hogyan befolyásolja folyadékfogyasztási szokásainkat kultúránk, neveltetésünk? A fokozott sózás hogyan hat az immunrendszerre? Mi az az U-görbe, és miért nem ismerik a profi sportolók? Rosivall László Széchenyi díjas orvos, a SE Kórélettani Intézetének igazgatója ezekre a kérdésekre is válaszol, valamint arra is, hogy miért kezdeményezte néhány éve, hogy legyen vese-nap a világon, és miért fontos, hogy a medikusok az egyetemen megtanulják a siketek jelnyelvét.
A 2013. július 10-i adás ismétlése.
Első rész, 12.31 perc
Rosivall LászlóLehet-e ártalmasabb 2-3 liter víz Maratón-futás közben, mint 4-5 liter sör az esti televíziózás mellett? Mi az a vízmérgezés? Hogy működik a vesénk, s hogyan hat rá a stressz-helyzet? Ma mindenhonnan azt halljuk, hogy igyunk sokat – de nyakló nélkül inni éppen olyan káros, mint a szomjazás. Kukázó medvék magas vérnyomással, s Erőss Zsolt, akinek az élete talán fél liter vízen múlott.

Második rész, 11.47 perc
Fiatal és idős korban különösen fontos, hogy kerüljük a szélsőségeket: se sokat, se keveset ne igyunk. De mikor kezdődik az idős kor? Negyvenöt? Ötvenöt? Hatvanöt? Kinek mikor – mondja Rosivall doktor – hiszen persze az évek múlásával kopunk, de az életmód, a mozgás (vagy annak hiánya) akár évtizedeket is jelenthet.
Harmadik rész, 14.25 perc
A magyar lakosság 20%-a (!) szenved magas vérnyomásban, még ha nagy részük ezt nem is tudja. Ez mindenhol így van a „fejlett” világban – míg azokban az országokban, ahol csak kevés sót esznek, egész más a helyzet. És bár pontosan még ma sem ismerjük a magas vérnyomás kialakulásának mechanizmusát, azt azonban tudjuk, hogy ha csak 3 gramm sót ennénk naponta, akkor töredékére esne vissza a betegek száma. Égető szükség lenne visszatérni a kevesebb sóhoz, de ez csak lassan megvalósítható. Van egyébként már pozitív példa: néhány országban sikerült elérni, hogy pl. a pékek minden évben 1-2%-al kevesebb sót tegyenek a kenyérbe. Ezt még nem érezzük (ezért lefogadjuk), s lassan-lassan egészségesebben fogunk táplálkozni.
Negyedik rész, 10.39 perc
A víz és a só után a bor, amelynek jótékony hatását már számos felmérés bizonyítja. Na persze csak mértékkel fogyasztott mennyiség esetén. De miért is egészséges a vörös bor, a bogyós gyümölcsök hada, a keserű csokoládé? Mik azok a szabad gyökök, amelyek ellen ezek hatásosak? Kiknek ajánlott, s kiknek nem a napi egy-két pohár vörös bor?
Rosivall László igazán nagyra tartja a vesét – olyannyira, hogy évtizedekkel ezelőtt (eredményes) mozgalmat indított, hogy legyen világnapja a vesének is.