08.13-i adás Ragályi Elemérrel

Létrehozta: admin (2014. augusztus 13. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. augusztus 13. )
Az idei Karlovy Vary fesztivál fődíjas filmjét George Ovashvili Kukorica sziget című alkotását Ragályi Elemér fényképezte. Több kritikus szerint ezért is kapott fődíjat a film, amelynek jó részét derékig vízben fényképezte. De nem ez volt az egyetlen kihívás. A werkfotókon többször lehet látni az operatőrt fekete pólóban, egy felirattal: film – no compromise, azaz ha filmről van szó, nem köt kompromisszumot. Hogyan értették meg mégis egymást a szereplőkkel és a rendezővel? Több mint száz film fotografálása után mit tanult egy idegen kultúrától, egy ismeretlen rendezőtől? És ugyan munkásságát nem a vele forgatott sztárok nevével és számával mérjük, de mégis beszélünk ma Robin Williamsről, a világszerte ismert színészek védtelenségéről, a kor könyörtelenségéről a Kossuth-, Balázs Béla-, Emmy- és számos más díjas operatőrrel, Ragályi Elemérrel.
Első rész, 11.19 perc

Ragályi ElemérMilyen az, hogy az embernek egyszer csak megszólal a telefonja, s tört angolsággal arra kéri egy grúz filmrendező, akit addig sosem látott, hogy új filmjének legyen az operatőre? Ragályi pedig (nem először életében) nem a logikára, hanem a megérzésére hagyatkozott, s három héttel később már a Kaukázusban járt. Azért azt is hozzáteszi, hogy a döntésbe az is belejátszott, hogy itthon már nemigen számolnak vele, az 1939-ban született operatőrrel. Így hát ment, s dolgozott, mégpedig azzal a szabadsággal, mint már régen.

Második rész, 12.59 perc

Ragályi kamerávalMilyen volt a 72 napnyi forgatás egy mesterséges, pici szigeten? Mi mindenre adott alkalmat a lassú, meditatív munka? A filmnek két szereplője van: egy idős, török férfi és egy fiatal grúz lány. Hogyan lehetett velük együtt dolgozni, amikor mindketten csak saját anyanyelvükön értettek, s a férfi ráadásul alkoholista?
Operatőr ma már nem ül kamera mögé – mondja Ragályi, aki nagyon nehezen szokta meg a monitorról való munkát. De hát ez egy szegény produkció volt, itt ismét vissza kellett szokni, oda kellett állni. De jó volt ismét úgy dolgozni, mint régen.

Harmadik rész, 11.03 perc

Robin Williams és RagályiA Kukorica sziget fődíjat kapott Karlovy Vary-ban. S ha a rendező tervei valóra válnak, akkor a következő filmjét is Ragályival forgatja, csak most nem a Kaukázus lábánál, hanem fent, a hegyek között.
Hogyan dolgozott-dolgozik Ragályi a színészekkel? Milyen volt forgatni a kilencvenes évek végén bemutatott Hazudós Jakab című filmet, amelynek főszereplője a most elhunyt Robin Williams volt? Hogyan dolgoztak együtt?
Dolgozott világhírű színészekkel, fotografált nagysikerű filmeket – miért gondolja mégis, hogy nem került be a filmkészítők első ligájába? S ha tudta, hogy ehhez Amerikában kellett volna élni, akkor miért nem vállalta azt is?

Negyedik rész, 10.29 perc

Ovashvili és RagályiMit kezdenek a sztárok a sikerrel? Mit kezdenek a sztárok, ha elhagyják az ötvenet? Mi az operatőr felelőssége abban, hogy ezek az emberek úgy nézzenek ki a vásznon, ahogy szeretnének? S mit kezd a korával az operatőr maga? Mit kell tudnia ahhoz, hogy segíthessen a színészeknek? Ragályi mindenesetre nem gondol a korával, s már a jövő évi naptárja is kezd betelni: Ovashvili leendő filmje mellett vár rá (a már öt-hat éve tervezett) a Kincsem, amit talán ő fog fotografálni.