08.27-i adás Falus Ferenc főpolgármester-jelölttel

Létrehozta: admin (2014. augusztus 28. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. augusztus 28. )
Mennyire ismeri saját városát a demokratikus oldal főpolgármester-jelöltje? Mik a kedvenc helyei? Járt-e valaha az Ifiparkba? Van-e, volt-e törzshelye? Utazik-e tömegközeledéssel? Ismeri-e a Szimplakertet vagy a Bádog Gundelt, járt-e hajléktalan szálláson? Milyen érzelmi viszony fűzi mindahhoz, amiért most ringbe száll? Miért nem veszi fel a kesztyűt az őt rágalmazókkal szemben? Van-e víziója arról, mihez kell kezdenie, kikkel kell együtt dolgoznia, és hogyan lehet majd gúzsba kötve táncolnia, ha megválasztják október 12-én? A Nagy Generáció vendége Falus Ferenc.
Első rész, 10.48 perc

Falus FerencBár Falus Ferenc orvos és mindig az is marad, de a mai műsorban leginkább másról beszél majd. Először arról, hogy milyen a viszonya a városhoz, melynek főpolgármestere akar lenni. Mennyire ismeri? Hol mentőzött, hol ügyelt? Hol bulizott fiatal korában? Mennyire kell felújítania a városról szerzett ismereteit? Mit gondol a főváros mai biztonságáról? Ma inkább a MOM és környéke a törzshelye, ide szívesen jár, de például nem megy be abba a bevásárlóközpontba, ahol az építés közben meghaltak emberek, és azóta sincs egy tábla, amely rájuk emlékezne. És hogy mit tanult a mentőautóban, ami ma is jól jön? Dönteni, méghozzá gyorsan, hiszen ott ez élet-halál kérdése lehet.

Második rész, 13.05 perc

A mentősöknél megszerzett döntési képessége segített-e abban, hogy elfogadja a főpolgármester-jelöltséget, s használja-e azt nap mint nap döntéseinél? Mint mondja, használja, de azért ma könnyebb: nem élet-halál a tét. S hogy döntéseiben mennyire hallgat az őt támogató pártok és magánemberek tanácsaira? Meghallgatja, de vannak kérdések, amelyekben csak a maga feje után megy.

Milyen a kapcsolata a kerületekben dolgozó emberekkel? Milyen helyzetbe hozta az ellenzéket az új választási törvény? Falus Ferenc gondolatai arról, hogy miért kell egyes helyeken együtt, máshol külön-külön indulni, és hogy miért életbevágóan fontos, hogy mindenki elmenjen, s szavazzon akár olyan jelöltekre is, akiknek nincs reális esélyük a győzelemre.

Harmadik rész, 13.52 perc
A beszélgetés szünetében hangzik el a hír: minden magyar kórháznak kötelező beszerezni ebola-csomagot. A főpolgármester-jelöltből kibújik a volt tisztifőorvos, s elmagyarázza, mit is jelent a hír. De ha már a tisztifőorvosi múlt előkerül: hogyan is volt az az elhíresült, nyilvánosság előtt megkapott H5N1 védőoltás? Most politikai szerepvállalása miatt minden régi történetet előkotor a kormánypárti sajtó. De mi ezeknek a történeteknek a valóságtartalma, s hogyan éli át Falus Ferenc, hogy naponta próbálják meghurcolni, befeketíteni?
Majd vissza a politikához: a főpolgármester-jelölt arról beszél, hogy az új államosítás szinte minden lehetőséget elvesz a helyi önkormányzatoktól, s arról, hogy akkor milyen lehetőségei maradnak a helyi vezetőknek.
Negyedik rész, 9.15 perc
„Boldogabb, szabadabb, élhetőbb várost” – így Falus Ferenc jelszava. Ez jól hangzik, de hogy szól, ha részletezni kell? Mi minden jó ma a városban, s mi az, ami tűrhetetlen? Lepusztult külterületek, Kossuth Lajos utca és ferihegyi gyorsforgalmi út: csak néhány példa a sok közül.

Milyen prioritásai vannak Falusnak, s honnan venne inkább el egy kicsit, csak hogy másra több jusson? Milyen lenne egy ideálisabb gazdasági-politikai kapcsolat a központi költségvetés és a főváros között? Civil szervezetek, tömegsport… mi mindent kellene új alapokra helyezni ebben a végletesen megromlott viszonyban, amelyben ma a minisztériumokat akarják vidékre telepíteni, holnapra tán a főváros státuszát is elvennék Budapesttől? A főpolgármester-jelölt szerint egy biztos csak: október 12-én el kell menni választani, hogy a budapestiek döntsék el, hogy milyen várost is akarnak.