11.12-i adás Rolla Jánossal

Létrehozta: admin (2014. november 12. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. november 12. )
Az első bakelit lemezeim egyike a Liszt Ferenc Kamarazenekartól volt. Végigkísérték az életemet gyerekkoromtól kezdve. – írta egy rajongójuk a Nagy Generáció honlapján. A zenekar 51. évadját kezdte idén. Ebben az évben Japán, Németország, Svájc, Kína, Kanada a vendégjátékok helyszíne – és a szponzor, Angyalföld általános iskolái. Mi mindenre volt szükség ahhoz, hogy fél évszázadon át legyenek képesek élni, játszani és sikereket aratni? Hogyan érint egy művészeti együttest a rendszerváltás? Miért fontos a rugalmasság, ami nem zenei kifejezés? Mit lát a jövőből? A koncertek és vendégjátékok között szakított időt műsorunkra a koncertmester, művészeti vezető: Rolla János.
Első rész: 11.12 perc

Rolla JánosAz első perc természetesen a zenéé: Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája hangzik fel Wolf Péter átiratában. Bár ma már szinte névjegyünk ez a zene, de meg kell mondanom, nagyon sokáig egyáltalán nem játszottunk Lisztet – meséli Rolla János, aki a zenekar megalakulásáról és névválasztásáról mesél. Miből is áll egy kamarazenekar? Miért demokratikusabb, mint egy nagyzenekar? Miért és mennyiben más egy nagyzenekar és egy kamarazenekar zenei vezetője, s mikor hív karmestert zenekarához Rolla János?

Második rész, 11.08 perc

Ismét zene: Vivaldi Négy Évszak, Tél. Jean Pierre Rampal közreműködésével.
De nem csak vele játszottak együtt. Isaac Stern, Rosztropovics, Richter, Fischer Annie, aki utolsó koncertjét velünk adta Szolnokon, Maurice André – sorolja a koncertmester azokat az óriásokat, akikkel volt szerencséjük együtt dolgozni. Mennyiben változott a koncertvilág az elmúlt ötven évben? Mit várt a szólistától akkor a közönség, s mit vár ma?

Harmadik rész, 13.29 perc

Rolla JánosIsmét zene: Jean-Marie Leclair – Tambourin. A Liszt Ferenc kamarazenekar és Isaac Stern játszik. Milyen volt együtt játszani Sternnel? Hogyan születtek a koncertek és a lemezfelvételek? Milyen volt együtt dolgozni a világ legnagyobb szólistáival? Mit szerettek ők a Liszt Ferenc kamarazenekarban, s mennyire tudta a sztárok mellett megtartani saját hangját a zenekar? Egy zenekar léte persze nem csak zenélésből áll. Támogatók nélkül megáll az élet, s a rendszerváltás majdnem véget vetett a kamarazenekarnak. Az addig állami fizetésből élő zenészek fenntartó nélkül maradtak, s már a kollektív emigrációt fontolgatták, mikor otthont és fizetést kínált nekik Szolnok városa.

Negyedik rész, 7.46 perc

Ez a rész J. S. Bach D moll zongoraversenyének egy rövid részletével kezdődik, a zongorista Cyprien Katsaris. A beszélgetés pedig a szolnoki évekkel folytatódik. A zenekar fenntartója ugyanis mintegy két évtizeden keresztül ez a város volt. Ma a főváros XIII. kerülete, Angyalföld a támogató. Néhány mondat arról, hogy milyen (milyen nehéz) ma egy zenekar anyagi helyzete, s arról, hogy mikor kell mégis a pénz ellenében dönteni. A műsor utolsó két percében Rolla János elárulja, hogy a zene mellett a pálinkafőzéshez is ért. Persze ebből – a zenével ellentétben – csak a barátok kapnak.