02.18-i adás Kiska Judittal az oxigénhiánnyal született emberekről

Létrehozta: admin (2015. február 19. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. február 19. )
Sári 27 hétre született, mindössze 85 dekával, az oxigénhiánytól enyhe agyi bénulással. Ma egyetemre jár, nemsokára diplomázik. A műsorban az önálló élet képességéért folytatott, sok évig tartó harcról beszélgetünk, amelynek eredményeképpen Sári eljutott egy amerikai kórházba, egy speciális műtétre. Ezt a műtéti eljárást – szülői nyomásra – tavaly Magyarországon is bevezették. A Nagy Generáció vendége Sári édesanyja, Kiska Judit.
Első rész, 10.21 perc

Kiska JuditMinden szülőanya telve van reménnyel, s amikor kiderül a baj, nem ér rá a kétségbeesésre, annyi a teendő – mondja Kiska Judit. S hogy mekkora segítséget jelentett, hogy a 85 dekával születő baba körül hozzáértő, empatikus orvosok voltak. Milyen volt először szembesülni azzal, hogy a koraszülött gyermek valószínűleg agyi károsodást is szenvedett az oxigénhiánytól? Miért kell, és hogyan lehet tornáztatni egy koraszülött csecsemőt? Mit kellett az anyának megtanulnia a betegségről és a kezelési lehetőségekről? Milyenek voltak az első évek?


Második rész, 14.34 perc

Magyarországon a mozgássérült gyermekek számára az ellátás, a hozzá kapcsolódó fejlesztő programok, az intézmények (a Pető Intézettől a Mozgásjavító Iskoláig) jónak nevezhető – mondja Sári édesanyja. A sérült gyermekek sok helyen megfordulnak, sok orvos vizsgálja őket. A baj csak az, hogy a diagnózisok és javaslatok sokszor ellentmondanak egymásnak, és a civil szülőnek kell eldöntenie, hogy melyik szakembernek higgyen. A szülők, kínjukban kitanulják a szakmát, de nehéz felelősség eldönteni, hogy három (egymásnak ellentmondó) ortopéd javaslatból melyiket fogadja meg. Hogyan találta meg Kiska Judit azt a műtéti eljárást, amelyet Magyarországon nem javasoltak, de az Egyesült Államokban már ezreken segített? 

Harmadik rész, 11.00 perc

Kiska JuditMagyarországon évente hétezer koraszülött jön a világra – ez Európában a legmagasabb arány. Egy ilyen baba sokszor nagy teher a családnak, de a társadalomnak is. Mindenkinek elemi érdeke (lenne?), hogy a beteg gyerekek a legmodernebb, legjobb ellátást kapják. Hogyan alakult Sári története? Milyen is az a műtét, amelyet végül Kiska Judit kiharcolt (az akkor már 19 éves) lányának? Mi minden előzte meg az utazást, és hogyan készült rá Sári? 


Negyedik rész, 10.01 perc

Gergely SáraHogyan alakult Sári állapota a műtét után? Milyen volt a rehabilitáció? Mihez kellett a sok torna, ami végül 35-40% javulást hozott? A műtét sikerét látva Kiska Judit úgy érezte, meg kell osztania frissen szerzett tudását azokkal a családokkal, amelyek hasonló helyzetben vannak. Hogyan jött létre az a facebook-csoport, amely ma a legnagyobb segítség sok szülőnek? Munkájuknak (is) köszönhetően 2014. december végéig harminc beteg gyerek jutott ki az amerikai kórházba – az ő gyógykezelésüket a TB finanszírozta. Januártól ilyen utazást azért nem támogatnak, mert – hála a szülők aktivitásának, a szervezett fórumoknak, s persze a döntéshozóknak – ma már itthon is lehetőség van az ilyen műtétre. És nem csak a műtétet tanulta meg egy sebész, hanem négy helyen már a rehabilitációra is lehetőség van. Az SDR Magyarország nevű facebook-csoport továbbra is gyűjti és közzé teszi az információkat.
Sári pedig egyetemre jár, utolsó éves pszichológia szakos hallgató, aki szakdolgozatát a sérült emberekről írja.