04.22-i adás Bálint Géza reumatológussal és Zalatnai Klárával a mozgásszervi betegségekről

Létrehozta: admin (2015. április 22. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. április 22. )
Hogyan tudja egy egészséges ember megkeseríteni a saját életét azzal, hogy nem tud ellenállni a civilizációs ártalmaknak? A ritkuló csontokat, a meszesedő ízületeket nem látjuk, így nem is törődünk velük... Aztán egyszer csak történik valami… Mit kell tennünk ahhoz, hogy ne történjen? A Nagy Generáció stúdiójában Bálint Géza reumatológus főorvos, a Csont és Ízület Évtizedének nemzeti koordinátora és Zalatnai Klára, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.
Első rész, 11.38 perc

Bálint Géza– A magyar népesség egészsége nem tart lépést az ország fejlettségével – mondja nemzetközi adatokra hivatkozva Bálint Géza reumatológus. Az Unióban csak a románoknak, bolgároknak és a balti államok lakóinak rosszabbak az egészségi mutatói. Mennyi ma a születéskor várható élettartam, s hány éves korunkra romlik annyira az állapotunk, hogy már nem tudjuk addigi életmódunkat folytatni? Milyen gyakori a csontritkulásból származó tartós egészségkárosodás vagy halál? És hogy mit tehetünk, hogy nekünk ne csak az átlag jusson? Egy nagy felmérés szerint azoknak, akik naponta legalább fél órát végeznek valamilyen, megizzadással járó mozgást, 30%-al nagyobb az esélyük, hogy elkerüljék az infarktust, cukorbetegséget, a vastagbélrákot vagy a csontritkulásból eredő tragédiát. És akkor az elhízásról (amiben Magyarország szintén élen jár), még nem is beszéltünk.

Második rész, 11.39 perc

Zalatnai KláraMilyen összefüggést mutatnak a statisztikák a rossz egészségi állapot, valamint a szegénység és iskolázatlanság között? Mekkora szerepe van a nagy népegészségügyi programoknak, s miért gyenge a felvilágosítás? Zalatnai Klára arról beszél, hogy az ő egyesületében mennyire fontosnak tartják a felvilágosításban a modern infokommunikáció, az internet adta lehetőségeket. Mi lenne a dolga az iskolának? Milyen a jó testedzés? Miért fontos a szívnek, s miért az izmoknak? Miért fontos, hogy megtanuljunk úgy esni, hogy ne törjön a csontunk?

Harmadik rész, 14.59 perc

A beszélgetés harmadik részében a szakértők továbbra is mindent megtesznek, hogy elvegyék a kedvünket a kövérségtől, és hogy rávegyenek minket a rendszeres mozgásra. Összefüggéseket mutatnak föl a reumatikus fájdalommal élők állapota és a rövidebb élettartam, az elhízás és a legkülönfélébb betegségek között. Ezért gondolja úgy Bálint Géza, hogy bár sikeres volt a Csont és Ízület Évtizedének megannyi rendezvénye és akciója, de hogy tovább kell folytatni a felvilágosítást. Szedjünk-e fájdalomcsillapító tablettákat? Milyen más lehetőségünk van? Hogyan segít a mozgás a fájdalom ellen?

Negyedik rész, 8.31 perc

Hallottak már esés-fesztiválról? Zalatnai Klára arról beszél, hogy milyen volt az a csontritkulással foglalkozó nemzetközi tudományos konferencia, amelynek keretében sor került erre a rendezvényre. Amin persze nem az esést propagálták, hanem azokat a gyógytornász-módszereket, amelyek segítségével sokat tehetünk a csontritkulásos betegek eleséséből következő tragédiák ellen. Bálint Géza pedig a krónikus derékfájásról mondja el, hogy a világon ötszázmillió ember szenved ettől, s hogy a tudomány mai állása szerint erre is – mint annyi másra – a mozgás a legjobb gyógymód.