04.29-i adás egészségünkről szóló könyvekről a Park kiadó vezetőjével és egyik lektorával

Létrehozta: admin (2015. április 30. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. április 30. )
Öregedni muszáj, de rohadni nem! A normális öregedés nem normális. Egyáltalán ne menjen nyugdíjba! Használja a másik agyféltekéjét és kezdjen új életet! Fejezetcímek a „Minden évvel fiatalabb” című, a Nagy Generáció korosztályának írt könyvekből, amelyekről a műsor első felében lesz szó.
A második részben pedig egy fiatal német orvosnő Bélügyek című, az orvosi kommunikációt fenekestől felforgató könyvéről lesz szó. A műsor vendége Rochlitz András a Park Könyvkiadó igazgatója és Vásárhelyi Barna orvos.
Első rész, 11.37 perc

Rochlitz AndrásAz ember könyvkiadóként is saját személyiségét vetíti bele a kiadó programjába – mondja Rochlitz András, a Park Kiadó vezetője arra a kérdésre, hogy vajon miért olyan feltűnően sok kiadványuk foglalkozik a gyógyulás, vagy éppen az egészség megőrzésének lehetőségeivel. Úgy érzi, hogy Magyarországon még sokkal kevésbé jellemző ez a tudatos magatartás, mint a világ fejlettebb részén. A kiadóvezető aztán arról beszél, hogy milyen társadalmi beidegződések ellen kellett harcolni a Rák ellen című könyvvel, s hogy kinek is szánják ezeket a köteteket.

Második rész, 13.20 perc

A beszélgetés ebben a részben is David Servan-Schreiber Rák ellen című könyvéről, illetve a könyv apropóján arról a társadalmi közegről folyik, amelyben a daganatos betegek számkivetetten élnek, s amelyben maguk a betegek is gyakran páriának érzik magukat – miközben a daganatos betegségek kezelése-gyógyítása ma már sokkal jobb, mint annak társadalmi megítélése. Miért és miféle forradalmát éljük ma át a táplálkozástudománynak? Milyen stílus, milyen tudományos mélység az, amellyel sikert és eredményt érhet el egy ilyen könyv?

Harmadik rész, 12.51 perc

Vásárhelyi BarnaBélügyek címmel lett Németországban átütő, milliós példányszámot elérő siker Giulia Enders könyve, amely most Magyarországon is megjelent. A könyv magyar lektora dr. Vásárhelyi Barna, aki mindjárt egy példával érzékelteti a könyv szokatlan nyelvezetét, hasonlatait. Mindenki egy ezernyi fajta állatkát nevelő farmot hord a hasában – ezt úgy hívják, hogy vastagbél. Csak néhány évtizede tudjuk, hogy az ezerféle baktérium életfontosságú anyagokat termel számunkra – s hogy „farmunk” nélkül igen gyors véget érnénk. Nyelvezet és tudományos igényesség – milyen összetevői lehetnek a hatalmas sikernek?

Negyedik rész, 10.44 perc

Mindaz, amiről a Bélügyek (a német címe Sármos belek) szól, nem csak az olvasónak tartogat megannyi újdonságot, hanem a legtöbb orvosnak is – mondja a könyv lektora. Szemléletváltást élünk át ezen a területen, és beleink és a tudattalanunk kapcsolata, vagy éppen az emésztés és a stressz összefüggése még sok szakember számára is újdonság. Az utolsó percekben a könyvkiadó számol be a könyv fogadtatásáról, Vásárhelyi Barna pedig arról, hogy az orvosi szakmának mit adhatnak a hasonló könyvek.