05.06-i adás Kiss Anikóval a mélyszegénységben élő romák segítéséről

Létrehozta: admin (2015. május 06. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. május 06. )
Segítség embertől emberig – áttételek nélkül. Ez a SZOCSOMA – a Szociális csomagküldő Mozgalom, amely a tartós, extra szegénységben, elkülönítő kirekesztettségben élő emberek sokrétű támogatására jött létre. Létrehozója Kiss Anikó képzőművész, polgárjogi aktivista, aki egy héttel ezelőtt vette át a Jó Ember-díjat Pécsváradon. Ő ma a Nagy Generáció vendége.
Első rész, 11.09 perc

Kiss AnikóKiss Anikó már régebben is próbált szegény embereken segíteni. Gyűjtött számukra, csatlakozott egy csoporthoz, de azt látta, hogy körülményes a dolog, hogy nem biztos, hogy tényleg a leginkább rászorulókhoz jut el a küldemény – sőt, még visszaélésekkel is találkozott. S mivel felháborította az állami cinizmus, az „itt mindenkinek dolgozni kell”, hát barátaival megalapította azt a csoportot, amely járulékos költség nélkül – és feltételek nélkül – segít. Arról győznek meg embereket, hogy feleslegükből juttassanak azoknak, akik leginkább rászorulnak.

Második rész, 11.44 perc

Ma Magyarországon mintegy 300.000 roma él 1.600 szegregátumban. Cigánysor, cigányvég – így nevezik ezeket a helyeket, ahol a legkiszolgáltatottabbak élnek. Kiss Anikó már egy ideje azon dolgozik, hogy küldöttgyűlést szervezzen, ahová ezekről a helyekről jönnének el az ott lakó emberek, hogy elmondják, miféle mai Döbrögik keserítik amúgy is nehéz életüket.
Mélyszegénység Borsodban, alultáplált terhes kismamák. Miért és hogyan lehet segíteni akár egy zsák száraz kenyérrel is?

Harmadik rész, 12.27 perc

Kiss Anikó egy éve abbahagyta képzőművészeti tevékenységét, hogy minden idejét a Szocsoma – a Szociális Csomagküldő Mozgalom szervezésének szentelhesse. Hogyan szerveződik ez a Facebook-csoport, hányan vannak, ki és mivel tud segíteni? És a társadalom? Mit lát az állami segítségből (vagy annak hiányából), aki egy borsodi faluba megy? Mit ért az alatt Kiss Anikó, hogy nincs „tisztes szegénység”? És miért nyílik ki a bicska a zsebében, ha valaki úgy kezd egy mondatot, hogy „Meg kell tanítani őket…”?

Negyedik rész, 12.51 perc

Döbbenetes, hogy egy fővárosi értelmiséginek fogalma sincs, hogy mit kéne küldenie egy negyven kilométerre élő szegénynek! Fontos lehet egy kancsó is, hogy a közös vödörből legyen mivel merni. De olykor a víz eredetileg is fertőzött, mert a bevizsgálatlan kerti kútról hozták. Hepatitisz-járvány (amelynek adataihoz nemigen lehet hozzájutni).
Mit tegyen az, aki csatlakozni akar Kiss Anikó csoportjához? Megnézheti a csoport facebook-oldalát itt, vagy levelet írhat a szocsoma@gmail.com címre. Minden segítségre szükség van.