09.02-i adás Téli Mártával

Létrehozta: admin (2015. szeptember 03. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. szeptember 03. )
Beteljesült vágyainktól óvj meg uram minket – mondja a mindig úton lévő Téli Márta, aki volt már színésznő, jazz énekes, fordító, kávézó-tulajdonos és kávé importőr, jazzfesztivál és színházi produkció kitalálója-szervezője-producere, kineziológus és coach. Legendás hang, legendás felvételek. Nagyon sajnáljuk, hogy itthoni színpadokon ritkán látjuk... – írja róla az egyik zenei portál. Most éppen Sri Lankára készül, de előtte még eljött a Nagy Generációba.
Első rész, 11.09 perc

Téli MártaHát persze, hogy először énekelni halljuk a legendás hangú Téli Mártát! Akár névjegy is lehetne, amit énekel: Elindultam szép hazámbúl… Persze ő jazzként énekli. Mert mindig elindul valahová, mindig ott él, ahol úgy érzi, dolga van. Neki ez a természetes, s nem is érti, miért gondolják mások, hogy valahol örökre gyökeret kéne eresztenie. De hogy kezdődött? Milyen volt gyerekként, miért akart színésznő lenni, hogyan kezdte a pályát színészként, s miért akadályozta a pályán, hogy mások is észrevették: van esze?


Második rész, 12.07 perc

Először ismét zene, majd folytatódik az élettörténet: Szolnok és a József Attila Színház után jött egy ösztöndíj Amerikába, ahol elvégezte a Berkeley Egyetem jazz tanszakát. Mennyiben volt más az amerikai iskola, mint a magyar, s mennyiben volt más színésznek lenni New Yorkban, mint Budapesten? S milyen volt mindeközben a belső fejlődés? Hogyan kereste önmagát, s miért menekült el végül mégis Amerikából – a siker elől?

Harmadik rész, 11.56 perc

Téli Márta énekel, majd elmeséli, hogy bár nyolc lemezt adott ki magánkiadásban, miért fáradt bele ebbe. S hogy hogyan csapta be az az angol kiadó, amely ugyan sok lemezét eladta, de ezek bevételéből Márta nem részesült. Volt aztán ő színházi ügynök is: sok darabot fordított le, s hozott Magyarországra. Míg nem ebben is megcsalatott. Erkölcsileg, művészileg általában sikerem van, anyagilag szinte soha – mondta magáról egy interjúban, mintegy összefoglalva újabb és újabb történeteit. De a kudarcokban is mindig önmagát kereste, az izgatta, hogy miért úgy működik világa, mint ahogy működik. Önmagát megismerni végül Ausztráliába ment. Kineziológiát tanult, de a legnagyobb tudás, amire végül rátalált, az önmaga elfogadása volt.

Negyedik rész, 11.25 perc

Az utolsó rész elején Téli Márta Változó kék című albumáról szól a zene. A történet azonban Ausztráliában folytatódik, ahol Márta un. holisztikus coach lett, de mivel nem érezte, hogy ott további dolga lenne, ezért ismét hazajött. Rövid lélegzet után jött London, amely ismét sok tanulásra adott lehetőséget. Ma leginkább csoportos elvonulásokat szeretne vezetni, segíteni olyan embereknek, akik ezt igénylik. Ehhez már helyet is talált, Sri Lankán próbálja a közeljövőben megvalósítani legújabb álmát.