10.07-i adás Mester Sándor informatikai szakemberrel

Létrehozta: admin (2015. október 07. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. október 07. )
Ön tudja, hogy mit jelent az android szó vagy a blueray? Könnyedén bánik a gopro kamerával? Szokta használni okostelefonját másra, mint tárcsázásra? Apropó tárcsázás: nem jön zavarba attól, hogy a gyerekei és az unokái már nem értik ezt a szót? Tudja-e, hogy hogyan védje meg magát és gépét az interneten, és el tudja-e dönteni, hogy az ott olvasottak közül mit szabad elhinni, s mit nem? A Nagy Generáció stúdiójában ma Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatója informatikai szakemberrel arról beszél Mélykuti Ilona, hogy a mi nemzedékünk mennyire tud eligazodni a technikai újdonságok és az információözön rengetegében.
Első rész, 8.59 perc

Mester SándorHa már a beharangozóban elhangzott az android és a blueray kifejezés, hát bemelegítésként Mester Sándor egy kis fogalom-magyarázatot tart. Aztán a szakember táskájából egész kollekció kerül elő: notebook, tablet, ipod, egy kis kamera és persze az okostelefon. Mindezzel nem hencegni akar: ezek napi életének, munkájának kellékei. De persze ő szakember – a legtöbbünknél nincs ilyen arzenál. Egy felmérés tanúsága szerint a mi generációnk leginkább asztali vagy hordozható számítógépet használ, bár terjed a tablet és az okostelefon is. Viszont ezek használata az idősebbek számára gyakran problémás, a fejlesztők viszont ezzel egyáltalán nem törődnek. Egy amerikai felmérés szerint a kor és a jövedelmi kategória erősen hat az internethasználatra – hogy hogyan, azt nem nehéz kitalálni.

Második rész, 14.37 perc

Hihetetlen tempóban terjed az okostelefon, de mint megtudjuk, ez nem mindenkinek öröm. Az egyik nagy gyártó ezért már arra készül, hogy hamarosan kihozza új, nyomógombos modelljét. De hogyan lehet lépést tartani az újabb és újabb modellek megjelenésével – ahogy Mester Sándor mondja – a gyártók terrorjával? Kommunikációs csatornák és korosztályok: ki mennyire használja az email-t, mennyire az sms-t. Ami meglepő: a legújabb csatornán, a közösségi oldalakon nagyon is aktívak az idősebbek. És egy igazán meglepő adat egy felmérésből: Azok, akik aktívan használják a facebookot vagy más közösségi helyeket, a valóságban is gyakrabban találkoznak barátaikkal, családtagjaikkal, mint akik ezeket az oldalakat nem látogatják.

Harmadik rész, 10.53 perc

A hírek után arról folyik a beszélgetés a stúdióban, hogy az email, az sms, a chat hogyan változtatja meg kommunikációs szokásainkat, s hogyan változtatja meg magát a nyelvet. És hogyan változtatja meg az internet magát az életet? A felmérések szerint a mi generációnk sok tagja épp olyan sok időt tölt már a gép előtt, mint a fiatalok. Baj ez? Függőség, amelytől szabadulni kell, vagy csupán a megváltozott világ megváltozott szokása? A világ romlásán, a kapcsolatok elszürkülésén, az olvasás felszínességén való aggódás után sokkal kézzelfoghatóbb veszélyekről folyik a szó.

Negyedik rész, 10.28 perc

Az interneten ott az egész világ – és ebben nem kevés veszély van. Naponta olvashatunk új csodákról, fantasztikus gyógyszerekről, kínálnak nekünk szinte mindent: honnan tudhatjuk, hogy mit hihetünk el és mit nem? Jönnek a szívfacsaró történetek haldokló gyerekek utolsó kívánságáról, brutális állatkínzókról, és kérik, osszuk meg barátainkkal is a történetet – mi a teendő? És ezek csak szellemi támadások, mert jönnek a vírusok, kártékony kódok is – mikor tanuljuk meg végre, hogy tűzfal és vírusirtó nélkül ma már nem szabad a világhálón barangolni? Mester Sándor szerint a védekezés kötelező – a ránk zúduló hírekkel, történetekkel pedig legyünk óvatosak, az sosem árt.