10.21-i adás Bálint Géza reumatológus professzorral

Létrehozta: admin (2015. október 21. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. október 21. )
Megmondom, hogy mit dolgozol, ha elárulod, hol fáj! Magyarországon minden ötödik táppénzes napnak mozgásszervi betegség az oka. Októberben két betegségvilágnap is van, az izületi gyulladásoké és a csontritkulásé. A Nagy Generáció mai vendégével, Bálint Géza professzorral, a magyar reumatológia doyenjével arról is beszélget Mélykuti Ilona, hogy ér-e valamit, ha egy napig legalább beszélnek az betegségekről, látja-e értelmét annak, hogy meghosszabbították a csont és izület évtizedét 2020-ig, hogy mennyire ijed meg valaki, ha közlik, hogy csontritkulása van és vannak-e valóban komoly lelki tényezők egyes reumatológiai, autoimmun megbetegedések
Első rész, 10.32 perc

Bálint GézaTudták önök, hogy már a tizennyolcadik században is létezett munka-egészségügy? És persze a veszélyeztetett testtájak változnak: ma már nemigen okoz a lábon ínhüvelygyulladást a Singer varrógép, viszont – hála a számítógépnek – mindennapossá vált a nyak- és hátfájás. De hallhatunk a derékfájás okairól, s arról, hogy milyen egyszerű módszerekkel, milyen sokat tudnánk tenni a megelőzésért. Végezetül megtudjuk, hogy mire jó és mire nem jó a méregdrága MR vizsgálat, és miért végeznek ebből túl sokat Magyarországon.

Második rész, 12.17 perc

Bálint Géza professzor a nemzetközi Csont és Ízült Évtizede magyar koordinátora, aki arról beszél, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO miért hosszabbította meg újabb tíz évvel a programsorozatot. Szerinte az ilyen hosszú figyelem a legalkalmasabb a komoly fejlődésre, mert kormányok, civil szervezetek, szakma és egészség-ipar így tud a leghatékonyabban együttműködni. Mennyivel tud ma többet az orvostudomány a mozgásszervi betegségekről? Mi az összefüggés az elhízás, a porckopás és a stroke vagy éppen a daganatos betegségek között?

Harmadik rész, 12.27 perc

Mit tudunk a csontritkulásról mi, betegek? Mennyire lepődnek meg a hír hallatán a nők, s mennyire a férfiak? Bálint Géza elmondja, hogy ha kell, a gyógyszereket rendesen szedjük, de arra már sokkal nehezebb rávenni minket, hogy napi fél órát mozogjunk. Pedig a megelőzéshez és a romlás megakadályozásához az kellene leginkább. Ezzel együtt a több évtizedes felvilágosító munka itt már nagy eredményeket hozott, ugyanis az oszteoporózis hazánkban sokkal ritkább, mint sok fejlett országban. Ezután a fájdalomról beszél a professzor, és arról, hogy milyen óriásit változott az orvoslás felfogása: ma már egyértelmű, hogy a fájdalomra nem mint hasznos betegség-indikátorra tekintünk, hanem egy olyan bajra, amit feltétlenül megszüntetni, vagy legalább csökkenteni kell.

Negyedik rész, 7.39 perc

Egy kis orvostörténet: hol és hogyan jött létre a reumatológia? Miért olyan nagyon hasznosak a gyógyfürdők? Mennyire tudják az orvosok, hogy mekkora szerepe van a stressznek betegségeinkben? Mit tudunk agyunk gyógyító erejéről, s mennyire használjuk ki ezt? Miért, hogy a magyar beteg, aki szorgalmasan jár a reumatológushoz vagy a belgyógyászhoz, irtózik a pszichiátertől és a pszichológustól. Nem vagyok bolond! – mondja, és a reumatológustól várja el, hogy meggyógyítsa hátfájását, pedig azt mély depressziója okozza.