11.25-i adás, benne London Katalin fotóművész és a Rozsda RTM zenekar

Létrehozta: admin (2015. november 25. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. november 25. )
Milyen apró, másnak nem látható jelek mutatnak arra, hogy valaki otthon van-e abban a közegben, amelyben él? Hogyan fejeznek ki minket a tárgyak? Erről, és a tárgyak hatalmáról, szokásainkról, tereinkről, valamint a portrékba foglalt időről beszélget ma a Nagy Generáció stúdiójában London Katalin fotográfussal Mélykuti Ilona. A műsor második részében a lassan ötven éve együtt zenélő Rozsda RTM két tagja beszél arról, hogy hogyan törekszenek ma is korhűen visszaadni a 60-as, 70-es évek gitárhangzásait, és hogy miért tartják magukat Magyarország vezető gitárzenekarának.
Első rész, 11.30 perc

London Katalin– Egy kisszéket hurcolok magammal gyermekkorom óta – mondja London Katalin, aki elmeséli az ülőalkalmatosság történetét, s hogy neki ez a családját, a múltját is jelenti. A tárgyaknak hatalma van – mondja a fotográfus, aki sok éve fényképez lakótereket, s megtanulta felismerni, mit jelentenek – vagy éppen mit akarnak elleplezni a tárgyak. A kép megmutatja a lakást, a lakót – de megmutatja a fotográfust is, hiszen egész másképp lát és fényképez, például egy férfi, mint egy nő.

Második rész, 11.29 perc


IdőAz Idő a címe London Katalin most megjelent albumának, amelyben ötven olyan személyiséget fényképezett, akik mind adtak valami fontosat a világnak, s akik mind elmúltak már nyolcvan évesek. Mit jelent az idő ebben az esetben? Hogyan jelenik meg a képeken az egyes ember ideje és világunk ideje? Mit jelentenek ezek az emberek London Katalinnak, s reményei szerint mit kapunk tőlük – általa – mi is?

Harmadik rész, 11.32 perc

Jónás AttilaA lassan fél évszázada játszó Rozsda RTM zenekar két tagja, Jónás Attila és Rózsaligeti László a műsor vendége a hátralévő időben. A bemutatás és a beszélgetés előtt azonban természetesen: zene, ifjúságunk slágere, a Chattanooga choo choo. Emlékeznek mégRózsaligeti László a késő hatvanas évekre? Mindenki beatet hallgatott, és majdnem mindenki zenekart alapított, hogy maga is zenéljen. Nos, akkor, a gimiben indult az a formáció, amely azóta is kitart. Miért állítják magukról, hogy Magyarország legjobb gitárzenekara, és miért párját ritkító, ahogy a régi slágerek gitár-átiratát adják elő? Van, aki nappal villamosmérnök, van, aki sportkönyvek írója és kiadója, este azonban mindannyian zenészek.

Negyedik rész, 10.22 perc

Ismét zene, és persze egy felvételről ismét a Rozsda RTM (Real Time Musik) játszik. De kikből áll a zenekar? Mennyit kell gyakorolni még ötven év után is? Lehet-e egy unoka-korú is tagja a nagypapa-korú társaságnak? Hol és mennyit lépnek fel? S végül még egy kis zene: lehet táncolni, kérem!

                            Rozsda zenekar