05.25-i adás Podmaniczky Szilárd íróval

Létrehozta: admin (2016. május 26. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. május 26. )
Majdnem megbukott magyarból. Soha nem érdekelte az irodalom, csak az írás. Egyik kiadónál sem volt otthon igazán, így megalapította a sajátját – de tud-e kiadói, pénzügyi szemlélettel viszonyulni az írásaihoz? A képtelenség szépségét fedezem fel a szövegeiben – kérdés, igazam van-e. És mennyire képtelenség ma fenntartani és működtetni egy kortárs kulturális magazint, amikor minden támogatást megvonnak a kulturális folyóiratoktól? A Nagy Generáció vendége Podmaniczky Szilárd, József Attila-díjas író, a Librarius.hu alapító-főszerkesztője.
Első rész, 8.40 perc

Podmaniczky SzilárdKicsoda is Podmaniczky Szilárd? Életrajzában előfordul a Műegyetem, elvégezte a tanárképzőt, matematika-fizika szakos általános iskolai tanár, újságíró, könyvkiadó, lap-alapító – ez mind volt, de kinek tartja magát most – ha ez a kérdés izgatja egyáltalán? Az adás első negyedében arról beszél vendégünk, hogyan születnek gondolatai, mit gondol önmagáról, a világról, s hogyan szembesül időről időre azzal, hogy a megszülető gondolatok finanszírozása manapság igencsak nehézkes.

Második rész, 14.03 perc

Hogyan hasznosul a természettudományos képzettség az író-könyvkiadó életében? Mit jelent számára, hogy megoldandó feladatban, projektben gondolkodik? Tíz évvel ezelőtt például miért és hogyan hoztak létre egy alapítványt, hogy ezáltal megértse a magyar könyvkiadás működését, s hogy saját könyvei megjelenését segítse?

Harmadik rész, 11.40 perc

A szövegeket alkotó Podmaniczky Szilárd után most a könyvkiadással és online lapkiadással foglalkozó Podmaniczky Szilárd kap szót. Mint köztudott, nemrégiben a Nemzeti Kulturális Alap számos lap finanszírozását megszüntette, illetve oly mértékben csökkentette, amely már létüket veszélyezteti. A Librarius.hu alapító főszerkesztője mit gondol ebben a helyzetben a magyar pályáztatási rendszerről, értékelésről, változtatási kényszerről? Miért érzi úgy, hogy a piaci viszonyokat igenis erőteljesebben kell érvényesülni a kultúra területén is? 

Negyedik rész, 10.03 perc

A stúdióban tovább folyik a vita arról, hogy kell-e, s ha igen, milyen mértékben, s hogyan támogatni a kultúrát. Arról, hogy megizmosodik-e, vagy elhal az a folyóirat, amelynek a piacról kell megélnie. Arról, hogy az internet korában fontos-e, hogy támogatással segítség megjelenéshez az ismeretlenségből feltörekvő írókat, vagy a facebook mindenkinek egyenlő pályát kínál, s nincs szükség a mecenatúrára. És hogy vezet-e eredményre, ha a bajban lévők nem egy új pályázati struktúrát, hanem csak pénzt követelnek.