07.13-i adás Molnár Gabriella újságíróval és Téli Márta énekessel

Létrehozta: admin (2016. július 14. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. július 14. )
Rugalmasság, újrakezdés, kudarctűrés. Hogyan változnak ezek a tulajdonságaink az idő múlásával? Meddig ütésálló az ember? Ha fel kell állni, újra elindulni – hol találjuk meg hozzá az energiát – és főleg a segítséget? Szembemenni a mindent eluraló diszkriminációval: – Te már elmúltál ötven, mit akarsz? Miért, hogy nálunk minderre csak egyéni stratégiák vannak? Két gyakorlott újrakezdő ma a Nagy Generáció vendége: Molnár Gabriella, Táncsics díjas újságíró és Téli Márta színész, énekesnő.
Első rész, 08.46 perc

Téli MártaElőször Téli Mártát halljuk – az énekes Téli Márta zenéjét. Aki egy évvel ezelőtt, ebben a műsorban arról beszélt, hogy készül Sri Lankára. Most azt meséli el, hogy milyen célokat követve indult útnak, s hogy miért van egy év múltán ismét itthon. S hogy ő miért nem kudarcként éli meg ezt a kalandot – miközben az a társa, akivel együtt tervezték az utat, igen.
Molnár Gabriella is örök újrakezdő. Épp öt éve tették ki állásából, a főszerkesztői székből, s most arról beszél, hogy ő hogyan élte át az újságírói évtizedeket, s hogy számára miért nem jelentett sokat sosem a karrierépítés.

Második rész, 12.51 perc

Molnár Gabriella befejezi elbocsátásának történetét, s hogy hogyan kezdett el tanítani. Először kreatív írást oktatott, majd ebből is kinőve jött a tanítás. De miért, milyen szempontok szerint választott magának pályát a két vendég? Mennyi volt a bizonyítani akarás, a megfelelni vágyás évtizedekkel ezelőtt, s mennyi ma, a mai választásokban?

Harmadik rész, 12.20 perc

Molnár GabriellaIsmét Molnár Gabriella története folytatódik. Azt meséli el, hogyan talált rá a tanításra, s hogyan lett tanár egy gimnáziumban. Milyen volt újraolvasni a verseket, ismét elolvasni Mikszáthot – s hogyan sikerült rávenni a diákokat is az olvasásra. A helyettesített ember azonban visszajött, s Molnár Gabriella ősztől megint állást keres.
Téli Márta azt meséli el, hogy hogyan talált vissza Sri Lankán a zenéhez, s miközben lemezéről énekelni halljuk, azt is elmondja, most merre akar menni.

Negyedik rész, 13.13 perc

A műsor mindkét vendége folyamatos útkereső. De nem csak elméletben: ma is húsbavágó feladat megkeresni önmagukban és a világban a lehetőséget. Vajon előny vagy hátrány ebben a keresésben, hogy nők, s nem férfiak? Hogyan élik át ma saját nőiességüket? S hogyan gondolkodnak az időről? Másképp látják-e, mint húsz-harminc évvel ezelőtt? Mekkora az egzisztenciális szorongás, s hogyan lehet azon felülemelkedni? S mi tartja meg őket örökös újrakezdőnek?