08.24-i adás Medgyessy Ildikóval és Koltai Máriával

Létrehozta: admin (2016. augusztus 24. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. augusztus 24. )
Élete legszebb éveinek tartja azt a néhányat, amikor az Ez a divat című lap főszerkesztője volt. A rendszerváltás elsodorta a kultikus női magazint, de ő maradt a divatnál – igaz, a gyártói oldalon. Már több mint húsz éve, hogy a magyar piacra egyáltalán nem termelő Elegant design elnök-vezérigazgatója. Ebből a pozícióból igazán jól látja a magyar könnyűipar maradékát Medgyessy Ildikó közgazdász.
A műsor második felében felidézünk egy régebbi interjút arról, hogy milyen láthatatlan hálót szőnek körénk őseink, s hogyan működik a sorsokat meghatározó családi tudattalan. Koltai Mária pszichiáter, családterapeuta beszél majd róla – de előtte Medgyessy Ildikót hallják divatról, trendekről, küzdelemről és buddhizmusról.
Első rész, 10.18 perc

Medgyessy IldikóMedgyessy Ildikó 1987-ben lett az Ez a divat főszerkesztője. Először arról mesél, hogy milyen volt a divat és milyen volt a divatlap akkoriban, hogy ki mindenkivel tudott riportot csinálni a legnagyobbak közül. A lapot akkor nem csak itthon ismerte mindenki, a Szovjetunióba készített orosz nyelvű mutációnak is hatalmas sikere volt. Aztán, mint annyi mindent, a lapot is elsodorta a rendszerváltás – a ruhagyárak többségével együtt. A közgazdász Medgyessy Ildikó ekkoriban ismerkedett meg azokkal a francia befektetőkkel, akikkel máig együtt dolgozik. A kilencvenes évek elején lett a privatizált Május 1 Ruhagyár egy részéből megalakuló Elegant Design vezetője.

Második rész, 12.08 perc

Az Elegant a legnagyobb külföldi divatházak beszállítója lett. Milyen érzés volt, hogy a náluk készült ruhákon nem a saját márkajelzésüket látták a vevők, hanem a nagy nyugati cégekét? Miért nem megalázó beszállítónak lenni? Mi mindent lehetett tanulni? Miért volt jobb üzlet, s a fennmaradás egyetlen lehetősége ez? Miért dolgoztat ma már az Elegant Erdélyben és Kárpátalján? A cégvezető azonban nem csak munkaerőt, barátokat is talált Erdélyben – ma már négy gyerek keresztanyja. A beszélgetés utolsó perceiben megtudja a hallgató, hogy milyenek az új trendek a divatban – s azt is, mit keresett és talált meg Medgyessy Ildikó a buddhizmusban.

Harmadik rész, 10.57 perc

Koltai MáriaA műsor második fele ismétlés. Koltai Mária pszichiáter, családterapeuta még 2012-ben beszélt nekünk arról, hogy mennyire határozza meg sorsunkat, viselkedésünket a család, amelybe születtünk. Van-e más, mély összekötő kapocs a vérségi köteléken kívül? A szakember szerint bizonyosan van – még ha a pontos mechanizmusokat nem is ismerjük. Ahogy Freud leírta az egyéni- , s Jung a kollektív tudattalant, a nagy magyar pszichoterapeuta, Szondi Lipót szerint létezik családi tudattalan is. Még ha nem is tudják, sokan a családi minta miatt választanak maguknak betegséget, például alkoholizmust. De van-e szabad akarata az embernek, ha beleszületik egy családba? A negatív mintákat persze meg lehet törni – már ha képesek vagyunk rá. 

Negyedik rész, 10.28 perc

amelyben Koltai Mária arról beszél, hogy van-e családi boldogság- vagy boldogtalanság-minta. Hányszor halljuk: „A mi családunkban nem volt szokás...” – mekkora az ilyen szokások hatalma rajtunk?
Vannak feldolgozatlan traumák, amelyektől generációk szenvednek. A holokauszt, a kitelepítések szorongásai, fájdalmai a harmadik generációban is pusztítanak – még akkor is, ha a fiatal nem is ismerte a nagymamát, annak történetét. Bár a pszichológia még nem érti pontosan az ilyen „családi kísértetek” működési mechanizmusát, felmérések egyértelműen bizonyítják létüket. A szekrénybe eldugott csontvázak elől elbújni nem lehet – csak akkor szabadulhatunk meg tőlük, ha megismerjük, megértjük családunk múltját.