Klubrádió, 2011. december 14-i adás

Létrehozta: admin (2011. december 15. )
Elhelyezkedési lehetőségek és nehézségek ötven fölött. Van-e kor szerinti diszkrimináció itthon - és van-e külföldön? Vadászik-e a fejvadász őszülő fejekre? Mekkora esélyünk van külföldön munkát találni? Katasztrofális, hogy mennyi ember mennyire nem ért a számítógéphez, az internet használatához! - mondja a tanár, aki felnőtteket oktat informatikára. A világ egy részén természetes, hogy a nyugdíjas önkéntes munkát vállal. Nálunk miért oly nehezen talál egymásra a segíteni akaró és a segítséget igénylő?
Első rész, 11,37 perc
Menjünk-e külföldre munkát vállalni ötven fölött? Milyen szaktudást fogadnak szívesen? Előny vagy hátrány életkorunk?
Mit jelent(ett) Egy HR-szakembernek állásinterjúkon a magasabb kor? Tapasztalat, türelem, alkalmazkodás - miért nem érték? Vannak-e kimutatható különbségek a generációk között?
Vendégek: Polyák György fejvadász, aki külföldre is közvetít ki embereket és Marinov Péter, aki másfél éve nem talál képzettségének megfelelő munkát.
Második rész, 11,48 perc
Mennyire ragaszkodunk a biztos álláshoz ötven fölött? Milyen a munkanélküliség 18 hónap után?Hogyan őrizzük meg magunkat ai lelki lecsúszástól, a depressziótól? Munkát keresni: teljes munkaidős elfoglaltág! Hogyan hirdethetjük magunkat az interneten?
Harmadik rész, 12,25 perc
Vendég: Nógrádi László, a Mindennapi számítástechnika című könyv szerzője, tanár, aki felnőtteknek tanít informatikát.
Milyen a hazai internet-ellátottság? - Gyenge.
Milyen a hazai tudásszint ötven fölött? - Katasztrofális.
Miért került ki a felnőttoktatás kötelező tananyagából a számítástechnika? - Nem tudjuk.
Miért ne adjuk fel? Mert néhány hónap alatt bárki megtanulhatja az új technológiát!
Negyedik rész, 9,16 perc
Önkéntes munka Magyarországon és külföldön.
Vendég: Cseh Balázs, az Élelmiszerbank vezetője és Lajtai György, aki önkéntes ott.
A világ egy részén ma már természetes, hogy a nyugdíjasok önkéntes munkát vállalnak. A tehetősebbek sem csak pénzt adnak, hanem munkát is végeznek, ami sokkal többet ér. Magyarországon miért talál olyan nehezen egymásra az önkéntes munkát kereső, és az, akinek erre nagy szüksége lenne?