Klubrádió, 2012.02.01-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 02. )
Munka, munka és még egyszer munka. A Nagy generáció portálra érkező bejegyzések alapján még mindig ez az egyik legfontosabb része az életünknek, a tevékenység, az aktivitás, hasznosságunk tudata - nem lehet elégszer beszélni róla. Tesz-e valamit az állam, hogy dolgozhassunk ötven-, de főleg hatvan év felett? Mi lett a Start kártya sorsa? Ezen a téren is csak az uniós pályázatokban reménykedhetünk? A műsor vendégei: Erdős André diplomata, Jóó Zsuzsa karrier-tanácsadó és Aichelburg Márton a Civil Vállalkozások Nonprofit kft. képviselője.
Első rész, 12.22 perc
Miért utálja Erdős André, ha nyugalmazott nagykövetnek nevezik?
2030-ban a világon több lesz a hatvan évnél idősebb ember, mint a tizennégynél fiatalabb. Itt az ideje, hogy újra értelmezzük az öregség fogalmát? Hogyan tekint a társadalom az idősebb generációra az Egyesült Államokban, és tényleg minden határon túl tisztelik-e őket Ázsiában? És ők? Hogyan tekintenek magukra, milyen képet látnak az érintettek?
Második rész, 13.59 perc
Mivel tölti az idejét ma az az ember, aki az elmúlt évtizedek talán leghíresebb magyar diplomatája? Mit jelent a multilaterális diplomácia, amit a Corvinus Egyetemen tanít? Hogyan működött az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogyan folyt a munka a szigorúan zárt ajtók mögött? Hogyan jelentek meg a nyolcvanas évek nagy európai konfliktusai a nemzetközi szervezetekben? Mekkora szerepe van a diplomáciai munkában a személyes képességeknek, s mennyire lehet azt tanítani?
Harmadik rész, 13.11 perc
Nem jó felé megy a világ, ha nem használja az idősebb korosztály megszerzett tapasztalatát – mondja a karrier-tanácsadó, Joó Zsuzsa. Miért nem mennek az emberek ötven év felett karrier-tanácsadóhoz? Nem tudják, hogy létezik ilyen, vagy tudják, de már nem hiszik el magukról, hogy lehet még esélyük? Miért nem támogatja már az állam a munkaadókat abban, hogy idősebbeket alkalmazzanak? Ma leginkább uniós pályázatokat kell figyelnie azoknak, akiket érdekel az át- és továbbképzés.
Negyedik rész, 10.14 perc
amelyben Aichelburg Márton, a Civil Vállalkozások Nonprofit kft. képviselője arról beszél, hogy hogyan kötötték össze az ötven fölöttieket és a tizennégy év alattiakat. A Senior Mentor Program azoknak kínál értelmes, hasznos elfoglaltságot, akiknek nem is a pénzre van szükségük, hanem az értelmes munkára. A programban részt vevők idén már 400 gyerekkel foglalkoznak – olvasni tanítják őket. „Ugyanazt csinálom, mint egész életemben, csak most fizetség nélkül, de örömmel” – mondja Piroska.
A programról és elérhetőségéről a www.civilvallalkozasok.hu oldalon olvashatnak részletesen.