02.27-i adás az OMIKE-ről és a Rotary Klubról

Létrehozta: admin (2013. február 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. február 27. )
Egy kiállítás olyan művészekről, akik a magyar történelem legdicstelenebb korszakában éltek. Színészek játszhattak, zenészek muzsikálhattak, festők állíthattak ki, kaptak lehetőséget minimális megélhetésre – amíg lehetett. Az OMIKE, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület 1938 és 44 közötti történetét eddig még nem dolgozták fel. Harsányi László ezt tette, több mint egy évig, a Facebookon. Az ő ötlete, munkája nyomán rendezik most a kiállítást és a Goldmark fesztivált.
A Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének. Önkéntesek, de nem csak a klubtagok kapcsolódhatnak be munkájukba. Egészen különleges helyeken és helyzetekben is dolgoznak, Indiában például segítetnek a Polio vírus elleni küzdelemben. Kercsmár András, aki a Klub aktív tagja, az Adj életet program kapcsán arról is beszél, hogy szerinte miért születnek gyerekek lukas szívvel.
Első rész, 11.44 perc

Harsányi LászlóAz OMIKE története nem zsidó, hanem magyar történet. Olyan színészek, festők, zenészek története, akik 1938-39-től származásuk miatt nem kaphattak munkát. Az akkor született, most kiállított képek, bemutatott művek nem zsidó produkciók, hanem olyan magyar művészek alkotásai, akik magyar művész mivoltjuk mellett zsidók voltak. Ezekben az években olyan emberek, akik ezt anyagilag vállalhatták, az alkotás (és a megélhetés) lehetőségét adták ezeknek a művészeknek. Ennek kerete volt az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület. Ezt a történetet Harsányi László kezdte el feldolgozni, amikor a kormányváltás után elmozdították a Páva utcai Holokausztközpont igazgatói székéből.

Második rész, 12.13 perc

Hogyan kezdte Harsányi László az adatok összegyűjtését? Hogyan lehet ma bemutatni egy kiállításon és egy fesztiválon egy olyan szervezet munkáját, amelynek mintegy 5000 pártoló tagja 5-700 művész megszólalási, bemutatkozási lehetőségét teremtette meg? 1944-ig mintegy 300.000 nézője volt az OMIKE által szervezett előadásoknak, koncerteknek, kiállításoknak. Harsányi az internetet hívta segítségül, s a Facebookon szinte naponta tette közzé azokat a képeket, amelyeket sikerült azonosítani.

Harmadik rész, 13.31 perc

Kercsmár AndrásA 108 éve alapított Rotary-ban, amelynek szerte a világon 1.2 millió tagja van, a legkülönbözőbb foglalkozású emberek jönnek össze. Ami közös bennük, hogy készek önzetlenül tenni a közösségért. 1929-ben alakították az első magyar szervezetet (Szegeden Szent-Györgyi Albert). A szocialista időkben persze nem működhettek, de 1988-tól ismét megalakultak, s máig működnek a klubok. Kercsmár András a Magyar Rotary Kormányzótanács tagja. A szervezetet akkor ismerte meg, amikor annak révén lehetőséget kapott fiát külföldre küldeni, tanulni. Amit persze azzal kellett viszonozni, hogy ő viszont külföldi diákokat látott vendégül, amikor azok Budapestre jöttek iskolába.
 A Rotary legnagyobb vállalkozása, hogy megpróbálják megszüntetni a Földön a polio vírus okozta gyermekbénulást. A gyártástól a szállításig és a beadásig mindent ők szerveznek és finanszíroznak. Munkájuk hatására az éves megbetegedések száma a világon 400.000-ről mindössze százra csökkent, s már mindössze két országban veszélyeztetettek a gyerekek.

Negyedik rész, 10.52 perc

Nemzetközi kapcsolatok, amelyben magyar gyerekeket és magyar orvosokat amerikai kórházakban fogadtak szívműtétre, s amelyben az ott megszerzett tudás segítségével ma erdélyi gyerekeket fogadnak magyar szívsebészek. Hogyan pályázhatnak Rotary-pénzre a Rotary klubok?
Játszótér, ingyen bicikli, ösztöndíj az ELTE bölcsészeinek - milyen programokat finanszíroznak itthon, s hogyan ellenőrzik, hogy a pénz jól hasznosul-e? Hogyan kapcsolódhatnak bele a programokba azok az emberek, akik nem akarnak belépni, de szívesen vállalnának önkéntes munkát a Rotary programokban?
És a címek, ahol el lehet érni őket:
A Rotary Klub honlapja
A Gift of Life – Ajándékozz életet program honlapja
 Önkénteseknek és érdeklődőknek levélcím: kercsmarandras@hotmail.com