2013-as évad

Létrehozta: admin (2014. január 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. január 27. )

12.25-i adás Ljudmilla Ulickajával és Pethes Máriával

Létrehozta: admin (2013. december 25. )
A könyveit 32 nyelvre fordították le. Nevezték már Oroszország női Tolsztojának is, amit nagyon utál. Ennél kevésbé csak azt szereti, ha a „szoknyás Csehov” névvel illetik. Vitathatatlanul a századvég és a századelő egyik legnépszerűbb írója hazájában és külföldön egyaránt. Szerinte az irodalom az egyetlen dolog, ami segíthet az embernek a túlélésben, abban, hogy megbékéljen a korral, amiben él. Utolsó kötete, az Örökbecsű limlomok néhány hete jelent meg magyarul. Ljudmilla Ulickaja ez alkalomból adott interjút a Nagy Generációnak. Másik vendégünk is irodalmár. Pethes Mária maga adja ki versesköteteit, méghozzá saját nyugdíjából és az általa díszített tárgyak eladásából származó pénzből. Első, családja történetét feldolgozó regényét karácsony előtt jelentette meg. Egy évtizedig alkotótársa és szerelme volt egy, a gyertyát két végén égető festőművésznek, aki mellett megtanulta, hogy az ember olykor csak kísérője és szemlélője lehet mások életének, és sokszor tétlenül kell néznie a szeretett ember önpusztítását. Két női alkotó, az egyiknek a világhír, a másiknak a sziszifuszi küzdelem jutott osztályrészül. Két mélyen átélt, küzdelmes és egyedi női sors a mai Nagy Generációban: Ljudmilla Ulickaja és Pethes Mária.

2013.12.18-i adás - Makovecz Benjaminnal

Létrehozta: admin (2013. december 19. )
Egy emlékkonferencián arról tartott előadást, hogy hogyan nem találkozott Arthur Koestlerrel, miközben az életmű nagy részét ő fordította magyarra. Grafikusként végzett, 22 évig tanított ábrázoló geometriát, ami számára a suhogó végtelen. Vagy húsz évvel ezelőtt egy egyetemi szintű képzőművészeti oktatást nyújtó intézmény – akadémia – alapításában vállalt főszerepet Szarvason, mert Magyarországon – szerinte – nincs tisztességes művészképzés. Lefotózta a reményt és az örökkévalóságot. Saját bevallása szerint undok, kötekedő, viszonylag értelmes, tájékozott figura. Feleségével és rókáikkal él Budapesten. A Nagy Generáció mai vendége Makovecz Benjamin.

2013.12.11-i adás Nagy Iván balettművésszel

Létrehozta: admin (2013. december 12. )
Mai vendégünk 1968-ban csatlakozott az egyik vezető amerikai balett társulathoz, akkor, amikor a Broadway-n bemutatták a Hairt. Pályája csúcsán búcsúzott a színpadtól, a Metropolitain Operában, 1978-ban, abban az évben, amikor a Grease című musical világsiker lett. 2000-ben, amikor George Bush-t megválasztották az USA elnökének, egy sztrájk hatására úgy döntött, hogy befejezi balettigazgatói pályáját is. A Nagy Generáció mai adásában Nagy Iván balettművészt hallják, aki 1978-1981 között balettmesterként dolgozott az Ausztrál Balettnél és más együtteseknél, később tanított egyetemen is. 1981-1985 között Santiago de Chileben volt a Városi Balett művészeti vezetője, utána a Cincinnati Balett következett, majd 1990-től 1993-ig az Angol Nemzeti Balett (ENB) művészeti vezetőjeként dolgozott. 1995 végén visszatért Santiagoba, ahonnan számos nagy sikerű klasszikus és modern premier létrehozása után 2000-ben vonult vissza Mallorcára. 2012. szeptemberétől a Magyar Állami Operaház főigazgatójának művészeti szaktanácsadójaként hasznosítja sokrétű nemzetközi tapasztalatait és kapcsolatrendszerét.

2013.12.04-i adás az időskori versenyről, és egy esés-iskoláról

Létrehozta: admin (2013. december 09. )
Huszonötéves korunkban vágyaink 92%-a önmagunkkal kapcsolatos. Hatvan évesen már csak a vágyak 29%-a irányul az „én”-re, 32%-a a családra és 21%-a az emberiségre. Nem hanyatlás hanem fejlődés, változás életünk második fele. Hogyan változik személyiségünk, megannyi ambíciónk, a világlátásunk? És hogyan motivál bennünket a versenyszellem: akarunk-e még győzni? A kérdésekre mai adásunkban Fülöp Márta pszichológus professzor válaszol. Mit tanít a szenior-eséstan? A balesetmegelőzés egyetlen alternatívája, hogy megtanuljunk törés és zúzódás nélkül a földre érkezni. Az esések iskolája tanítja az óvodásokat, a sportolókat, mozgássérülteket – és minket, akiket majd csak húsz év múlva fenyeget a combnyaktörés, de jobban tesszük, ha még idejében elkezdjük a felkészülést – állítja Dobrotka Béla dzsúdó-mester.

2013.11.27-i adás a pikkelysömörről és egy kutyás mesekönyvről

Létrehozta: admin (2013. november 28. )
A pikkelysömör egy, az életminőséget nagyban rontó bőrbetegség. Változik-e ez a magyar lakosság 2%-át érintő betegség a korral? Hogyan lehet minél harmonikusabban együtt élni vele? A fiatalabb kori, gondosabb kezelés befolyásolja-e a későbbi kiújulást? Van-e olyan életforma, életmód, ami jót tesz? A műsor első felében Dr. Bondár Andrea, a Leo-pharma orvosigazgatója, és Dr. Stechlich Gábor bőrgyógyász válaszol. A mai adás második részében egy mesekönyvet mutatunk be. Mesekönyv egy kutyáról – kutyáknak vagy kutyásoknak, gyerekeknek vagy felnőtteknek. Dr. Sándor Zsuzsa jogász, volt büntetőbíró írta meg egy hároméves labrador mindennapjait. A Dr. Drazsé mesél mindjárt megjelenik. Önök pedig hallhatnak egy kutyabloggerről, akinek facebook oldala is van.

11.20-i adás Boldizsár Ildikó meseterapeutával

Létrehozta: admin (2013. november 21. )
A mesemondók a 19. század végéig elsősorban a felnőtteknek meséltek. Kinek mesélnek a 21. században? Milyen felnőttek vagyunk mi, akiknek a klasszikus mese kimarad az életünkből? Nincs olyan élethelyzet, aminek ne lenne mesebeli párja? Az érett, már élete második felét élő ember hol talál választ a mesékben? Hogyan állíthatják meg a mesék ember-voltunk hanyatlását? A Nagy generáció harmadik évfolyamának első adásának vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató és meseterapeuta.

11.13-i adás - Kiss Ferenc népzenésszel és Moldován Gyula blues-énekessel

Létrehozta: admin (2013. november 14. )
Zenész, zeneszerző, népzenegyűjtő és szövegíró. Húsz éven át muzsikált a Vízöntő együttesben, a legendás Kolinda alapító tagja volt. Mint zeneszerző, a világzene magyar vonulatában képvisel markáns irányzatot. A 90-es években hozta létre a lemezkiadással és koncertszervezéssel is foglalkozó Etnofon zenei társulást. Mit csinál ma a Pima primissima díjra jelölt Kiss Ferenc? Egy középkorú úr megvalósítja régi álmát – 54 évesen blues triót alapít. Nemrégiben – immár 61 évesen – leforgatja első igazi videoklippét. A volt újságíró, filmes, művelődési ház igazgató, autodidakta zenész jelenleg kollégiumi nevelőtanár. A polihisztorok kora valóban lejárt? A Nagy Generáció másik vendége ma a bhoeghoe trió énekes-gitárosa, Moldován Gyula.

11.06-i adás - Garam Katalinnal

Létrehozta: admin (2013. november 06. )
Öt nap múlva lesz harmincöt éve, hogy kiköltözött Svédországba. Egy magyar asszony, aki már mindent svédül lát. Érvényes-e rá is a régi vicc, hogy csak útközben érzi jól magát? Hogyan élnek Svédországban az ötven felettiek, és mivel szembesül, amikor hazajön? Meddig életforma a szabadúszó újságírás, és a világ mely pontjain lehet az ember skandináviai tudósító? A Nagy Generáció mai vendége eredetileg közgazdász, tanár, majd újságíró, skandináviai tudósító: Garam Katalin.

2013.10.30-i adás Lantos Iván zenésszel és Kálmán Zsófia orvos-jogásszal

Létrehozta: admin (2013. október 30. )
A világzenész Lantos Iván a 70-es években a Kolindával kezdte Budapesten, majd 23 évet élt Franciaországban. Dolgozott francia és ír, gaboni és madagaszkári muzsikusokkal, Palestrinát énekeltetett egy bolgár női vokálkvartettel, darabokat írt szóló zongorára, úttörődalokat dolgozott át. Zenéjében a gyökértelenség határtalansággal, az irónia emelkedettséggel, a reneszánsz a posztmodernnel párosul – írták róla, amikor válogatás jelent meg műveiből. Ma sajnos keveset hallani, pedig már tíz éve itthon él, a bugaci pusztán. Kálmán Zsófia gyermekgyógyászt, orvos-jogászt már hallották a Nagy Generációban. Ma azért hívtam meg ismét, mert európai hírű, a halmozottan fogyatékos gyerekek fejlesztésével foglalkozó alapítványa, a Bliss Alapítvány egyre nehezebb, már működését veszélyeztető helyzetbe került, hasonlóan azokhoz az állami feladatot ellátó civil szervezetekhez, amelyek nem férnek be az új köznevelési törvény egyen-dobozaiba, komoly veszélybe került. Ha munkájuk ellehetetlenül, hol fejlődnek, tanulnak meg a világgal érintkezni azok a gyerekek, akik gondolkodni tudnak, de beszélni nem?

10.16-i adás - Sport ötven fölött

Létrehozta: admin (2013. október 16. )
Milyen hosszú életre készüljünk, ha ötven körül úgy gondoljuk, már túlságosan elfáradtunk, és elnézőek vagyunk önmagunkkal szemben? Hogyan lehet mérni a fittséget, és ez a kategória hogyan változik az idővel? Reménytelen-e küzdeni az állóképességért, ha eddig még nem volt? Mit várhatunk el önmagunktól, ha régebbi sportteljesítményeinket nézzük? Kihez, mihez mérjük magunkat? Hány évvel fiatalít vagy öregít a sport? Minden helyzetben igaz-e, hogy a testmozgás gyógyszer? A nagy generáció vendége két régi élsportoló, Dr. Apor Péter egyetemi tanár és Kowacsics Rita sportandragógus.

10.09-i adás - Lázár Júliával és Surányi Lászlóval, két felháborodott pedagógussal

Létrehozta: admin (2013. október 09. )
„Tájékoztatunk, tiltakozunk, összefogunk, cselekszünk.” Ezért alakult meg a pedagógusok Hívatlanul Hálózata, amely – más szervezetekkel együtt – őszi nagytakarítást tartott múlt szombaton. Lehet-e ma nem félni, szólni, amikor tízből kilenc pedagógus attól tart, ha tiltakozik, elveszti az állását? Van-e bármilyen lehetősége a gyakorló pedagógusnak, hogy valóban úgy és azt tanítsa, amit szeretne? Be tudja-e csukni az osztályterem ajtaját? Mennyire utópia ma az iskolai autonómia és a tanszabadság azonnali visszaállítását követelni? Mit szeretne elérni a Hívatlanul Hálózat ma, jövőre és azután? Hogyan lehet biztonságot nyújtani a diákoknak, megértetni, hogy kérdezni nem szégyen, hanem dicsőség? Lehet-e ma is köze Adynak a matematikához? A Nagy Generáció mai vendége Lázár Júlia, a Hívatlanul hálózat alapítója és Surányi László matematikatanár.

10.02-i adás Somlai Judit és Szeifert György orvosokkal

Létrehozta: admin (2013. október 02. )
Az 1953-ban született Ratkó gyerekek idén 60 évesek. Időről időre meghívok valakit közülük, hogy adjon helyzetjelentést. Ma két különleges orvosi szakma fanatikus művelője, Somlai Judit szemész-neurológus és Szeifert György idegsebész mondja el, milyen álmokkal indultak el, mire számítottak annak idején, és hogy milyen küzdelmek árán, hol tartanak most. Mit látnak egyetemi évfolyamtársaik életéből, hogyan élnek az ehhez a korosztályhoz tartozó orvosok, milyen napi gondjaik vannak, hogyan képesek gyakorolni szakmájukat az egyre nehezebb akadálypályán, és hogy mit látnak maguk előtt.

09.25-i adás - nagyszülőkről és unokákról

Létrehozta: admin (2013. szeptember 25. )
Mit keres egy nagymama a szülőszobán? Mit kezd magával és a helyzettel, amikor látja a lánya fájdalmait? Mennyire van belül vagy kívül az eseményeken? Kötelező-e azonnal megszeretni az unokát? Hogyan lehet egy nagyszülői szerepet gyakorolni, ha a gyerek és az unoka főleg skype-on látható? Miért mondják, hogy nagyszülőnek lenni jutalomjáték, amikor van, aki úgy érzi, kettős teher? Mit kezdünk a nagyszülői szereppel ma, amikor jóval aktívabbak vagyunk mint a mi nagyszüleink, és a saját életünk is ad elég feladatot? A Nagy Generáció mai adásában Fazekas Erzsébetet hallják, aki végigkísérte második unokája világra jövetelét, a hírek után pedig Garam Katalint és Veres Máriát, akik könyvet írtak Nagyszülők és unokák címmel.

09.18-i adás - Kocsis Zoltánnal

Létrehozta: admin (2013. szeptember 05. )
Tudja-e már messziről nézni önmagát az az ember, akin szeptember 20-án súlyos, életmentő műtétet hajtottak végre, és akinek gyors gyógyulását kivételes szerencseként értékelik az orvosok? Mit gondol, fokozza-e az élettel járó rizikót a tökéletességre törekvés? Abba tudja-e hagyni a hirtelen felindulásból való kiabálást a zenekarral, ha éppen egy tételt vagy egy futamot másképp szeretne hallani? Elfogadja-e, ha fia nem úgy játszik egy művet, mint ő? Hogyan gondolkodik ma az időről? Mit tervez a következő évadra, amelyet már összerakott, és amely tele lesz meglepetésekkel? A Nagy generáció mai vendége Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. A január 16-i adás ismétlése

09.11-i adás - Gálffi Lászlóval

Létrehozta: admin (2013. szeptember 05. )
Hamlet diafilmen és szereptanulás a zsúfolt lakás helyett sétálva, parkokban. A legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díj idén Prosperóért. Bach, mint állandó társ, és egy különös – vagy legalábbis szokatlan utazgatási mód. A színpadi szöveg belső zenéje, s a tanítás felelőssége. Egy óra színházról és közönségről, darabokról és utazásról, köz-, de inkább magánéletről Gálffi Lászlóval.

09.04-i adás két krimi-író hölggyel

Létrehozta: admin (2013. szeptember 04. )
Közérzeti krimi két budapesti nő tollából. Ha nem nők lennének, azt mondanám, két öreg színházi róka – de így inkább azt mondom, két tapasztalt szerző, Pataki Éva és Vajda Anikó új közös munkája a Hamlet halott. Női lét Magyarországon – egy fiatal nyomozónő figuráján keresztül, de sokkal inkább a két szerző pályáján keresztül. Mihez kezdünk ma a szakmánkban, közel a hatvanhoz, gyakorlottan és még fiatalon? Amúgy meg milyen a közérzete ma a romló közbiztonságot, az erősödő szélsőségeket, a piszkosodó utcákat, a bezáró üzleteket szemlélő városlakónak, aki néha úgy érzi: minden bűntény nélkül is tiszta krimi, amiben él?

08.28-i adás - Fischer Ivánnal

Létrehozta: admin (2013. augusztus 20. )
Az idén harminc éves Fesztiválzenekart a világ legjobbjai között tartják számon. Vezetője mennyire tudta harminc évvel ezelőtt, hogy merre akar menni? Voltak-e pontos célkitűzései? Egy zenei mindenevő miért ragaszkodik mégis bizonyos szerzőkhöz? Miért kezdett el komponálni? Miért nyitott színházat gyerekkora színterén? Milyen lesz a jövő zenekara, amely utat mutathat minden újító szellemű muzsikusnak? A Nagy Generáció vendége Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója. A 2013. május 15-i adás ismétlése

08.21-i adás a Zazzi cukrászdáról és a párkeresés nehézségeiről

Létrehozta: admin (2013. augusztus 20. )
Édes élet a Zazzi cukrászdában. Pályamódosítás éles kanyarral az orvoslás és a bölcsészet után. Dr. Erdős Melinda mutatja be új szakmáját és a macaront. Párkapcsolatok, illetve hiányuk – illúziók, vágyak, amikből ötven fölött sem tudunk kinőni. Kánya Kata beszél korosztályunk társkereséséről, a meg nem valósult álmokról és a fel nem ismert realitásról. Ma két korábbi beszélgetésünket ismételjük meg.

08.14-i adás Tornyi Barnabás labdarúgó edzővel

Létrehozta: admin (2013. augusztus 15. )
Egy sportember sokadik újrakezdése – most hatvanévesen. Mai beszélgetőtársamnak itthon sok rajongója és sok ellensége van – egy biztos, közömbösen nem vélekedik róla senki. Harcos és munkás, indulatos és empatikus, igazi küzdő típus. Sok magyarországi focicsapatnál edzősködött, egy időben az olimpiai válogatott edzője is volt, majd külföldön, Amerikában, Kuvaitban, utoljára Katarban értékelték és használták a tudását. Két utazás között, itthon találkoztunk, röviddel azután, hogy kiderült, ismét váltania kell. A Nagy Generáció vendége ma Tornyi Barnabás labdarúgó edző.

08.07-i adás öltözködésről, szépészeti beavatkozásról

Létrehozta: admin (2013. augusztus 07. )
Hogyan látja két szakértő szemű harmincas a Nagy Generációt kívülről? Mennyire vagyunk azonosak azzal, amilyennek rezzük és látjuk magunkat? Mit üzen az ember önmagáról az arcával, a ruhájával, az ízlésével? Milyen divatot követünk vagy kövessünk? Mennyire fogadjuk el valakitől, ha orvosi segédlettel akarja konzeválni a szépségét vagy lassítani az öregedést? Miért járja be szenzációként a világot, ha Madonna botoxot tetet a ráncaiba? Mi az elfogadott, mi a szép, mi a nevetséges és mi a szomorú? A harmincasokat a stúdióban Faludi Péter bőrgyógyász-kozmetológus és Simonovics Ildikó divattörténész képviseli.

07.31-i adás - Piroch Gábor kaszkadőrrel

Létrehozta: admin (2013. július 31. )
(A 2012. augusztus 1-i adás ismétlése) Egy szakma a siker, a pénz és a létbizonytalanság háromszögében. Miért és hogyan ugrik le a szakember a 18-ik emeletről egy dobozba? Hány éves korától nem ugrik már? Van-e lelki, fizikai, időbeli korlátja a nem mindennapi szakma gyakorlásának? Lehet-e csinálni egy életen át, vagy érdemes visszavonulni, váltani, és más kihívásokat keresni? Lehet-e követni az égve zuhanás, a lóról vívás, a sorozatos sebesülések technika változásait, a szakma újdonságait negyven éven át? Macsó dolog ez vagy nagyon is racionális? A műsor vendége ma a szakmai Oszkár-díjra jelölt, közel hatvan éves Piroch Gábor, kaszkadőr.

07.24-i adás - Generációnk kerékpározásáról

Létrehozta: admin (2013. július 24. )
Egyre több ötven fölötti választja sportnak a kerékpárt – mekkora szerepet játszik a Nagy Generáció a magyarországi kerékpáros-bummban? Érdemes-e még a nagyvárosi csúcsban rekordokkal kísérletezni, vagy a korral egyre nagyobb a sérülés rizikója? Túrabiciklizés, spinning, szenior versenyek, békés kerekezés – mi való nekünk? Szenior bringások a nagyvárosban, vidéken és külföldön: a Nagy Generáció vendége ma László János, a kerékpáros klub elnöke – és persze gyakorló bringások.

07.17-i adás a zenész Berkes Kálmánnal

Létrehozta: admin (2013. július 17. )
Egy nyughatatlan világjáró, Grammy díjas klarinétművész és karmester, aki húsz éve pendlizik Tokió és Budapest között. A Tokiói Zeneakadémia tanára és karmestere, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, rendszeresen koncertezik Európában, jövő hétfőn pedig japán tanítványai adnak hangversenyt a BMC Budapest Music centerben. Évekig játszott hajón, és imádja a jazzt. Meddig lehet Tokióban reggelizni, Szibéria fölött ebédelni és az óbudai Síposban vacsorázni? A szabadság vagy a zene szeretete hajtja még most is kontinenseken át? Berkes Kálmán földön, vízen, levegőben – és ma a Nagy Generációban.

07.10-i adás Dr. Rosivall Lászlóval

Létrehozta: admin (2013. július 10. )
Hogyan lehet vízmérgezést kapni? Miért hal meg valaki, ha túlissza magát? Miért lehet veszélyesebb néhány liter rossz pillanatban megivott víz, mint néhány liter jobban időzített sör? Hogyan befolyásolja folyadékfogyasztási szokásainkat kultúránk, neveltetésünk? A fokozott sózás hogyan hat az immunrendszerre? Mi az az U-görbe, és miért nem ismerik a profi sportolók? Rosivall László Széchenyi díjas orvos, a SE Kórélettani Intézetének igazgatója ezekre a kérdésekre is válaszol, valamint arra is, hogy miért kezdeményezte néhány éve, hogy legyen vese-nap a világon, és miért fontos, hogy a medikusok az egyetemen megtanulják a siketek jelnyelvét.

07.03-i adás - szenior vizilabdázókkal

Létrehozta: admin (2013. július 03. )
(A 2013.05.22-i adás ismétlése) Valahai olimpikonok, BEK győztesek, országos bajnokok. Itthoni és külföldi csapatokban játszottak. Ma is Európa bajnokságot, VB-t nyernek, kupagyőztesek – öregfiúként. De ma sem tudnak aludni, ha valaki gólt lő róluk, és ma is az uszoda az egyik otthonuk. Tessék megnézni, hány évesek – és milyen jó formában vannak – mondják róluk. A Nagy Generáció múltkori, Benczúr hotelbéli találkozóján válogatott szenior vízilabdázókat látott vendégül Mélykuti Ilona, ott rögzítettük a mai műsort. Dankó Attilával, Kercsmár Andrással, Kuncz Lászlóval, Magas Istvánnal és Solti Lászlóval beszélgetett. Először Kercsmár András magyarázta el, hányféle szenior csapat alakult, és miért sorolják ötven fölött is különböző korcsoportokba őket.

06.26-i adás az újrakezdésről Hámor Évával és Peremartoni Krisztinával

Létrehozta: admin (2013. június 26. )
Az újrakezdés jelenti a folyamatosságot annak a két nőnek, akikkel ma hallhatnak beszélgetést. Először Hámor Éva jön, aki újságíróként egy orvosi internetes lapot szerkeszt, de filmet is készített a 20. század egyik legjelentősebb fotósáról, a magyar származású Robert Capa-ról, amit éppen a szemétbe akar dobni. Ötven fölötti ifjú színésznőként kurvát alakít egy alternatív társulatban, nem mellesleg pedig mentálhigiénés szakemberként praktizál. Peremartoni Krisztina sokat játszó, népszerű színésznőként szerzett ugyancsak mentálhigiénés végzettséget. Daganatos beteg gyerekek segítésére hozta létre a Játszóház alapítványt. Tizenhárom éve az USA-ban él, színészeket tanít, de közben járja a világot, működő vulkánokon és a dzsungelben próbálja ki, milyen nem félni. A rugalmasság, a változásra való nyitottság, a megújulás két példája ma a Nagy Generációban.

06.19-i adás - Marton Éva operaénekessel

Létrehozta: admin (2013. június 19. )
Egy világjáró és világhírű művész válaszol ma a Nagy Generáció kérdéseire. Szinte minden jelentősebb operaszínpadon énekelt, a születésnapja tiszteletére rendezett gálán a 20. század legnagyobb operaénekesnőjének és a valaha élt legnagyobb magyar énekesnőnek nevezték. Elmenni, visszajönni, felállni és otthagyni szerepeket a Metropolitain-ben, a saját normái szerint elköteleződni, operafesztivált életre segíteni, elbúcsúzni az operaszínpadtól. Milyen szerepet játszottak életében saját döntései? Érzelmi vagy racionális döntések voltak? Hol érezte magát otthon, kik voltak azok, akik meghatározták vagy segítették művészi útját? És kik azok akiknek ma ő határozza meg? A stúdió vendége Marton Éva operaénekesnő.

06.12-i adás - Dr. Barna Istvánnal az öregedésről

Létrehozta: admin (2013. június 12. )
A 2012.01.18-i adás ismétlése Fel lehet-e arra készülni, hogy megöregszünk? Hogyan fogadjuk a bennünk zajló fizikai változásokat? Mennyire vagyunk türelmetlenek, ha már nem vagyunk arra képesek mint néhány évvel korábban? Ki vigyáz majd ránk, ha a magyar egészségügy nem? Egyáltalán – elvárhatjuk-e mástól, hogy vigyázzon az egészségünkre? Hogyan legyünk önmagunk legjobb orvosa? Lassítható-e a test és a lélek öregedési folyamata? Mai műsorunk vendége Dr. Barna István, és honlapunk néhány, a témában elkötelezett hozzászólója.

06.05-i adás - dr Kálmán Zsófiával

Létrehozta: admin (2013. június 05. )
Hogyan lehet megmutathatóvá tenni a kimondhatatlant? Miért Bánatkő a sérült gyerek a családban? Mit árul el a mai magyar társadalomról az a szemlélet és gyakorlat, ahogy a sérült emberrel bánik? Mit tud a Bliss Alapítvány, hogy a világ távoli részeiből is idejönnek, hogy megnézhessék, és amelynek két volt köztársasági elnök is támogatja működését? Miből tarja fenn magát ez az egyedülálló központ az egyre nehezedő körülmények között? Ki folytatja az alapító életművét, ha egyszer úgy dönt, hogy az idejét már önmagára és az unokáira áldozza? A Nagy Generáció kérdéseire ma Kálmán Zsófia gyermekgyógyász, orvos-jogász, címzetes egyetemi tanár válaszol.

05.29-i adás - Munkáról, nyugdíjról, esélyekről

Létrehozta: admin (2013. május 29. )
Egy felmérés szerint a legelégedettebb magyar munkavállalók az ötven fölöttiek, az elkötelezettségük is a legnagyobb. Miért nem érték ez a munkaadók számára? Mi a helyzet a munkaerőpiacon? Ki van nehezebb helyzetben: a kezdő- vagy a több évtizedes tapasztalattal bíró munkavállaló? Reális-e elvárni, hogy valaki ötven fölött kezdjen vállalkozásba, ha előtte soha nem foglalkozott ilyesmivel? Milyen előítéletekkel találkozik az ötven + generáció, s maga milyen előítéleteket termel önmaga és a világ számára? Van-e életstratégiája ennek a nemzedéknek élete következő harminc évére? Egyáltalán: lehet-e ma Magyarországon tervet készíteni az élet második felére? A Nagy Generáció kérdéseire ma Ádler Judit közgazdász-szociológus és Hegyesiné Orsós Éva, a legnagyobb magyar idősügyi szervezet, az Életet az éveknek szövetség elnöke válaszol.

05.22-i adás - Szenior vízilabdázókkal

Létrehozta: admin (2013. május 17. )
Valahai olimpikonok, BEK győztesek, országos bajnokok. Itthoni és külföldi csapatokban játszottak. Ma is Európa bajnokságot, VB-t nyernek, kupagyőztesek – öregfiúként. De ma sem tudnak aludni, ha valaki gólt lő róluk, és ma is az uszoda az egyik otthonuk. Tessék megnézni, hány évesek – és milyen jó formában vannak – mondják róluk. A Nagy Generáció múltkori, Benczúr hotelbéli találkozóján válogatott szenior vízilabdázókat látott vendégül Mélykuti Ilona, ott rögzítettük a mai műsort. Dankó Attilával, Kercsmár Andrással, Kuncz Lászlóval, Magas Istvánnal és Solti Lászlóval beszélgetett. Először Kercsmár András magyarázta el, hányféle szenior csapat alakult, és miért sorolják ötven fölött is különböző korcsoportokba őket.

05.15-i műsor Fischer Ivánnal

Létrehozta: admin (2013. május 15. )
Az idén harminc éves Fesztiválzenekart a világ legjobbjai között tartják számon. Vezetője mennyire tudta harminc évvel ezelőtt, hogy merre akar menni? Voltak-e pontos célkitűzései? Egy zenei mindenevő miért ragaszkodik mégis bizonyos szerzőkhöz? Miért kezdett el komponálni? Miért nyitott színházat gyerekkora színterén? Milyen lesz a jövő zenekara, amely utat mutathat minden újító szellemű muzsikusnak? A Nagy Generáció vendége Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

05.08-i adás Fenyő Mártával és Székely Eszterrel

Létrehozta: admin (2013. május 08. )
A polarizált fény múltja és jelene. Lehet-e szerepe a fényterápiának az allergia kezelésében? Milyen új eredményekről tud beszámolni Fenyő Márta, a feltaláló? A Nagy Generáció másik vendége ma a legjobban éneklő patológus, aki azonban orvosként nem csak az énekesek között kiváló. Dr. Székely Eszter biciklin jár, a pajzsmirigy és a prosztata specialistája, valamint a Rákászok zenekar énekese.

05.01-i adás a fogyatékkal élőkről

Létrehozta: admin (2013. május 02. )
Ha egy fogyatékossággal élő ember szeretné, ha elfogadná a többségi társadalom, aktívan tennie kell érte. Hogyan lehet túllépni a sztereotípiákon? – Például úgy, hogy tanítani kell a fogyatékosság irodalmi ábrázolását. Ezt teszi Hoffmann Rita és Flamich Mária. Mindketten angoltanárok, az Összhang Alapítvány kurátorai, akik jótékonysági hangversenyeket rendeznek vak és gyengénlátó gyerekek támogatására. Amúgy maguk is vakok. Hogyan lehet fogyatékossággal is teljes életet élni Magyarországon és a világ más helyein? – erről szól a beszélgetés ma a Nagy Generációban. (A március 13-i adás ismétlése.)

04.24-i adás - Gálffi Lászlóval

Létrehozta: admin (2013. április 24. )
Hamlet diafilmen és szereptanulás a zsúfolt lakás helyett sétálva, parkokban. A legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díj idén Prosperóért. Bach, mint állandó társ, és egy különös – vagy legalábbis szokatlan utazgatási mód. A színpadi szöveg belső zenéje, s a tanítás felelőssége. Egy óra színházról és közönségről, darabokról és utazásról, köz-, de inkább magánéletről Gálffi Lászlóval.

04.17-adás - Lakatos Péter professzorral és Kánya Katával

Létrehozta: admin (2013. április 17. )
Hogyan lehet vérből kimutatni, hogy egy emberben van-e daganatos betegség? Van-e értelme megtudni, hogy hajlamosak vagyunk-e egy betegségre? Hányfajta ritka betegséget tudnak már Magyarországon diagnosztizálni? Lehet-e prevenció a genetika – vagyis az, ha tisztában vagyunk bizonyos betegségek nagyobb kockázatával? Újfajta laboratóriumi vizsgálatokról beszél ma Lakatos Péter endokrinológus professzor. Társkeresés 50 fölött. Hol lehet találkozni, ismerkedni? Mit akarunk egymástól ötven fölött? Mást jelent-e nekünk a társ, mint a fiatalabbaknak? Vannak-e még illúzióink? És milyen a valóság? Kire vár egy nő és kire egy férfi, ha már nem akar közösen egzisztenciát, családot építeni? A Nagy Generáció második vendége ma Kánya Kata.

04.10- adás egy jogászból lett szobrásszal és egy amatőr DJ-vel

Létrehozta: admin (2013. április 10. )
Egy nő, aki jóval ötven fölött váltott. harmincöt év után befejezte ügyvédi praxisát, mert a folyton változó jogi környezet neki sem adott biztonságot, nemhogy ügyfeleinek. Gerő Katalin jóval szubjektívebb elfoglaltságot választott – minden előképzettség nélkül szobrász lett. Egy férfi, aki sokszor váltott. Angol kiejtésprogramot szerkesztett, súlyosan fogyatékos embereket tanít nagy türelemmel a számítógépre, és ő a Nagy Generáció portál dj-e. Esténként Altatóval – minden nap más zenével ajándékozza meg olvasóit, azaz hallgatóit. Ő Öreg, azaz Bihari Ferenc, akinek esti csoki néven futó zenei csemegéjét minden este százak hallgatják a honlapon.

04.03-i adás - az utazásokról és egy bálnavédő aktivistáról

Létrehozta: admin (2013. április 03. )
Hogyan és merre utazunk idén? Gondolatban vagy a valóságban? Mennyit tudunk, és mennyit szeretnénk utazásra költeni? Hogyan változtak utazási szokásaink? A kényelem, a gazdasági válság, az igényesség vagy a kíváncsiság a meghatározó? Merre induljunk, milyen utat tervezzünk? Deák Judit utazási szakértővel beszélgetünk. Aztán egy egészen másfajta utazás. Kalandos, de veszélyes. Kristóf Veronika a tengeri élővilág védelmezője, aktivista, aki februárban is kockára tette az életét, hogy megakadályozza a japán illegális bálnavadászatot az Antarktisz vizein. A Sea Shepherd – (Tengeri Pásztor) szervezet magyarországi képviselője ma a Nagy Generáció vendége.

03.27-i adás - Rózsa Nienhaus matematikussal és Kati Marton írónővel

Létrehozta: admin (2013. március 27. )
A Nagy Generáció mai vendége két magyar születésű, de élete nagy részét külföldön töltő, hivatását ott beteljesítő nő. Rózsa Nienhaus Németországban, Westfáliában élő biomatematikus, a Münsteri Egyetem tanára. A világ minden részéből gyűjt tojásokat, matematikusként vonzza a tojás sima, végtelen felülete. Egy éjjel megálmodta, hogy múzeumot alapít. Így született meg a Míves Tojásgyűjtemény Zengővárkonyban. A Magyar Posta húsvéti bélyegeihez a most tizenhárom éves Múzeum tojásait válogatta. Kati Marton Amerikában élő író, újságíró, az ABC News valamikori tudósítója, a Washington Post, a New Yorker, a Newsweek cikkírója. Nyolc könyvet írt, az utolsó tavaly jelent meg az Egyesült Államokban, és egy hét alatt lett bestseller. A Párizs – szerelmeim története memoár, egy hosszú, őszinte levél a szerző életét meghatározó kapcsolatokról. Váratlanul veszítette el férjét, Richard Holbrookot, a híres diplomatát. A veszteség fájdalmát írja ki magából ebben a könyvben, amit - Csáki Judit fordításában - a múlt héten mutattak be Budapesten.

03.20-i adás - Kéri György rákkutatóval

Létrehozta: admin (2013. március 20. )
A Nagy generáció mai vendége egyszerre racionális és spirituális ember. Széchenyi díjat kapott március 15-én a gyógyszerkutatás, azon belül a jelátviteli terápia területén végzett igen eredményes, úttörő jelentőségű kutatómunkájáért. Mit jelent a jelátvitel a rákkutatásban, hogyan fordíthatjuk le úgy, hogy mindenki megértse? Igaz-e, hogy a testünkben lévő sejtek ugyanúgy működnek, ahogy a társadalom? Mitől hazudnak a ráksejtek, és hogyan lesznek önmaguk hazugságának foglyai? Egy éjjel-nappal kutató, dolgozó tudós életébe hol fér bele a jóga és meditáció? A műsor vendége ma Kéri György biokémikus, a Semmelweis Egyetem professzora.

03.13-adás - A fogyatékossággal élőkről

Létrehozta: admin (2013. március 15. )
Ha egy fogyatékossággal élő ember szeretné, ha elfogadná a többségi társadalom, aktívan tennie kell érte. Hogyan lehet túllépni a sztereotípiákon? – Például úgy, hogy tanítani kell a fogyatékosság irodalmi ábrázolását. Ezt teszi Hoffmann Rita és Flamich Mária. Mindketten angoltanárok, az Összhang Alapítvány kurátorai, akik jótékonysági hangversenyeket rendeznek vak és gyengénlátó gyerekek támogatására. Amúgy maguk is vakok. Hogyan lehet fogyatékossággal is teljes életet élni Magyarországon és a világ más helyein? – erről szól a beszélgetés ma a Nagy Generációban.

03.06-i adás - A daganatos betegségekről

Létrehozta: admin (2013. március 07. )
Az életkor előrehaladtával egyre több időt töltünk az orvosnál. Szaporodnak a „nem rendeltetésszerű használat” következményei, a bennünk gyárilag meglévő hibák miatt fellépő betegségek. Barátaink, ismerőseink, családtagjaink közül egyre többen lesznek daganatos betegek. Ma arról beszélgetünk, hogyan is vagyunk ezzel a betegséggel. Tudjuk-e, miért van belőle egyre több? Tudjuk-e, mennyire fontos a beteg ember aktív részvétele a gyógyulási folyamatban? Mennyire él bennünk a félelem, az, hogy nagyon sokáig a rákról halálos ítéletként gondolkoztunk? Ebben az óriási mechanizmusban, ami az egészségügy, van-e mindenkinek saját útja? Ma Demeter Jolán belgyógyász, radiológus főorvost, a Szent János kórház mammográfiás centrumának vezetőjét, Aczél Katalin tanácsadó, terapeutát és Boris Ilona informatikust és mesemondót hívtam a Nagy Generáció stúdiójába. De úgy is mondhatom, hogy két betegséget megélt és három segíteni akaró ember beszélget ma.

02.27-i adás az OMIKE-ről és a Rotary Klubról

Létrehozta: admin (2013. február 27. )
Egy kiállítás olyan művészekről, akik a magyar történelem legdicstelenebb korszakában éltek. Színészek játszhattak, zenészek muzsikálhattak, festők állíthattak ki, kaptak lehetőséget minimális megélhetésre – amíg lehetett. Az OMIKE, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület 1938 és 44 közötti történetét eddig még nem dolgozták fel. Harsányi László ezt tette, több mint egy évig, a Facebookon. Az ő ötlete, munkája nyomán rendezik most a kiállítást és a Goldmark fesztivált. A Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének. Önkéntesek, de nem csak a klubtagok kapcsolódhatnak be munkájukba. Egészen különleges helyeken és helyzetekben is dolgoznak, Indiában például segítetnek a Polio vírus elleni küzdelemben. Kercsmár András, aki a Klub aktív tagja, az Adj életet program kapcsán arról is beszél, hogy szerinte miért születnek gyerekek lukas szívvel.

02.20-i adás - A meg nem született ikrekről

Létrehozta: admin (2013. február 20. )
Fel lehet-e dolgozni a születés előtti élet élményeit, a méhen belüli élet traumáit? Állhat-e a panaszok, betegség, boldogtalanság hátterében a meg nem született ikertestvér elvesztése? És ha igen, mit kezdhetünk ezzel életünk második felében? Miért aludjon macival valaki ötven-hatvan éves kora fölött? Egy nemrégiben megjelent és már nagy visszhangot kiváltott könyv az érdeklődés és a kritikák kereszttüzében. A műsor második részében az ageizmusról beszélünk. Ha a szót nem is – tartalmát mindenki ismeri: életkor szerinti hátrányos megkülönböztetés. Milyen új, európai kutatások születtek a témában? A Nagy Generációban ma a kérdésekre Angster Mária pszichológus és Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola tanára válaszol.

02.13-i adás - Geskó Judittal, a Cézanne-kiállítás rendezőjével

Létrehozta: admin (2013. február 14. )
Van-e világranglista az aktuális, nemzetközi érdeklődést kiváltó kiállítások között? Mennyire tudatos egy művészettörténész életműve? Saját kíváncsisága vezérli, vagy a nemzetközi trendnek való megfelelés irányítja egy kiállítás rendezésekor? Látványos vagy értékes – mi az elsődleges? Lehet-e populáris egy világnagyság bemutatása? Van-e titok, amit mindig meg akar fejteni? Akart-e arra hajtani, hogy valamiben ő legyen az első: például az első magyarországi Cézanne kiállítás megrendezésben, amelyet óriási érdeklődés övezett. A NG mai vendége Geskó Judit, a “Cézanne és a múlt” című, hét végén záró kiállítás megálmodója és megvalósítója.

02.06-i adás - Dénes Veronika bíró, költő

Létrehozta: admin (2013. február 07. )
Milyen egy „fáin” bírónő? Hogy vált be Sanyi, mint terápiás kutya a nevelőintézetben? Mit jelent a helyreállító igazságszolgáltatás? Ha a bűncselekmény elkövetését úgy fogjuk fel, mint emberek és emberi kapcsolatok megsértését, lehet-e a konfliktus megoldása egyfajta jóvátétel? Milyen a megértő, gyógyító jellegű büntetés? Tud-e egy bíró saját gyakorlatával szemlélet formálni – és ki veszi azt észre? A Nagy Generáció kérdéseire ma Dénes Veronika bírónő válaszol.

01.30-i adás - Az orvosok kényszernyugdíjazásáról

Létrehozta: admin (2013. január 30. )
Két orvos, több évtizedes szakmai és vezetői tapasztalattal. Hogyan látják ma, néhány héttel a kötelező nyugdíjazást elrendelő kormányhatározat után saját helyzetüket? Mit várnak a jövőtől? Van-e módjuk dönteni saját sorsukról? Van-e egy orvosnak életműve? Be lehet-e fejezni valamikor ezt a hivatást? A Nagy Generáció stúdiójában Bors Katalin reumatológus, rehabilitációs szakorvos, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház volt főigazgatója és Csákány György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Jahn Ferenc Kórház volt osztályvezető főorvosa.

Klubrádió, 01.23-i adás - A pedagógusok kényszernyugdíjazásáról

Létrehozta: admin (2013. január 24. )
Hámori Veronika matematika tanár az ezredforduló óta vezeti az ország egyik legjobb gimnáziumát, a Fazekast. Csaba György csillagászat-fizika-latin szakos tanár, a hazai ismeretterjesztés egyik legismertebb alakja és Merényi György művészeti író, művészettörténet-rajz szakos tanár, a Zsolnay építészeti kerámia elismert kutatója. 62 évesek, de ez eddig nem tartozott senkire, legfeljebb rájuk és a nyugdíjintézetre. Most azonban, egy decemberi rendelet miatt január 25-ig, vagyis péntekig nyilatkozniuk kell, szeretnének-e tovább tanítani ott, ahol eddig is, ezután is számítanak rájuk. Hogyan látják ma, néhány héttel a kötelező nyugdíjazást elrendelő kormányhatározat után saját helyzetüket? Mit várnak a jövőtől? Éreznek-e kiszolgáltatottságot? Mit szeretnének még aktív pedagógusként megvalósítani – ha engedik?

Klubrádió, 01.16-i adás - Kocsis Zoltánnal

Létrehozta: admin (2013. január 16. )
Tudja-e már messziről nézni önmagát az az ember, akin szeptember 20-án súlyos, életmentő műtétet hajtottak végre, és akinek gyors gyógyulását kivételes szerencseként értékelik az orvosok? Mit gondol, fokozza-e az élettel járó rizikót a tökéletességre törekvés? Abba tudja-e hagyni a hirtelen felindulásból való kiabálást a zenekarral, ha éppen egy tételt vagy egy futamot másképp szeretne hallani? Elfogadja-e, ha fia nem úgy játszik egy művet, mint ő? Hogyan gondolkodik ma az időről? Mit tervez a következő évadra, amelyet már összerakott, és amely tele lesz meglepetésekkel? A Nagy generáció mai vendége Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója.

Klubrádió, 01.09-i adás - A gyógyító színházról

Létrehozta: admin (2013. január 09. )
A bohócdoktorok egyre többet rendelnek. Gyógyító nevetést. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány tizenhat éve járja a kórházakat és az idősotthonokat. A „doktorok” olyan színészek és előadóművészek, akik speciális képzés után vehetik csak fel a Piros orrot és a fehér köpenyt. Rendszeres művészeti és pszichológiai tréninget kapnak, a vizitek előtt pedig felkészülnek a betegekből és az idősotthonok lakóiból. Két Nagy Generációs bohóc, Dr. Kamilla-Karamella, azaz Vági Zsuzsa és Dr. Hopplá, azaz, Greifenstein János beszél ma a terápiáról, arról, érezték-e valaha, hogy ők is gyógyítók, és arról, mit lát maga előtt egy aktív bohóc ha elmúlt ötven. A műsor második felében bekapcsolódik beszélgetésünkbe Barta Márta, szintén Nagy Generációs, a Cilinder művészeti iskola alapítója. Az iskola harminc tanárral több mint húsz éve tanít, évente több száz, főleg hátrányos helyzetű tehetséges gyereket. Néhány hete – először az iskola, a gyerekszínház és az alapítvány fennállása óta – csak egy hónapra tudtak szerződést kötni a tanárokkal – mert nem tudják, léteznek-e még később is.

Klubrádió, 01.02-adás a Trafóról

Létrehozta: admin (2013. január 02. )
“Ha részesei akarunk lenni saját korunknak, ha nem akarjuk, hogy elrohanjon mellettünk az idő, akkor olyan, orientáló intézményekre van szükség, mint a Trafó.” – mondta egy szakember egy márciusi konferencián, amelyet a Trafó – hálózatba kötve címmel rendeztek. Ez a hálózat egyidejűvé tette a magyar és a nemzetközi kultúrát. 1998 őszén – többek között Nagy József performanszával, majd a Bozsik-együttes nemzetközi koprodukcióban létrejött művével nyílt meg a Kortárs Művészetek Háza. Ahogy múltak az évek, a Trafó lassanként Budapest egyik emblematikus helyévé vált, a modern művészet nemzetközileg ismert és elismert találkozóhelye lett. A kulturális kormányzat tavaly nyilvánvalóvá tette, hogy az alapító igazgató helyett mást látna szívesen a Trafó élén. A történetet minden kultúrában jártas ember ismeri. A pályázaton Bozsik Yvette nyert, de végül nem vette át a kinevezését, visszalépett. Második nekifutásra a Franciaországban élő vajdasági magyar művész, Nagy József pályázatát fogadta el a kultúrpolitika. Milyen lesz a Trafó a jövőben? Hol lesz a helye az európai kultúra térképén? Hogyan segíti majd az alkotást? Mit akar adni a közönségnek? Meg tudja-e tartani a politikától való függetlenségét? A Nagy Generáció stúdiójában Nagy József, a Trafó szeptemberben kinevezett új ügyvezető igazgatója és Szabó György, az intézmény régi igazgatója, jelenlegi tanácsadója. Mindketten a Nagy generáció tagjai.