06.12-i adás - Dr. Barna Istvánnal az öregedésről

Létrehozta: admin (2013. június 12. )
Utolsó hozzászóló: admin (2013. június 12. )
A 2012.01.18-i adás ismétlése
Fel lehet-e arra készülni, hogy megöregszünk? Hogyan fogadjuk a bennünk zajló fizikai változásokat? Mennyire vagyunk türelmetlenek, ha már nem vagyunk arra képesek mint néhány évvel korábban? Ki vigyáz majd ránk, ha a magyar egészségügy nem? Egyáltalán – elvárhatjuk-e mástól, hogy vigyázzon az egészségünkre? Hogyan legyünk önmagunk legjobb orvosa? Lassítható-e a test és a lélek öregedési folyamata? Mai műsorunk vendége Dr. Barna István, és honlapunk néhány, a témában elkötelezett hozzászólója.
Első rész, 10.57 perc
Barna Istvánamelyben a Háziorvosi Szakmai Kollégium tagja, Dr. Barna István arról beszél, hogy nem az a fontos, hány éves valaki, hanem az, hogy ezt hogyan éli meg. Az „Ahhoz képest – 50 felett egészségesen” című könyv szerkesztője szerint az ember belülről lesz bácsi vagy néni. Egy ember hosszabb távú állapotában mintegy 45%-ot számít a megelőzés, a prevenció; 15%-ot a gyógyítás; a többi pedig a rehabilitáción, vagyis saját testünk és mentális állapotunk karbantartásán múlik.Második rész, 13.24 perc
Ötven fölött először az érzékszerveink hagynak cserben minket: romlik a látás, a hallás. Aztán jön a magyar átok, az elhízás. Miért veszélyesebb az alma alakú hízás, mint a körte formájú? Az orvos szerint ne kampányszerűen fogyjunk, hiszen az evés egyik legfontosabb örömforrásunk, amiről nem kell lemondani. Heti fél kilót leadni elég, ahhoz pedig nem kell koplalni, legfeljebb elhagyni a harmadik szelet húst, a második korsó sört. A beszélgetésbe bekacsolódó Bozsik Anna sífutó szerint a nordic walking, ez a botokkal segített séta egyre több embernek segít megtalálni a napi mozgás örömét.
Harmadik rész, 12.26 perc
melynek elején Barna doktor arról beszél, hogy ebben a korban már létfontosságúak a különböző szűrések. Ennek megszervezése a családorvosok feladata lenne – pénz viszont nincs rá. Ennek hiánya a mai egészségügyi ellátás egyik legnagyobb baja.
Ebben a részben megszólal társunk, aki honlapunkon Jóhírhozó néven szokott jelentkezni, s elmondja, hogyan lett évekkel ezelőtt egészségmániás. Ma egy, az egészségmegőrzéssel foglalkozó klub alapító-aktivistája, aki vallja, hogy a társastánc lassítja a test és a lélek öregedését.
Negyedik rész, 10.56 perc
amelyben Barna doktor arról beszél, hogy fel lehet-e készülni az öregedésre, az érzékszervek romlására, a reakciók, s a gondolkodás lassulására.
Ebben a részben szólal meg honlapunk alkalmi színházi kritikusa, az amatőr bridzsjátékos Gebella, aki szerint a kártya, a sakk, de még a keresztrejtvény is sokkal többet ér, mint a televízió, hiszen ezek karban tartják az elmét. Neki persze a bridzs a legjobb, amit szerinte ötven fölött is érdemes elkezdeni tanulni.