Hogyan használjuk a honlapot?

Hogy néz ki a Nagy Generáció portál?

A Nagy Generáció portál tartalma 8 fő téma köré csoportosul: beszélgetőtárs, lelkitárs, kortárs, munkatárs, padtárs (később indul), útitárs, kultúrtárs, sorstárs - ezek a TÁRSoldalak. Célunk az, hogy az 50+ generáció tagjai ezekben a TÁRStémákban tudjanak tapasztalatot cserélni, élményeket, tudást megosztani, kérdezni, választ várni és találni, TÁRSakat szerezni.

A főoldal tetején, a TÁRStémák mellett a jobb felső sarokban lehet hírlevélre feliratkozni, tagságra regisztrálni, illetve a tagoknak belépni.  (A lapot ugyan bárki olvashatja, de a honlapra írásokat, véleményt, képeket csak a regisztrált tagok tehetnek fel.)

Hogyan keress a lapon?

Keresni külön-külön a cikkekben, TÁRStémákban, hozzászólásokban és tagok oldalain lehet, az oldal jobb oldalának felső részén: a fejléc jobb oldali szürke részében a „Keresés az oldalon” helyébe írd be a keresett kifejezést. Nézd végig az összes lehetőséget (cikkekben, hozzászólásokban stb.), ha valamit nem találsz.

 

A legfrissebb történések látszanak az egyes fülek alatt: 


• SZÓLJ HOZZÁ TE IS - a legutóbbi hozzászólások
• CSATLAKOZZ! - az utolsó néhány téma, amihez éppen csatlakozott valaki
• FRISS - a legújabb hírek, cikkek
• TAGOK - a frissen regisztrált tagok.

 

TE ÉPPEN MOST ITT VAGY – mutatja a lépéseket, ahol követhető, hogy a weblap melyik részén jársz. Bármely sorra kattintva visszaléphetsz egy korábbi oldalra.


A TÁRStémák oldalain a cikkek, hanganyagok, videók és hozzászólások mellett megjelennek az adott téma iránt érdeklődő tagok is

Hogyan regisztrálhatsz?

Ha hozzá akarsz szólni bármilyen témához, ha szöveget, képet, videót szeretnél feltenni, ha társakat akarsz keresni és velük kapcsolatba lépni, ha szeretnéd, hogy mások rád találjanak, regisztrálj! A regisztráció és a portál használata ingyenes.

 1. A jobb felső sarokban kattints a Regisztráció szóra.
 2. Válassz magadnak bármilyen felhasználónevet, és töltsd ki az űrlapot, a csillaggal jelölt rubrikákat mindenképpen.
 3. Olvasd el a felhasználási feltételeket, és ha egyetértesz, fogadd el wgy kattintással. A kitöltött űrlapot ezután a Regisztráció gombbal küldheted el.
 4. A regisztráció után e-mailt küldünk a megadott címedre, az ebben lévő link elkattintásával tudod hitelesíteni regisztrációdat. Amennyiben a hitelesítő levél nem érkezne meg, kérjük írj nekünk az ng@nagygeneracio.hu címre.
 5. Ha már regisztráltál, a lap látogatói a felhasználónevedet – és nem a valódi nevedet – látják az oldaladon és hozzászólásaidban.

Hogyan jelentkezz be?

Sikeres regisztráció és hitelesítés után a honlap jobb felső sarkában add meg a regisztrációkor választott felhasználónevedet és jelszavadat, majd kattints az "OK" gombra! (Ha elfelejtetted a jelszavadat, az "Új jelszó" linkre kattintva újat kérhetsz.)


Bejelentkezés után a jobb felső sarokban megjelenik a felhasználóneved és néhány menüpont, végén a "Kijelentkezés"-sel:

Oldalam

Ide kattintva megjelenik az oldalad úgy, ahogy a többiek látják. 

Oldalam, képeim szerkesztése

A regisztrációkor megadott pontokat ide kattintva bármikor megváltoztathatod, kiegészítheted, kiválaszthatod a felhasználóneved mellett megjelenő képet, és saját fényképalbumokat készíthetsz és szerkeszthetsz.

 

 1. A felső sorban kattints az "Oldalam szerkesztése" címszóra, töltsd ki az űrlapot, add meg személyes adataidat, írj rövid bemutatkozást, nevezd meg kedvtelésedet, válaszd ki foglalkozásodat. Mindez nem kötelező, de segít abban, hogy rád találjanak a hasonló érdeklődésű társak. (Több foglalkozást is megjelölhetsz a Ctrl gomb egyidejű lenyomásával.)
 2. A "Képem szerkesztése" alatt önmagadról tölthetsz fel fotót. Ezt látják a többiek a felhasználóneved mellett.
  • Először válaszd ki saját számítógépedről a kívánt képet a Fájl kiválasztása gombbal.
  • A Feltöltés gombbal töltsd fel a képet. A megjelenő fényképen az egér gombját lenyomva tartva vágd ki a kívánt területet, majd kattints "A kijelölt terület legyen a képem" feliratra!
 3. A "Fényképeim szerkesztése" alatt tetszőleges számú fényképalbumot hozhatsz létre. Ezeket az albumokat később hozzászólásaidba is be tudod majd tenni.
  1. Először add meg az album nevét az "Új album létrehozása" mezőben, majd kattints a "Rendben" gombra.
  2. Ekkor az album neve megjelenik az "Eddig létrehozott albumok" címszó alatt. Itt az album nevére kattintva szerkesztheted (képeket feltölthetsz, átnevezhetsz, törölhetsz, átrendezhetsz), vagy az albumot kitörölheted.
  3. Ha az album nevére kattintasz, a megjelenő új oldalon feltöltheted az ide tartozó képeket; képaláírással és a képek sorrendjével – ezek később változtathatók.

    

Fontos! Ha hozzászóláshoz szeretnél albumot csatolni:

 • kattints a jobb felső sarokban lévő "Oldalam" pontra
 • itt válaszd ki az album nevét, és
  • vagy rákattintva másold ki annak URL címét felülről, a böngésző címsorából, majd illeszd be a hozzászólásod alatti "URL" mezőbe,
  • vagy kattints az egér jobb gombjával az album nevére, és a megjelenő ablakban válaszd a "Link (hivatkozás) címének másolása" (illetve „Parancsikon másolása”) elemet, majd jobb gombbal illeszd be a hozzászólásod alatti "URL" mezőbe.

TÁRSaim

A Nagy Generáció portálon 8 TÁRSoldalt hoztunk létre: beszélgetőtárs, lelkitárs, kortárs, munkatárs, padtárs (később indul), útitárs, kultúrtárs, sorstárs.

 

Minden TÁRStémánál látjuk, kik azok, akiket a kiválasztott téma érdekel. Bármelyikük fotójára kattintva megnézhetjük a felhasználó személyes oldalát és - a betegtárs altémáinak kivételével - valamennyi őt érdeklő téma között böngészhetünk. Azt is láthatjuk, hányszor szólt hozzá az egyes témákhoz, és mikor volt aktív utoljára.

 

Ha valakinek a hozzászólásait, fényképeit érdekesnek találod, ha szívesen tekintenéd TÁRSadnak: kattints az oldalának tetején lévő "TÁRSnak jelölöm" linkre!

 

A TÁRSaim oldalon látod mindazokat, akiket TÁRSnak jelöltél, és azokat is, akik téged választottak TÁRSnak. Utóbbi esetben dönthetsz, hogy elfogadod-e a felkérést.

 

Bármely tagnak a fotójára kattintva az oldal tetején lévő "Üzenek neki" linkkel írhatsz. A neked küldött üzenetek a honlap jobb felső sarkában az "Üzeneteim" menüpontra kattintva jelennek meg.

Hogyan találd meg a téged érdeklő témákat?

 

A portál látogatói szabadon olvashatnak, kereshetnek, böngészhetnek a témák között. A TÁRStémák oldalainak alján megjelenő témákhoz érdeklődőként csatlakozni csak a bejelentkezett tagok tudnak. (Az „Érdekel” -re kattintva léphetsz be, a "Már nem érdekel"-re kattintva kiléphetsz az érdeklődők csoportjából.)

 

Azok az oldalak, amelyeket megjelöltél, megjelennek az  „Oldalam” című bemutatkozó oldaladon, és ugyanakkor tagja leszel az adott téma iránt érdeklődők csoportjának.

Hogyan tudsz hozzászólni?

 

A közösségi portál azt jelenti, hogy tartalmát elsősorban a tagok hozzászólásai, az ezekhez feltöltött linkek, fotók és videók adják. (A hozzászólásoknál helyenként ún. címkéket adunk meg, ezekből klikkeléssel választva könnyen kereshetővé és szűrhetővé válnak a bejegyzések.)

Oszd meg te is tudásodat, véleményedet, élményeidet a többi felhasználóval és TÁRSaiddal, böngéssz kedvedre mások írásai, fotói, videói között, indíts új beszélgetéseket!

 

Keresd meg a téged érdeklő témát bármelyik TÁRSoldalon - használd a keresőt a szürke fejléc jobb oldalán (Keresés az oldalon - társ-témákban)

 1. Minthogy a Nagy Generáció portálon megjelenő cikkeket, hanganyagokat, képeket, videókat bárki láthatja, olvashatja, de az egyes témákhoz hozzászólni csak regisztráció és belépés után lehetséges, lépj be.
 2. Kattints a „Hozzászólok” linkre.
 3. A megjelenő szövegdobozba írhatsz. Hozzászólásodnál használd a "Válasz erre" gombot, hogy később az "Előzmények"-kel a beszélgetést folyamatában láthasd.
 4. A hozzászóláshoz más weboldalra hivatkozó linket, videót is lehet csatolni az URL mezőbe illesztett web-címmel. A rendszer a youtube.com oldalra mutató hivatkozásokat videóként beilleszti  hozzászólásodba.
 5. Fotót a hozzászólásba beilleszteni úgy tudsz, ha választasz egyet saját oldaladon az albumaid közül. Az albumokat a honlap jobb felső sarkában lévő "Oldalam" linkre kattintva találod meg. A beszúrni kívánt album linkjét – web-címét - másold ki, majd illeszd/szúrd be az URL mezőbe. A program az album első képét beszúrja a hozzászólásába, erre kattintva az olvasók megtekinthetik a teljes albumodat.

A feltett tartalomért magad felelsz.

 

Hogyan tudsz új témát indítani?

Ha regisztrált tagként beléptél a rendszerbe, a nagyobb témaköröknél a lap alján megtalálod a
Nem találtad meg, amiről beszélgetni szeretnél? Indíts Te is témát!

című keretet. Add  meg az új téma nevét és néhány sorban írd le azt is, miről fog szólni. Ha ráklikkelsz a RENDBEN gombot, életre keltetted saját témádat, amihez bárki hozzászólhat.

Hogyan tudsz cikket írni és feltenni?

Szerkesztőségünk helyet ad az egyes témákban írt hosszabb cikkeknek is. Az ilyen közzétételre szánt anyagokat kérjük, az ng@nagygeneracio.hu mail-címre küldd el! A publikálásra szánt cikkeket szakértőink szerkesztett formában teszik fel – a tartalom lényegének megváltoztatása nélkül – az oldalra.
Arról, hogy egy cikk felkerül-e az oldalra, a szerkesztőbizottság dönt.

 

Lépésről lépésre: Fénykép feltöltése az Nagy Generáció honlapra

(A feltöltés feltétele, hogy a képek már digitális formában, a számítógépeden legyenek.)

 1. Lépj be a Nagy Generáció honlapra (azonosító + jelszó)!

 2. Jobbra fent az azonosító név alatt az „Oldalaim, képeim” sorra klikkelj! A 4 lehetőség (Oldalam szerkesztése/Képem szerkesztése/Fényképeim szerkesztése/Értesítések) közül a „Fényképeim szerkesztésé”-t válaszd ki!

 3. Adj egy nevet az albumnak, amibe a képe(ke)t beteszed! A „Rendben” gombbal létrehozod az albumot, alul megjelenik a neve, és egy „http”-vel kezdődő szövegsor, ez az úgynevezett URL-e az albumnak.

 4. Másold ki az URL címet, azaz

  1. az egeret lenyomott, és lent tartott BAL egér gombbal húzd végig a soron. Ekkor kék lesz. (Ez a kijelölés).

  2. Az egérrel a kék csíkban állva nyomd meg a JOBB egérgombot, és a megjelenő listából klikkelj a „Másolás”-ra a BAL egérgombbal. (Erre majd később lesz szükség.).

 5. Kezd el a kép(ek) feltöltését, azaz

  1. klikkelj az album címére, mire megjelenik a feltöltés lehetőségét biztosító képernyő. (Fájl kiválasztása, kép feltöltése…stb.)

  2. A „Fájl kiválasztása” gombra klikkelve, kikeresheted saját gépedről a képet abból a mappából, ahova előzőleg elmentetted. Ott duplán ráklikkelve, megjelenik a kiválasztott fájl neve, száma.

  3. Ekkor – ha kívánod – adhatsz a képnek címet és sorszámot, majd a „Feltölt” gombbal a képet valóban elhelyezed a korábban kialakított mappádba. (Alul meg is jelenik.)

Az 5.2 – 5.3 műveleteket ismételd mindaddig, míg az összes képet feltöltötted.

 1. Ezután megkönnyebbülve elmehetük az adott témához, ahova hozzászólást szeretnél írni és képe(i)ddel illusztrálni.

 2. És MOST jön a korábban kimásolt sor jelentősége! (http!). Ahol a szövegben arra akarunk utalni, hogy „….és a képeket itt nézhetitek meg”, ott vagy

  1. ismét JOBB gombot nyomod, és a megjelenő listából a „Beillesztés”-re klikkelsz ballal. A szövegben meg fog jelenni az a hivatkozás, ahol a képek megtalálhatók.

  2. Vagy ugyanezt a „Beillesztés”-t meg lehet tenni abban a sorban is, amit a hozzászólás alatt látsz: „URL, ide írhatsz linket, webcímet”.

◄ 

103 éves a világ legidősebb orvosa!

Hinohara doktor mindössze 60 kg-os, de ezt a testsúlyt 30 éven keresztül sikerült megtartania. A világ legidősebb aktív orvosán nem látszik, hogy elrepült volna felette az idő, most is jó formában van, sok középkorú férfi megirigyelhetné fizikumát.
Tovább

Meggyógyulni vagy belehalni

A gyógyszeripar két arca

Quentin Ravelli írása.
A szerző Franciaországban az, Országos Tudományos Kutatási Központ kutatási igazgatója, a „La stratégie de la bactérie” (A baktérium stratégiája) című könyv szerzője, mely a Seuil kiadónál jelent meg 2015 januárjában.
Tovább

Babilon Senior "Napközi" program 2.0

A Nagy Generáció és a Babilon nyelvstúdió újdonsága

Mit kínál a NapKözi az angol tudásukat csiszolni vágyóknak?
Tovább

Egy hosszú szülés életre szóló következménye.

A Nagy Generáció 2015. 02.18-i adásában beszélgettünk oxigénhiánnyal született emberekről. Azután kaptuk ezt az írást egy apától.

Tízezrével élnek körülöttünk olyan, oxigénhiánnyal született emberek, akik a normalitás határán élik életüket. Hol bűnöző lesz belőlük, hol kocsmatöltelék, rossz, verekedős férj, apa, csendes anyjával élő szingli. Sok esetben nehezen lehet kibogozni, hogy a rossz szocializáció, öröklött tényezők, vagy szülési sérülések okozzák a társadalmi beilleszkedés zavarait, hol, melyik agyrészlet sérült, milyen mélységben.
Tovább

" Ezt mondd utánam !

Eredeti fejlesztésű interaktív program angolul tanulóknak – Öregtől

A beszédét javítani akaróknak csak annyi a feladatuk, hogy a programban lejátszott hang és szógyakorlatokat egyenként ismételjék meg, amit azonnal összehasonlíthatnak a saját kiejtésükkel.
Tovább

Ferenc pápa: Ahol nem törődnek az idősekkel, a fiataloknak sincs jövőjük!

Az idősek mi vagyunk: előbb vagy utóbb megöregszünk, elkerülhetetlenül, még ha nem is gondolunk rá. És ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, akkor majd velünk is így bánnak.
Tovább

A nők infarktusa más!

Figyeljünk oda!

Majdhogynem kívülről fújjuk, melyek az infarktus jellemző tünetei, ám nem árt tudni, hogy a gyengébbnek nevezett nemnél a tipikus jelzésekre is figyelni kell.
Tovább

Mennyit ér egy áldás manapság?

Interjú Bálint Andrással

Azt szeretném, ha nem szűnne meg az, amit én itt harminc év alatt létrehoztam, nem lenne gyökeresen más. Szeretném, ha folytatódna, nyilván fiatalosabban, másként, frissebben, újszerűbben, de az az érték, ami a Radnótiban létrejött, nem szűnne meg. Nem én döntök, de talán valamennyi beleszólásom lehet.
Tovább
◄