2012-es évad

Létrehozta: admin (2014. január 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. január 27. )

Klubrádió, 12.19-i adás - régi budapesti zenékről, házakról

Létrehozta: admin (2012. december 20. )
Hogy szól ma a húszas évek kávéházi zenéje? Van- e köze az akkori budapesti kultúrának a maihoz? Mi köze a cigányzenének az undegroundhoz? Mi tart egyben egy 15 tagú zenekart, ahol majd’ minden énekes a magyar könnyűzene sztárja? Meddig és merre tart a Budapest Bár története? Gáncs Andrea az 5 éves Budapest bár kitalálója, producere beszél erről. Hogyan lett élhető egy, a tízes években épült, teljesen lerobbant budapesti épület? Egy évtizeddel azután, hogy lebontásra ítélték, megújult a Mika Tivadar ház az Erzsébetvárosban, a Kazinczy utcában. Georgette Avruch, a ház tulajdonosa beszél ma küzdelemről és kompromisszumról - és arról, hogy igenis lehet olyan megoldást találni, ami hasznot hoz a városvédőnek és befektetőnek is. Múlt és jelen két tételben – a mai Nagy Generációban.

Klubrádió, 12.12-i adás - a kiégésről

Létrehozta: admin (2012. december 13. )
A kiégés testi, lelki, érzelmi kimerülés. Egy hosszú, érzelmileg megterhelő és nagy munkaterheléssel járó folyamat nem kívánt mellékterméke. A jelenséget az utóbbi 25-30 évben egyre alaposabban vizsgálják. Főleg segítő foglalkozású és versenyhelyzetben lévő emberek szenvednek tőle. De vajon csak ők? Lehet-e társadalmi helyzet szempontjából is vizsgálni ezt az állapotot? Húsz évvel a rendszerváltás után, a lelkesedés, az optimizmus kiábrándultságba váltása után mondhatjuk-e, hogy a miénk egy kiégett társadalom? Lehet-e egy nemzedékre is használni ezt a fogalmat? Lehet- e azokra az emberekre is ezt mondani, akik úgy érzik, már nincs rájuk szükség, hogy szemétdombra kerültek akkor, amikor még tele vannak energiával? Betegség-e a kiégés? Hogyan lehet kikerülni ebből a helyzetből? Lehet- e egyáltalán? A Nagy Generáció vendége ma Fülöp Márta kutató pszichológus, az ELTE professzora és Pusztai Erzsébet orvos-coach.

Klubrádió, december 5-i adás a független táncosokról

Létrehozta: admin (2012. december 06. )
Mi történik ma és a jövőben azokkal a profi táncosokkal, akik „leszolgálták” a 25 évet, de a kormány nem minősítette érdemesnek őket arra, hogy szakmai nyugdíjat kapjanak? Mi történik azokkal a táncosokkal, akik nem az Operaház, a Pécsi -, a Győri - vagy a Szegedi Balett tagjai? A 80-as években indult független táncos nemzedék tagjai ma legalábbis középkorúak. Mi lesz velük, mi lesz belőlük? Miből élnek ma és meddig a független társulatok? A stúdió vendége ma Goda Gábor, az Artus stúdió - kortársművészeti laboratórium művészeti vezetője és Farkas Zoltán Batyu, néptáncos, koreográfus.

Klubrádió, november 28-i adás

Létrehozta: admin (2012. november 29. )
Mennyire hallatszik az életkorunk nyelvhasználatunkban, beszédstílusunkban? Naprakészek vagyunk-e a szlengben? Használjuk-e a trendi kifejezéseket? És ha nem? Baj-e, ha generációnk stílusában beszélünk? Nádasdy Ádám – költő, nyelvész, műfordító – a műsor vendége. Miért ismétlődnek generációk során át sorsok? Mi az a családi tudattalan? Mit viszünk tovább elődeink feladataiból, mit kell azokból nekünk megoldanunk? Milyen családi forgatókönyveket élünk – anélkül, hogy tudnánk azokról? A honlapon ilyen témák számára indítottuk el a Lelkitárs aloldalt. A műsorban ma Koltai Mária pszichiáter, családterapeuta beszél erről.

Klubrádió, november 21-i adás, benne három nő - három írónő

Létrehozta: admin (2012. november 22. )
Három nő és három könyv ma a Nagy Generáció stúdiójában. Egy zongoraművész-író – Frideczky Katalin a párkapcsolatokról. Egy pszichiáter-író –Belső Nóra a szeretői kapcsolatokról és egy színésznő-író – Békés Itala az Égi játszótársakról.

Klubrádió, november 14-i adás Csányi Vilmossal

Létrehozta: admin (2012. november 14. )
A kutyák szőrös gyerekek. Ezt a címet adta régi-új könyvének, a Bukfenc és Jeromos kiegészített, most megjelent változatának. Tényleg össze lehet hasonlítani a kutyák viselkedését, értelmi-érzelmi szintjét a kisgyermekével? Egy kísérletben a dolgozók magukkal vihették munkahelyükre kutyájukat. Az eredmény: minimális konfliktus, kedvesebb, együttműködő emberek. Hogyan hatnak ránk a kutyák? És hogyan hatunk egymásra mi, emberek? Miért nem értik meg már végre azok, akik valamilyen cél érdekében közösséget építenek, hatalomra törekszenek, hogy az ember mindig érzelmi alapon választ? És végül: „helyes-e, hogy nincs ingyen-ebéd”? Milyen lenne az a társadalom, ahol létezik az elvárható szolidaritás-minimum? A Nagy Generáció vendége ma Csányi Vilmos etológus.

Klubrádió, november 7-i adás a trombózisról és az öregedésről

Létrehozta: admin (2012. november 07. )
Csupa szívderítő dologról szól a mai műsor! Az első fele a trombózisról. Ebbe a fogalomkörbe tartozik az infarktus, a gutaütés, a mélyvénás trombózis – csak hogy kedvet csináljunk az élethez. De mert tényleg kedvet szeretnék csinálni, ezért a megelőzésről, a gyógymódokról, a továbbélési technikákról is beszélünk Blaskó György professzorral. Műsorunk második részében visszatérünk Bárdos Györggyel az öregedés témájához. Melyek azok az anyagok vagy folyamatok a szervezetünkben, amelyek egy ideig védenek minket, majd az idősödési folyamat során inkább ellenünk fordulnak? Mennyire ismeri ezeket már a tudomány, és mennyire kell ismernie a laikusnak? Mekkora változást hozhat életünkben, ha elkezdünk figyelni arra, hogy mit eszünk, s hogy mozgunk-e egy kicsit?

Klubrádió, október 31-i adás

Létrehozta: admin (2012. november 01. )
Elhagynak minket a szüleink és a gyerekeink is. Másképp, de nagyjából egy időben. A szerencsésebbek közülünk csak mostanában veszítik el a szülőket, a legszerencsésebbek még fel tudnak hozzájuk ugrani egy teára, vagy elkísérni őket az orvoshoz, talán még együtt is nyaralnak. Sokunknak ebből csak az emlékezés marad, meg a lelkifurdalás, hogy biztos lehetett volna jobban is csinálni az utolsó időket. Lassan, de egyre sűrűbben hagynak el minket kortársaink, vagy azért, mert keményebben, önpusztítóbban éltek, vagy csak mert egyszerűen pechesebbek voltak. És elhagynak minket a gyerekeink is. Elhagynak, mert a saját életüket akarják élni - ami nagyon rendjén van, de közben egyre többen kényszerülnek külföldre menni – ami viszont nagyon nincs rendjén. És egyre többet jut eszünkbe az is, hogy mi sem vagyunk halhatatlanok. Kicsit sok ez így egyszerre. Az elmenőkről, az elengedés nehéz, sokszor nagyon küzdelmes folyamatáról és a megbocsátásról beszél ma a Nagy Generáció rendszeres vendége, Bagdy Emőke pszichológus professzor.

Klubrádió, október 24-i adás

Létrehozta: admin (2012. október 24. )
Az ötvenhatosok második nemzedéke mi vagyunk. Kortársaink a forradalom elítéltjeinek gyerekei. Hogyan nőttek fel közöttünk azok, akiknek szüleit megbélyegezték, és a nép ellenségeinek tekintették? Mi az ő személyes történetük? Mit gondolnak ma a politikáról? Hogyan változik az emlékezet kormányról kormányra, ki mire használja ma ’56-ot? Molnár Adrienne és Kőrösi Zsuzsa interjúk alapján dolgozták fel azoknak a gyerek- és felnőttkorát, akiknek az apját kivégezték vagy börtönbe zárták. Ma a Titokkal a lelkemben éltem című könyvük születéséről beszélnek, s megszólal a könyv két szereplője, Orbán György és Tihanyi László is.

Klubrádió, október 17-i adás

Létrehozta: admin (2012. október 17. )
A személyiségfejlődés egy speciálisan női formájáról szól ez az adás, arról, mi történik egy nőben, ha nagymama lesz. Mindkét szó fontos: nő és nagymama. Miért gondolja a világ, hogy ez két, egymást kizáró létezési forma? És miért gondoljuk mi, hogy a nőiségünktől búcsút veszünk, ha eljön a nagyiság? Hogyan tudjuk elfogadni a változást: szerepünk, helyünk megváltozását, amivel egyszer csak szembesít egy unoka? Hogyan teljesít a legfiatalabb nagyszülő nemzedék – a Ratkó gyerekek serege? Most állunk a hegycsúcson, ahonnan visszafelé és előre is tudunk nézni? A múlt héten került a boltokba Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama című könyve. Ma az író és Szabó Zsuzsa pszichológus a stúdió vendége.

Klubrádió, október 10-i adás

Létrehozta: admin (2012. október 10. )
Képzeld, egy fél év múlva lovagolni fogsz! És felvesznek majd a főiskolára! – beszélt lelkendezve a telefonba Halász Judit, elképzelve, hogy a vonal végén saját, tizenhat éves önmaga hallgatja. Színésznek lenni sem rossz, csak néha – de a lovaglás igazán jó volt!. Miért nem gondolja magáról egy színész, hogy ismerik és szeretik, amikor másfélmillió példányt adtak el a lemezeiből? Soha nem engedett bepillantást az életébe – a betegségéről azonban sokat beszélt. Mekkora a távolság a Csiribiri és az Apa ne menj el között? Miért az apahiányról énekel legutolsó lemezén? A Nagygeneráció vendége a most hetvenéves Halász Judit.

Klubrádió, október 3-i adás

Létrehozta: admin (2012. október 03. )
Mit tudunk kezdeni azokkal, akik homlokegyenest más álláspontot képviselnek, mint mi? Hányszor voltunk olyan helyzetben, ahol nem lehetett eldönteni, mi helyes és mi nem? El tudunk-e fogadni más igazságot, mint a mién olyan létkérdésekben, mint szabadság, igazságosság, jólét vagy önrendelkezési jog? Tudunk-e már nem ítélkezni? Megtanultunk-e és megtanítottuk-e az utánunk jövőket a demokratikus vita művészetére? Ezekről, s ehhez hasonló kérdésekről beszélgetünk ma Felcsúti Péter közgazdásszal és Bácskai Júlia pszichológussal. Felcsúti Péter fordította Michael j. Sandel: Mi igazságos és mi nem című könyvét, amely főként a társadalom alapját adó erkölcsi kérdésekről szól, Bácskai Júlia pedig az általa alapított Pszichoszínházban foglalkozik a bensőséges kapcsolatok feloldhatatlannak tűnő gubancaival.

Klubrádió, szeptember 26-i adás

Létrehozta: admin (2012. szeptember 26. )
A július 4-i adás ismétlése!! Két-három évvel is nőhetne az átlagéletkor, ha elegendő D-vitamin lenne a szervezetünkben – de a magyar lakosság 80%-ának szervezetében jóval kevesebb a D-vitamin, mint kellene. Miért kell erre különösen ötven fölött felett figyelnünk? Milyen ásványi anyagokat izzadunk ki, s ezeket hogyan jó pótolni? Tényleg több vitaminra van szükségünk, vagy ez csak marketingfogás: azon ritka alkalmak egyike, ahol a középkorúakat is célcsoportnak tekintik? A tesztoszteron-szint csökkenése nem az életkor szükségszerű következménye, a férfi nemi hormon pótlása nem csak a szexuális életben fontos, hanem segít megelőzni az infarktust. És a nők? Javult-e az ösztrogén-pótlás megítélése az elmúlt években? Hogyan mérlegeljük józanul az előnyöket és a kockázatokat? Jogos-e az oly sokszor hallott vélemény, hogy a hormonrendszer érzékeny egyensúlyába nem jó beleavatkozni? A műsor vendége ma Lakatos Péter endokrinológus, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. A műsor utolsó negyedében pedig a Szenior önkéntes programról hallhatnak. Ősszel hatan utazhatnak Erdélybe, ahol három hétig segítenek majd időseknek és gyerekeknek.

Klubrádió, szeptember 19-i adás

Létrehozta: admin (2012. szeptember 26. )
Az augusztus 8-adás ismétlése!! Mennyire fárasztó, ha az embertől egész életében azt várják el, hogy szép legyen? Hogy öltözködik és sminkel ma a hajdani modell? Mi a legfontosabb az életben? Van-e női kvóta a producerek között? Miért öregít a zsúfoltság? A stúdió vendége ma Pataki Ági modell, producer, filmes szakember, aki a műsor második felének témájáról is elmondja majd véleményét, arról, hogy értelmezhető-e a „dögös nő” kategóriája ötven fölött.

Klubrádió, szeptember 12-i adás

Létrehozta: admin (2012. szeptember 13. )
Mit jelent az öregedés fiziológiai és lelki szempontból? Miért szorongunk tőle? Mit jelent a leromló-, a szokásos- és a sikeres öregedés? Mit kell megtanulnunk, hogy minél egészségesebben és kiegyensúlyozottabban lehessen végigélni ezt a hosszú periódust? Felüljünk-e az öregedés-gátlás csábító és egyre jövedelmezőbb ideájának? Mit kell tudomásul venni, Mit megőrizni, s mit kell elengedni? A mai adásban az ELTE intézetigazgatója, Bárdos György segít szembenézni mindazzal, amivel nem szeretünk szembenézni.

Klubrádió, szeptember 5-i adás

Létrehozta: admin (2012. szeptember 06. )
Elindul az ELTE-n a Harmadik Kor Egyeteme. Milyen képzést szánnak a szenior hallgatóknak? Felkészülés az élet harmadik szakaszára – ha már életünk egyetlen korszakára sem készített fel senki? A pszichológia és a történelem szakokra a legnagyobb az érdeklődés, de lesz-e képzés a nyelvszakokon is? Előadások vagy valóságos – egyetemi, kötelezettségekkel, vizsgákkal járó, teljesítményt igénylő –oktatás lesz? Még nem minden világos, de egy biztos: az érdeklődés óriási. A mai adásban Talyigás Katalin szociológus, a képzés egyik elindítója beszél minderről. A Harmadik Kor Egyeteméhez nem kapcsolódó, gyorsított irodalmi kurzus lesz a műsor második felében. Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő beszél majd álomról és költészetről. Arról, miként lehet az álom pusztító és gyógyító, s hogy ő, a költő hogyan dolgozza fel, érti meg – írja versbe álmait.

Klubrádió, augusztus 29-i adás

Létrehozta: admin (2012. augusztus 29. )
Döntésjáték világszínvonalon. Magyarország aranyérmet nyert a bridzsolimpián. A II. szellemi Sportok Világjátékát a múlt héten rendezték Lille-ben, ahol a magyar csapat a szokásostól eltérően nem hat, hanem csak négy fővel szerepelt, ami nagyobb szellemi kihívás elé állította a játékosokat. Mitől több a bridzs mint egy egyszerű kártyajáték? Hogyan tanít bizalomra és felelősségvállalásra? Szoktak-e benne csalni, vagy csak úriemberek és -asszonyok játsszák? A Nagy Generáció mai vendége a győztes csapat két tagja: Magyar Péter és Szappanos Géza.

Klubrádió, augusztus 22-i adás

Létrehozta: admin (2012. augusztus 23. )
Segély a léleknek – ki szóban, ki zenében. 15 éve működik a DélUtán Alapítvány anonim telefonos lelki segélyszolgálat. Először a 60, majd a 45 , végül a 25 év fölöttiek számára, vagyis most már mindenkinek. Játékklubokat működtetnek, számítógépes tanfolyamokat tartanak, ingyenes jogsegélyszolgálattal segítenek az itt dolgozó önkéntesek – amíg lehet. Mekkora teher egy beszélgetés? Lehet-e valóban segíteni? Mennyire vagyunk egyedül ebben a 10 milliós tömegben – erről szól a mai műsor első fele. Utána megszólal a Nagy Generáció ideiglenes, mai napra összeállt szalon- és kávéházi zenész szekciója. előbb egy énekesnő, aki 25 év külföld után keresi itthon a helyét, és egy szórakoztató zongorista, aki bejárta már a világot, de újra és újra hazajön, hogy itt is játszhasson.

Klubrádió, augusztus 15-i adás

Létrehozta: admin (2012. augusztus 16. )
Lábraállási, újrakezdési, önmegtartási technikák. Ki hogyan csinálja, milyen belső vagy külső energiákat, segítséget vesz igénybe? A mai adás első vendége Csere Ági színésznő, aki sokszor kezdte a nulláról. Felkapták és elejtették, díjat kapott majd ismét senki sem vett róla tudomást. Ma saját és társa erejéből producerként filmet készít, munkájának nemzetközi visszhangja nagyobb, mint az itthoni. Másik vendégünk ma Domján László orvos, aki 25 éve tanítja az agykontrollt. Olyan orvosnak tartja magát, aki azzal gyógyít, hogy megtanítja, hogyan lehet mozgósítani szervezetünk öngyógyító erejét. A változásoktól való félelem ellen is ezt a módszert ajánlja.

Klubrádió, augusztus 8-i adás

Létrehozta: admin (2012. augusztus 09. )
Mennyire fárasztó, ha az embertől egész életében azt várják el, hogy szép legyen? Hogy öltözködik és sminkel ma a hajdani modell? Mi a legfontosabb az életben? Van-e női kvóta a producerek között? Miért öregít a zsúfoltság? A stúdió vendége ma Pataki Ági modell, producer, filmes szakember, aki a műsor második felének témájáról is elmondja majd véleményét, arról, hogy értelmezhető-e a „dögös nő” kategóriája ötven fölött.

Klubrádió, augusztus 1-i adás

Létrehozta: admin (2012. augusztus 02. )
Egy szakma a siker, a pénz és a létbizonytalanság háromszögében. Miért és hogyan ugrik le a szakember a 18-ik emeletről egy dobozba? Hány éves korától nem ugrik már? Van-e lelki, fizikai, időbeli korlátja a nem mindennapi szakma gyakorlásának? Lehet-e csinálni egy életen át, vagy érdemes visszavonulni, váltani, és más kihívásokat keresni? Lehet-e követni az égve zuhanás, a lóról vívás, a sorozatos sebesülések technikai változásait, a szakma újdonságait negyven éven át? Macsó dolog ez vagy nagyon is racionális? A műsor vendége ma a szakmai Oszkár-díjra jelölt, közel hatvan éves Piroch Gábor, kaszkadőr.

Klubrádió, július 25-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 26. )
Vasárnap még a dobogó tetején állnak, nekik szól a himnusz, egy ország örül a sikerüknek. Hétfőhöz egy hétre – ha nem döntenek újabb csúcsokat – már senki sem törődik velük. Mi történik válogatott sportolóinkkal a győzelmek sorozata után? Hogy lehet, hogy egy olimpiai bajnok cipőt pucol a Hősök terén, és aranyérmét árulja, mert nem tud megélni? Kinek a dolga (lenne), hogy segítse a múlt bajnokait, akiknek a napi sok órás edzés mellett nem jutott idejük másra? És a történet másik fele: Miért nem sportolnak tömegesen ma az emberek Magyarországon? A pénz vagy a helyes gondolkodás hiányzik ahhoz, hogy ötven fölött is természetes legyen, hogy táncolunk, úszunk, biciklizünk – mozgunk. És ettől persze tovább és boldogan élünk. A műsor vendége Kowacsics Rita teniszező, volt magyar bajnok és Jakabházy László nyolcvanhatszoros válogatott jégkorongozó, egyetemi tanár.

Klubrádió, július 18-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 19. )
!!A 2012. május 9-i adás ismétlése!! Hűséges, de kéretlen társunk a fájdalom. Régi vicc, hogy ha 50 fölött egy reggel arra ébredsz, hogy nem fáj semmid, hát már nem is élsz. Csak vicc? Milyen típusú fájdalomhoz kell hozzászoknunk, elviselnünk vagy lázadnunk ellene? Miért hőstett szenvedni? Miért gondolják még ma is sokan, hogy a beteg ember viselje el a fájdalmát? Mit jelez a fájdalom? Meddig lehetünk önállóak a fájdalomcsillapításban, s mikor forduljunk orvoshoz? Mekkora része a fájdalomnak a félelem? Hogyan változtatja meg a fájdalom a mindennapi életünket? A mai adásban Embey-Isztin Dezső fájdalom-specialistát, Prezenszki Zsuzsa pszichiátert és Szökő Éva gyógyszerészt, egyetemi tanárt hallják.

Klubrádió, július 11-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 12. )
A 2012. március 7-i adás ismétlése! Férfi. Mindörökre. Kortalanul. Most éppen ötven felett. Mi foglalkoztatja, mi zavarja, miben teljesedik ki, miben bizonytalan? Milyen a sármja, az öltözködése, a viselkedése, a kor-tudata? Akar-e fiatalabbnak látszani? Mit vár el magától, a világtól és a nőktől? Néz-e előre, és ha igen, meddig? A Nagy Generációban ma Szervét Tibor színész-rendezővel és Koltai Lajos rendező-operatőrrel beszélgetünk.

Klubrádió, július 4-i adás

Létrehozta: admin (2012. július 05. )
Két-három évvel is nőhetne az átlagéletkor, ha elegendő D-vitamin lenne a szervezetünkben – de a magyar lakosság 80%-ának szervezetében jóval kevesebb a D-vitamin, mint kellene. Miért kell erre különösen ötven fölött felett figyelnünk? Milyen ásványi anyagokat izzadunk ki, s ezeket hogyan jó pótolni? Tényleg több vitaminra van szükségünk, vagy ez csak marketingfogás: azon ritka alkalmak egyike, ahol a középkorúakat is célcsoportnak tekintik? A tesztoszteron-szint csökkenése nem az életkor szükségszerű következménye, a férfi nemi hormon pótlása nem csak a szexuális életben fontos, hanem segít megelőzni az infarktust. És a nők? Javult-e az ösztrogén-pótlás megítélése az elmúlt években? Hogyan mérlegeljük józanul az előnyöket és a kockázatokat? Jogos-e az oly sokszor hallott vélemény, hogy a hormonrendszer érzékeny egyensúlyába nem jó beleavatkozni? A műsor vendége ma Lakatos Péter endokrinológus, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. A műsor utolsó negyedében pedig a Szenior önkéntes programról hallhatnak. Ősszel hatan utazhatnak Erdélybe, ahol három hétig segítenek majd időseknek és gyerekeknek.

Klubrádió, június 27-i adás

Létrehozta: admin (2012. június 28. )
Friss hír, hogy a Fidesz frakciója azt kéri a kormánytól, hogy jelentős kedvezménnyel támogassa néhány csoport – köztük az 55 év fölöttiek – foglalkoztatását. A részleteket a frakcióvezető, Rogán Antal mondja el. És mit várnak a munkaadók? Lát-e lehetőséget a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára arra, hogy érdemi stratégia szülessen az 50+ munkanélküliség enyhítésére? A pszichológust arról kérdezzük ma, hogy miért lenne nagyon fontos, hogy a munkájukat elvesztő középkorúak szakembertől kérjenek lelki segítséget – és hogy szerinte miért nem teszik ezt. A műsor második felében arról hallhatnak, hogy a minden napi sport – még ha csak 50 felett kezdi is az ember – segít kivédeni szinte az összes civilizációs betegséget. Ezt bizonygatja majd saját példájával a szuper-triatlonista Iron Man, a Vasember (hétköznap Kocsár László szakedző), és erről beszél majd a Magyar Szenior Úszók Szövetségének elnöke, Csaba László is, aki beszámol a szép magyar sikereket is hozó szenior úszók világbajnokságáról, amit nemrégiben tartottak Riccionéban.

Klubrádió, június 20-i adás

Létrehozta: admin (2012. június 21. )
Honlapunkon elindítottuk a Munkatárs-közvetítő 50+ oldalt. Ez a "Nagy Generáció" által kínált lehetőség, piactér, ahol - reményeink szerint - egymásra talál, aki munkát keres munkát vagy kínál. Tudjuk, hogy korosztályunkban szinte lehetetlen boldogulnia, újra kezdenie annak, aki valamiért elveszítette a munkáját, de próbáljuk meg a lehetetlent! Adásunk első részében és a közeljövőben is gyakran fogunk a munkáról, a munkakeresésről beszélni. Ma Andor László, az Európai Bizottság fogalkoztatás-politikáért felelős biztosa, Tóth Anikó, a Workplus vezető fejvadásza, Keveházi Katalin, a Jól-lét Alapítvány vezetője és Molnár Gabriella újságíró mondja el véleményét. Az adás második felében megismerkedhetnek egy nyughatatlan lélekkel, aki volt már külkeres, idegenvezető, újságíró – s amikor hetven évesen abbahagyta a munkát, megtanult tűvel festeni – vagyis a gobelin technikáját. Nemsokára első kiállítása nyílik.

Klubrádió, 2012.június 13-i adás

Létrehozta: admin (2012. június 14. )
Miért akarnék lenni újra gyermek? - kérdezi egyik versében Falcsik Mari, máshol pedig azt írja – rólunk talán –: hiába rock nem vagy te nemzedék. Gondolkodtunk-e valaha azon, hogy elhelyezzük magunkat az időben, s nem csak személyes időnkben? Nők az időben – versben és zenében. A műsorban ma Falcsik Mari költő és Göczey Zsuzsa zenei szerkesztő, aki a napokban életműdíjat kapott.

Klubrádió, 2012. június 6-i adás

Létrehozta: admin (2012. június 07. )
Mennyire hallatszik az életkorunk nyelvhasználatunkban, beszédstílusunkban? Naprakészek vagyunk-e a szlengben? Használjuk-e a trendi kifejezéseket? És ha nem? Baj-e, ha generációnk stílusában beszélünk? Nádasdy Ádám – költő, nyelvész, műfordító – a műsor vendége. Miért ismétlődnek generációk során át sorsok? Mi az a családi tudattalan? Mit viszünk tovább elődeink feladataiból, mit kell azokból nekünk megoldanunk? Milyen családi forgatókönyveket élünk – anélkül, hogy tudnánk azokról? A honlapon ilyen témák számára indítottuk el a Lelkitárs aloldalt. A műsorban ma Koltai Mária pszichiáter, családterapeuta beszél erről. Mi pedig később, a honlapon, egymással.

Klubrádió, 2012. május 30-i adás

Létrehozta: admin (2012. május 31. )
Oroszi László majd’ tíz év pereskedés után jogerősen nyert az Adidas ellen, de még nincs az út végén. Az irányítósávos sportcipő szabadalma az övé, a világcég azonban még nem ismerte el a szabadalom bitorlását. A bíróságon Lantos Mihály szabadalmi ügyvivő képviselte az érdekeit, akinek nem ez az első ilyen horderejű győzelme. Koczka Terézia – civilben statikus, majd nemzetközi cégek vezetőinek tanácsadója – úgy döntött, emlékezetessé teszi hatvanadik születésnapját. Körbehajózza a Földet. Most éppen felkészül, mert vitorlázni nem tud, pedig a 11 hónapos út alatt egy 18 fős legénység tagja lesz. És átvitorlázik majd a Golden Gate alatt.

Klubrádió, május 23-i adás

Létrehozta: admin (2012. május 24. )
Mit ér egy ötven-pluszos fogyasztó a reklámozóknak? Miért csak műfogsorragasztót és inkontinencia-betétet ajánlanak neki, esetleg egy jutányos belépést valamelyik „Aranyalkony” szeretetotthonba? Mikor ismerik fel, hogy a bűvösnek tartott 18-49-es korosztály-meghatározást régen felülírta az élet? Van-e értelme még a 18-49 kategóriának? Miért nem érték a közel négymillió ötven fölötti fogyasztó? Mikor lesz vége a szépség, fiatalság, fittség kötelező diktatúrájának? A műsor első vendége Sas István reklámfilmrendező, akinek most jelent meg Reklám és pszichológia a webkorszakban című könyve. Élete végéig a zenéhez lesz láncolva – érezte már háromévesen. Tud-e az ember viszonyulni a saját életművéhez, vagy majd mások viszonyulnak hozzá? Van-e elvégzendő dolog? Szokott-e összegezni, vagy a jelen a fontos? Van-e még a hangoknak színe? A műsor második felében a most hatvanéves Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző, karmester a Nagy Generációban.

Klubrádió, május 16-i adás

Létrehozta: admin (2012. május 17. )
Jelenlegi és jövőbeli nyugdíjak. Mi jár, és mi változhat attól, hogy az alaptörvényben nem szerepel a társadalombiztosítás szó? Mit jelent a szolidaritás fogalma a nyugdíjakkal kapcsolatban? Miért gondolja azt egy nyugdíjas magyar polgár, hogy őt eltartják, s igazat mondanak-e azok, akik ezt állítják? Mit lehet látni a jövő januárban – elviekben – életbe lépő nyugdíjszabályozással kapcsolatban? Hogyan értelmezzük ma itthon az öngondoskodást? Mit tanácsoljunk gyerekeinknek – ők hogyan tervezzék jövőjüket, azt az időt, amikor már ellátásra lesz szükségük? A műsor mai vendége Kovács Erzsébet közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára, Sándor Zsuzsa jogász (még) bíró és Simonovits András tudományos kutató, nyugdíjszakértő.

Klubrádió, május 2-i adás

Létrehozta: admin (2012. május 03. )
Milyen perspektívát látnak maguk előtt az ötvenesek-hatvanasok Japánban és Görögországban? Milyen szerepet töltenek be a közösségekben? Élnek-e még egyáltalán a közösségek? Milyen szerepe van ennek a generációnak a nagyon gyorsan öregedő japán társadalomban? Van -e mediterrán középkorú életstílus? A műsor vendége Vihar Judit, aki magyar, de lélekben japán, és Kanaki Elena aki görög szülőktől származik ugyan, de lélekben magyar. 200 fényévnyire tőlünk, a Naphoz nagyon hasonló csillagot találtak brazil csillagászok – de van-e ott Földhöz hasonló bolygó, s vannak-e rajta értelmes lények? Kapunk-e üzenetet valaha a világűrből? Kell-e attól félni, hogy értelmes lények megtámadják a Földet, ha megtalálják? Az XXL-es Nagy Generáció mai is aktív tagja Almár Iván űrkutató csillagász, aki két hete ünnepelte nyolcvanadik születésnapját.

Klubrádió, április 25-i adás

Létrehozta: admin (2012. április 26. )
Miért akarja megfenyíteni az egészségügyi kormányzat azokat a cukorbetegeket, akik nem tartják be a diétát? És egyáltalán: megfenyíti-e? Drasztikus vagy természetes, hogy a kezelés minősége attól is függ, mit tesz a beteg a saját állapotának javítása érdekében? Lesznek-e szövődményei annak, ha valaki nem a legmodernebb kezelést kapja? Mit tudunk a 2-es típusú cukorbetegségről, ami a középkorú és idősebb korosztályban népbetegség? Meg lehet-e előzni? Halmos Tamás diabetológus professzor válaszol. Cukorbetegség után cukrászda. Egy orr-fül-gégész főorvos és egy bölcsész, mindketten jóval ötven felett, megnyitotta Solymáron a Zazzi cukrászdát. Ennek hét éve már. A játékos cukrászat irányzatát képviselő, inkább a kifinomult ízlésű vendégeket megcélzó Zazziról – no meg az újrakezdésről Dr. Erdős Melinda mesél.

Klubrádió, április 18-i adás

Létrehozta: admin (2012. április 19. )
Újrakezdők. Egy férfi, aki könyvet írt, filmet rendezett, aztán elkapta betegség. Felépült, újra könyvet ír. A Diagnózis után című, amiben "kiírja magából" a betegséget, tavaly jelent meg, sokan meríthetnek erőt belőle. A "Holnap más leszek" című pedig, amit az unokája ihletett, a Könyvhéten jelenik meg. Oláh Gábor filmrendező, író. Egy nő, akinek szaktudására nem tartott igényt minisztériumi főnöke. Elment tanítani, informatikus -könyvtáros szakot alapított a kaposvári egyetemen. Örömből megtanult fotózni, azóta díjat nyert és önálló kiállítása is volt. Tószegi Zsuzsa könyvtáros - fotós.

Klubrádió, április 11-i adás

Létrehozta: admin (2012. április 12. )
Válságokkal gödrös életünk. Megoldatlan konfliktusok, letehetetlen belső problémák. örök témáink. Nem véletlen, hogy a Nagy generáció eddigi interjúi közül a legnagyobb visszhangot a Bagdy Emőké pszichológus professzorral folytatott beszélgetéseink váltották ki, amikor a megbetegítő érzelmekről, és az életközépi válságról volt szó. A Nagy generáció első személyes találkozásán, március 31-én a Benczúr Hotelben ő is a vendégünk volt, hogy folytassuk ezt a – valószínűleg – befejezhetetlen beszélgetést. Mai műsorunkban ezt is hallják. De szót kap majd a hamarosan induló Lelkitárs rovat szerkesztője, Péter Edit, és – a Költészet Napja van – Tanárnőkérem arról beszél, hogy hogyan lehet megszerettetni a diákokkal manapság a verseket.

Klubrádió,április 4-i adás

Létrehozta: admin (2012. április 05. )
Lássuk egymást élőben címmel hirdettük meg első személyes találkozónkat március 31-én. (Az erről szóló beszámoló és képgyűjtemény itt található.) A program három pódiumbeszélgetéssel indult. Karsai György színháztörténész, Sárkány Mihály néprajzkutató és Bagdy Emőke pszichiáter volt Mélykuti Ilona és a mintegy háromszáz résztvevő vendége. A beszélgetéseket rögzítettük. Mostani adásunkban az első kettő hallható.

Klubrádió, március 28-i adás

Létrehozta: admin (2012. március 29. )
Két nagycsaládos nő, akik zsenge középkorukban váltottak szakmát. Az egyik üzletasszonyból váltott. Visszatért régi szakmájához, pszichológusként az álmatlansággal foglalkozik. A másik a kisvárosi, gyakorlatias, mindenhez értő feleség szerepéből képezte át magát - jóval negyven fölött - a nem kevés fáradtsággal és aprólékos munkával járó oknyomozó újságírásra. Az egyiknek hét, a másiknak 6 gyereke van. A műsor vendége ma Hermánné Fogarasy Éva alváspszichológus és Matkovich Ilona novellista, Európa-díjas újságíró.

Klubrádió, 03.21-i adás

Létrehozta: admin (2012. március 21. )
Nincs szebb mint egy cirmos mell – idézett egy állítólagos kínai mondást egy barátnőm, aki már régebben elmúlt 20 éves. Az érettséget értékeli ez a szólás - a kort, ami a testünkön is látszik. Többnyire azonban nem vagyunk ennyire lelkesek, amikor a tükörben szembesülünk az idő múlásával. Hogyan tudunk megbarátkozni testünk változásával? Azzal, hogy már nem úgy működik, sőt nem is úgy néz ki, ahogy mi szeretnénk? A mai adásban erről egy olyan férfi ad (nem tipikus, de mindenki számára követhető) választ, aki évtizedek óta a testével dolgozik. Frenák Pál Párizsban és Budapesten élő táncos-koreográfus most itthon próbál, új művét a Hyment március 29-30-31-én láthatja a közönség a Trafóban. A darab a Magyarországon lépten-nyomon tapasztalható rasszizmussal foglalkozik. Áttételesen ugyanez, vagyis a rasszizmus motiválta mai második vendégünket, Hofher József jezsuita szerzetest, aki néhány éve megszervezett egy roma szakkollégiumot, amelynek ma is a lelki vezetője.

Klubrádió, március 14-i adás

Létrehozta: admin (2012. március 15. )
A mi generációnk sokszor már a második - harmadik házasságát tapossa. Az életközépi válság otthagyja a nyomát a kapcsolatokon. Lejárt szavatosságú társak, férfiatlanított férjek, elhagyott feleségek, egy fiatalabb harmadik, aki egy új élet illúzióját kínálja - leginkább a férfinak. Egyedül maradni ötven körül. Hogyan állunk lábra, hogyan tanulunk meg újra élni? Hol keressük a társat, mit várunk egy kapcsolattól mi, középkorú nők? Erről indult őszinte, kitárulkozó és sok indulatot kiváltó beszélgetés a Nagy Generáció honlapján. A téma elindítója a Zsazsu, az egyik aktív hozzászóló pedig Janka. A mai adásnak ők a vendégei.

Klubrádió, 2012. február 29-i adás

Létrehozta: admin (2012. március 01. )
Divat-e Magyarországon az életen át tartó tanulás? És ha igen, akkor miért nem? Szeretnénk, csak nincs rá lehetőségünk? Anyagi korlátai vannak? Az agyunk kapacitása változik, a tanulási képességünk romlik? Lehet-e szakmát tanulni ötven fölött? Elfogadják-e, hogy valaki pusztán érdeklődésből szeretne mikrobiológiát vagy vízvezeték-szerelést tanulni? Kinek a dolga lenne, hogy a senior hallgatók előtt is megnyíljanak az egyetemek és a továbbképzések? Be lehet-e ülni „csak úgy” egy minket érdeklő egyetemi előadásra? A mai adás vendége Dr. Káposzta Zoltán neurológus és Jászberényi József andragógus - vagyis felnőttképzéssel fogalakozó szakember.

Klubrádió, 2012. február 22-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 23. )
Miért halnak olyan fájdalmasan korán a magyar férfiak? Miért kell 10 akár 20 évet jó eséllyel egyedül élnünk? Nemzeti átok ez, vagy ismerjük fel végre, mik az emberöltők óta kísértő rossz modellek. Mennyiben hibás az anya, hogy mire készíti fel a fiát? Mennyiben hibás a nő, aki elvárja, hogy a férfi erős legyen? És emennyiben hibás a férfi, aki macsó, megmentő, eltartó és mindenható szerepében lép fel? És egy alternatív pálya, egy férfi, aki 60 fölött új lemezzel jelent meg. A Nagy Generáció mai két vendége Kopp Mária orvos pszichológus professzor és Mihály Tamás Liszt díjas zenész.

Klubrádió, 2012. február 15-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 16. )
Miért kell másképp ennünk, ha már a Nagy Generáció tagjai lettünk? Törvényszerű-e, hogy megváltozik az emésztésünk egy bizonyos kor után? Mennyire üljünk fel a diéták divatjának? Mi az, ami inkább árt, mint használ? Tényleg el tudjuk kerülni messziről a magyar egészségügyet, ha szigorúbbak leszünk magunkkal és odafigyelünk az étkezésre? Atkins, Ornish, vércsoport diéta, paleolit táplálkozás, kalóriák számlálása – vagy maradhat a csülkös pacal somlói galuskával? Ez itt a kérdés! És akik válaszolnak: Kisa Judit dietetikus és Kuklis Eszter orvos, természetgyógyász.

Klubrádió, 2012.02.08-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 09. )
Lassítható-e a test és a lélek öregedése? Van, aki newm csak azt tudja, hogy igen, de azt is, hogy ennek egyik legjobb eszköze a tánc. A tánc, ami javítja a koordinációs készséget, serkenti az agyműködést, a koncentrációt, jótékony hatással van az izmokra és az ízületekre. De ha a tudományos magyarázat nem érdekel minket, és csak annyi tudunk, hogy táncolni jó - már megéri beszélni róla. Szenior örömtánc és Pár-toló Budapesten, tangó Argentínában, és ahol csak lehet. A stúdióban a tánctanár Nagy Csaba, valamint Lengyel Nagy Anna és Bihari Ferenc.

Klubrádió, 2012.02.01-i adás

Létrehozta: admin (2012. február 02. )
Munka, munka és még egyszer munka. A Nagy generáció portálra érkező bejegyzések alapján még mindig ez az egyik legfontosabb része az életünknek, a tevékenység, az aktivitás, hasznosságunk tudata - nem lehet elégszer beszélni róla. Tesz-e valamit az állam, hogy dolgozhassunk ötven-, de főleg hatvan év felett? Mi lett a Start kártya sorsa? Ezen a téren is csak az uniós pályázatokban reménykedhetünk? A műsor vendégei: Erdős André diplomata, Jóó Zsuzsa karrier-tanácsadó és Aichelburg Márton a Civil Vállalkozások Nonprofit kft. képviselője.

Klubrádió, 2012.01.25-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 26. )
Mi az, amit még nem kaptam meg az élettől? Ugye, ismerős ez a gondolat? Ötven körül és utána gyakran forgatjuk a fejünkben. Kínzó, izgató, de mindenképpen változásra serkentő. Merre megyünk, mi történik bennünk, amikor azt érezzük, hogy még van valami dolgunk a világban? Kívül vagy belül teszünk rendet – vagy teremtünk káoszt? Hogyan éljük meg az életközépi válságot és átesünk-e rajta mindannyian? A műsor vendége Bagdy Emőke pszichológus és Szűcs Andrea családjogász.

Klubrádió, 2012. január 18-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 19. )
Fel lehet-e arra készülni, hogy megöregszünk? Hogyan fogadjuk a bennünk zajló fizikai változásokat? Mennyire vagyunk türelmetlenek, ha már nem vagyunk arra képesek mint néhány évvel korábban? Ki vigyáz majd ránk, ha a magyar egészségügy nem? Egyáltalán – elvárhatjuk-e mástól, hogy vigyázzon az egészségünkre? Hogyan legyünk önmagunk legjobb orvosa? Lassítható-e a test és a lélek öregedési folyamata? Mai műsorunk vendége Dr. Barna István, és honlapunk néhány, a témában elkötelezett hozzászólója.

Klubrádió, 2012. január 11-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 12. )
A világ nem dől össze egy állás elvesztésével vagy a nyugdíjazással. A műsor első vendége Rapai Nándor, aki vezető állásból ment nyugdíjba - majd onnan anyagmozgatónak egy angliai áruházba. Szerinte ugyanis kaland az élet. És milyen kalandokat szeretünk mi, ötven fölöttiek utazóként? Mit kell tudnia egy utazási irodának rólunk, ha ránk szabott túrát akar szervezni? Mi a fontos: a kényelem, a biztonság, a kiszámíthatóság, a színvonal, a kultúra vagy az újdonság? Járunk-e még kalandtúrára, hegycsúcsokra, távoli országokba, mert egyszer oda is el kell menni? A műsor második felében erről beszél Deák Judit utazási szakértő.

Klubrádió, 2012. január 4-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 05. )
Az adás első felében Horvát János televíziós újságíró, volt kubai nagykövet beszél arról, hogy mennyiben más idősnek lenni itthon és külföldön. Fogyasztás, kiegyensúlyozott, kiszámítható élet, önkéntes munka és túlélési stratégiák Málunk és a világ gazdagabb, vagy csak szerencsésebb, más kultúrájú országaiban. A műsor második felében a nyugdíjszakértőé a szó. Elvek és napi gyakorlat; rövid és hosszú távú ország-stratégiák; a reálérték megőrzésének ígérete és a valóság. És persze a most életbe lépő új rendelkezések hatása a rokkantnyugdíjasokra, a nőkre s azokra, akik egy hete még korhatár alatti nyugdíjasok voltak.