Klubrádió, 2012. január 4-i adás

Létrehozta: admin (2012. január 05. )
Utolsó hozzászóló: M. Ilona (2012. január 08. )
Az adás első felében Horvát János televíziós újságíró, volt kubai nagykövet beszél arról, hogy mennyiben más idősnek lenni itthon és külföldön. Fogyasztás, kiegyensúlyozott, kiszámítható élet, önkéntes munka és túlélési stratégiák Málunk és a világ gazdagabb, vagy csak szerencsésebb, más kultúrájú országaiban.
A műsor második felében a nyugdíjszakértőé a szó. Elvek és napi gyakorlat; rövid és hosszú távú ország-stratégiák; a reálérték megőrzésének ígérete és a valóság. És persze a most életbe lépő új rendelkezések hatása a rokkantnyugdíjasokra, a nőkre s azokra, akik egy hete még korhatár alatti nyugdíjasok voltak.
első rész, 11.20 perc
amelyben Horvát János televíziós újságíró, volt kubai nagykövet arról beszél, hogy miért nem lehet ma Magyarországon megöregedni. Vagy ha lehet is (mert lehet), miért nem lehet szépen megöregedni? Hogyan néz az idősekre a kort hagyományosan tisztelő Ázsia, és mit tapasztalt ott töltött három éve alatt Horvát János Kubában? Milyen képet sugall az idősebbekről a nyugati média, s milyet az itthoni? Miért szorulnak ki nálunk az ötvenesek a munkahelyekről? Miért hiányoznak komplett generációk a hazai médiából?
második rész, 11.53 perc
Mit kezd a rászakadt szabadidejével a napi gondokat nemigen ismerő korosztály nyugaton? Hogy működik, ahol működik az önkéntes munka intézménye, az a szó jó értelmében iparággá vált tevékenység, s miért nem jellemző ez itthon? Fogyasztó korosztály-e a nyugdíjas Magyarországon és külföldön? Van-e nálunk túlélési stratégiája a korosztálynak, vagy az itt csak egyéneknek van, a közösségi formák még nem születtek meg?
harmadik rész, 12.59 perc
amelyben Matlák József közgazdász, nyugdíjszakértő arról beszél, hogy jogos-e a negyvenesek félelme attól, hogy nekik már nemigen lesz nyugdíjuk, és arról, hogy milyen bajokat okoz majd a jövőben, hogy ma csak ötletek vannak, de nincs végiggondolt, kiérlelt nyugdíjstratégia.
Mire elég az öregségi minimál-nyugdíj, amely már évek óta 28.500 forint? „Megőrizzük a nyugdíj reálértékét” – mondja a politika, miközben az elmúlt három évben 10%-al csökkent annak reálértéke.
negyedik rész, 12.16 perc
Itt az új nyugdíjtörvény: milyen változásokat hozott? A rokkantnyugdíjasok közül ki számítson felülvizsgálatra, s mi lesz azokkal, akiktől részben vagy egészen megvonják, amit eddig kaptak? Munkavállalás rokkantnyugdíj mellett. 
A megszűnő korhatár alatti nyugdíjak, s a kivételek: a nők negyvenévnyi szolgálati ideje, s az 1953-ban születettek lehetősége. Kinek éri meg?
Mi lesz azokkal, akik eddig korhatár alatti nyugdíjat kaptak? Ki adózik utána, s ki nem?