" Ezt mondd utánam !

(Beszélgetőtárs)

" Ezt mondd utánam ! Eredeti fejlesztésű interaktív program angolul tanulóknak – Öregtől

Az alapötlete ennek az eredeti fejlesztésű interaktív programnak az, hogy a beszélő saját hangját nem úgy hallja, ahogyan a környezete – mondta el Öreg vagyis Bihari Ferenc logopédus és nyelvtanár a Nagy Generációnak.

Sokunkkal előfordult már, hogy visszahallgattuk saját hangunkat, ami úgy hallatszott, mintha nem is mi beszéltünk volna rajta. A beszédét javítani akarónak csak annyi a feladata, hogy a programban lejátszott hang és szógyakorlatokat egyenként ismételje meg, amit azonnal  összehasonlíthat a saját kiejtésével. A programban az előre felvett gyakorlatok és a tanuló rámondása között eltelt idő csak század-másodpercekben mérhető, így az eredeti és a tanuló által rámondott szöveg közötti eltérés azonnal érzékelhető. A program célja, hogy segítsen minden beszédproblémával/ kiejtési problémával küzdő embernek. A gyakorlatok tartalmazzák az angol abc hangjait, benne hangrögzítő, automatizációs, rövidebb és hosszabb gyakorlatokkal -professzionális észak amerikai kiejtéssel.

 

 A programot innen lehet letölteni: http://speechkingapp.com/

 

Kezdetben csak egy lábnyomra gondoltam, hogy hátrahagyok valamit az utódoknak, hogy "ni csak az apám ilyet tudott csinálni." – emlékezik a kezdetekre Öreg. Azonban, mint minden számítógépes újdonságnak, az enyémnek is az élettartama nagyon rövid volt, kb. három hónap, így az eredeti program már nem állta meg a helyét a piacon. El kellett készíteni a mobil verziót, hiszen manapság ezt használja a világ.

A régi kiejtés-segítőből csak az ötlet maradt. Teljesen új formában kellett megírni egy programot, és mert a programozó, egy amerikai egyetemista, ezért az "almás" vagyis az Apple változatot készítette el, mert odahaza az népszerűbb, mint Európában. Bevontuk a munkába egy ausztrál diákomat is, aki a finomításokkal foglalkozik, illetve kísérleteket végez, hogy hogyan még jobban kiaknázni a program lehetőségeit.

nyelvtanulás mobillal

Létezik az internet világában a "voice artist" szolgáltatás: művészek, szép kifinomult tanult hangon, megrendelésre felmondanak szövegeket. Mi is találtunk egy férfi és egy női hangot, akik a program gyakorlataiban megszólalnak.

Bizonyára mindenki tudja, hányféle angol dialektus létezik. Én a jelenleg leginkább használt észak amerikai féle akcentusban beszélő művészeket kértem fel erre. Ha valaki letölti ezt a programot, hamar rá fog jönni, hogy miért.

A program előnyei: Hatékonyan tudja fejleszteni az akusztikus memóriát, ami nélkülözhetetlen a pontos kiejtésben. Csak néhányunkban van meg az a képesség, hogy nemcsak egy szóra, vagy mondatra, hanem annak pontos kiejtésére is emlékezzünk – ajánlja minden angolul tudó figyelmébe segítő számítógépes programját Bihari Ferenc.

 

◄ 

Meggyógyulni vagy belehalni

A gyógyszeripar két arca

Quentin Ravelli írása.
A szerző Franciaországban az, Országos Tudományos Kutatási Központ kutatási igazgatója, a „La stratégie de la bactérie” (A baktérium stratégiája) című könyv szerzője, mely a Seuil kiadónál jelent meg 2015 januárjában.
Tovább

Babilon Senior "Napközi" program 2.0

A Nagy Generáció és a Babilon nyelvstúdió újdonsága

Mit kínál a NapKözi az angol tudásukat csiszolni vágyóknak?
Tovább

Egy hosszú szülés életre szóló következménye.

A Nagy Generáció 2015. 02.18-i adásában beszélgettünk oxigénhiánnyal született emberekről. Azután kaptuk ezt az írást egy apától.

Tízezrével élnek körülöttünk olyan, oxigénhiánnyal született emberek, akik a normalitás határán élik életüket. Hol bűnöző lesz belőlük, hol kocsmatöltelék, rossz, verekedős férj, apa, csendes anyjával élő szingli. Sok esetben nehezen lehet kibogozni, hogy a rossz szocializáció, öröklött tényezők, vagy szülési sérülések okozzák a társadalmi beilleszkedés zavarait, hol, melyik agyrészlet sérült, milyen mélységben.
Tovább

" Ezt mondd utánam !

Eredeti fejlesztésű interaktív program angolul tanulóknak – Öregtől

A beszédét javítani akaróknak csak annyi a feladatuk, hogy a programban lejátszott hang és szógyakorlatokat egyenként ismételjék meg, amit azonnal összehasonlíthatnak a saját kiejtésükkel.
Tovább

Ferenc pápa: Ahol nem törődnek az idősekkel, a fiataloknak sincs jövőjük!

Az idősek mi vagyunk: előbb vagy utóbb megöregszünk, elkerülhetetlenül, még ha nem is gondolunk rá. És ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, akkor majd velünk is így bánnak.
Tovább

Dragomán György: Karácsonyfa

A blokkfelelős fia azt mondja, hogy a karácsonyfát nekik nem az angyal hozza, hanem az apjával szokták lopni, és nem olyan kicsit lopnak, mint amilyet nekünk az angyal szokott hozni, hanem sokkal nagyobbat, olyant, amelyik felér egészen a plafonig.
Tovább

Lélektani napló WC papíron

Mérei Ferencről

"Az életben nem kell mindig jól járni! Aki azt a belső kényszert el tudja engedni, hogy neki minden helyzetből győztesen és nyertesen kell kikerülnie, annak nagy lesz a belső szabadsága. Ez a hiteles élet titka!" – vallotta Mérei Ferenc.
Tovább

Egy holokauszt túlélő és egy hajdani Waffen SS házassága

Lázár György írása

40 évig tartotta titokban a házaspár a meglepő történetet. Egyik fiuk írt róla könyvet. Hogyan írja át a háború borzalmait az új élet és béke…
Tovább
◄