2015-es évad

Létrehozta: admin (2015. január 07. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. január 07. )

12.30-i adás Tallós Rita színésznővel

Létrehozta: admin (2015. december 30. )
Egy ötven fölötti nő másképp viszonyul–e a férfiakhoz, mint tíz évvel korábban? Mit hallani ma egy aerobik öltözőben nő és férfi kapcsolatáról, a dominanciáért folytatott harcról? Igazak-e azok a bulvárhírek, amelyek szerint mellőzve érzi magát a szakmájában mert beteg volt? Meddig tudja szeretni az ember a szakmáját, ha a szakmája nem szereti őt? A Nagy Generáció vendége ma Tallós Rita színésznő. A műsor utolsó negyedében emlékezünk. László Jánosra, a Magyar Kerékpárosklub örökös elnökére, aki egy hete hunyt el.

12.23-i adás régi karácsonyokról, Saly Noémivel

Létrehozta: admin (2015. december 23. )
Karácsonyi szokások az 1800-as évek végén Magyarországon, de főleg Budapesten. Ünnepi kirakatok a Rákóczi úton az 1900-as évek első felében, jótékonyság a 20-as 30-as években, gazdagság és magány, kávéházi szentesték, háborús ünnepi menük – körkép 19. és 20. századi budapesti karácsonyokról. A nagy Generáció kalauza ma Saly Noémi muzeológus. A 2014.12.14-i adás ismétlése.

12.16-i adás Kuthi Csabával, a Magyar Civil Becsületrend megalapítójával

Létrehozta: admin (2015. december 17. )
Egy többszörös újrakezdő a Nagy Generáció mai vendége. Eredetileg vegyész, aztán hatvan évesen szőlész-borász szakot végzett. Ma Tállyán él. Néhány éve hívta életre az Ars Humanica Hungarica kört, együtt alapították meg a Magyar Civil Becsületrendet, amely anyagi díjazással nem járó, évenkénti kitüntetés, és értékét kizárólag a díjat odaítélők által képviselt szellemi-erkölcsi tőke adja. Kik a kör tagjai? Mi alapján ítélik oda ezt a minden érdekkörtől és politikai erőtől független kitüntetést? Egyebek között erről beszélgetünk Kuthi Csabával.

12.09-i adás Schulteisz Judittal a 25 éves Gézengúz Alapítványról

Létrehozta: admin (2015. december 09. )
A Gézengúz Alapítvány története 25 évvel ezelőtt egy nappali szobában kezdődött, amikor egy (amúgy orvos) anyuka rájött, hogy kisgyermekével eljutott az egészségügyben a falig. Nem tud már hová fordulni a születés komplikációinak következményeivel: neki kell kitalálnia a terápiát. Az elmúlt 25 év alatt 50.000 gyereknek segítettek. Ma már diagnosztikát, terápiát és fejlesztési programokat nyújtanak annak a hozzájuk forduló, évente több mint 2000 gyermeknek. Van egy álmuk: egy terápia, amely minden kora-babának elérhető, akárhol is született. Erről is beszél a Nagy Generáció mai vendége, a Gézengúz alapító orvos-igazgatója, Schulteisz Judit.

12.02-i adás Bass László szociológussal, szegénységkutatóval

Létrehozta: admin (2015. december 02. )
Ön tudja, mi az a Szociopoly? Olyan, mint a Gazdálkodj okosan, csak éppen arra tanít meg, hogyan lehet kijönni (azaz nem kijönni) havi 70.000 forintból egy több gyermekes, borsodi faluban élő családnak, ahol nincs munka, legfeljebb segély és uzsorás. Gazdálkodj, ahogy tudsz! Gazdálkodj minimálbérből, közmunkából! A játék színházi előadás, amelyben a néző maga is szereplő, játékos, aki a maga bőrén érzi, milyen az élet állandó létbizonytalanságban, amiből ma nincs kiút. A Nagy Generáció vendége a játék egyik kitalálója, Bass László szociológus, szegénységkutató. A július 29-i adás ismétlése.

11.25-i adás, benne London Katalin fotóművész és a Rozsda RTM zenekar

Létrehozta: admin (2015. november 25. )
Milyen apró, másnak nem látható jelek mutatnak arra, hogy valaki otthon van-e abban a közegben, amelyben él? Hogyan fejeznek ki minket a tárgyak? Erről, és a tárgyak hatalmáról, szokásainkról, tereinkről, valamint a portrékba foglalt időről beszélget ma a Nagy Generáció stúdiójában London Katalin fotográfussal Mélykuti Ilona. A műsor második részében a lassan ötven éve együtt zenélő Rozsda RTM két tagja beszél arról, hogy hogyan törekszenek ma is korhűen visszaadni a 60-as, 70-es évek gitárhangzásait, és hogy miért tartják magukat Magyarország vezető gitárzenekarának.

11.18-i adás Kováts Adéllal, a Radnóti Színház leendő igazgatójával

Létrehozta: admin (2015. november 18. )
Hogyan vág neki az új szerepnek, amit nem a színpadon kell játszania? Mit áldoz fel azért, hogy egy egész színház felelősségét magára vállalja? Hol vannak és kik azok a női alkotók, akiknek teret akar adni? Mi a terve a valahai kultikus hely, az évekkel ezelőtt bezárt Sirály felújításával? Hogyan képzeli el a következő öt évét Kováts Adél színésznő, a Radnóti Színház új igazgatója?

11.11-i adás Andai Katival és Kárpáti Péterrel

Létrehozta: admin (2015. november 11. )
Andai Kati És Kárpáti Péter – két független színházi ember a műsor mai vendége. A színésznő, akinek a kor szabadságot hozott, egy monodrámát kapott ajándékba: az Iza és Krisztián-t, amelyet a Fészek színház miniszínpadán játszik. Kárpáti Péter, akinek Öldöklő tejcsarnok című darabját közösségi finanszírozásban mutatják be, arról beszél majd, hogy hogyan lehet a romló anyagi és morális körülmények ellenére dolgozni.

11.04-i adás arról, hogy milyen életre született egy zsidó gyermek 1944-ben, Budapesten

Létrehozta: admin (2015. november 04. )
Kismama sárga csillaggal címmel jelent meg egy eddig ismeretlen napló 1944-45-ből. Dévényi Sándorné, Anna írta, egy asszony, aki a német megszállás alatt szülte meg gyermekét, akivel utána bujkálnia kellett. Mennyire kísértett a háború után a múlt? Milyen lenyomatot hagyott a gyermeken a terhesség alatti éhezés, az állandó életveszély, az anya félelme? Hol kell, hol lehet keresni Istent, ha nem volt jelen, amikor kellett volna? Erről beszélgetünk ma a Nagy Generációban a szerző lányával, Dr. Marton-Dévényi Évával.

10.28-i adás Kádár János Miklós festőművésszel

Létrehozta: admin (2015. október 28. )
Fess szabadon, gátlások nélkül! – mondta mestere, Bernáth Aurél, és a Nagy Generáció mai vendége azóta is ennek igyekszik eleget tenni. Három nevű akkor lett, amikor a hetvenes években az És-ben publikált, és nem akarta, hogy összetévesszék az MSZMP első titkárával. Tanított az Iparművészetin textiltervezőket, a Képzőművészeti Egyetemen formatervezőket, a kétezres években pedig a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán látványtervező hallgatókat – mindenkit másképp. Miért nincs honlapja, és miért nem tartja az exhibicionizmust a művészlét kellékének? – erről is beszél Mélykuti Ilona mai vendége, Kádár János Miklós Munkácsy díjas festő-grafikus.

10.21-i adás Bálint Géza reumatológus professzorral

Létrehozta: admin (2015. október 21. )
Megmondom, hogy mit dolgozol, ha elárulod, hol fáj! Magyarországon minden ötödik táppénzes napnak mozgásszervi betegség az oka. Októberben két betegségvilágnap is van, az izületi gyulladásoké és a csontritkulásé. A Nagy Generáció mai vendégével, Bálint Géza professzorral, a magyar reumatológia doyenjével arról is beszélget Mélykuti Ilona, hogy ér-e valamit, ha egy napig legalább beszélnek az betegségekről, látja-e értelmét annak, hogy meghosszabbították a csont és izület évtizedét 2020-ig, hogy mennyire ijed meg valaki, ha közlik, hogy csontritkulása van és vannak-e valóban komoly lelki tényezők egyes reumatológiai, autoimmun megbetegedések

10.14-i adás Forrai Gábor radiológussal

Létrehozta: admin (2015. október 14. )
Lehet-e szenvedély a képalkotás? Hogyan készül röntgenfelvétel 300 éves múmiákról? Milyen nehézségekkel néz szembe egy orvos Párizsban és egy osztályvezető Magyarországon? Mi minden kell ahhoz, hogy a kornak megfelelő színvonalon szereljenek fel egy radiológiai osztályt? Vannak-e általános irányelvei az Európai Emlődiagnosztikai Társaságnak, amelynek nemrégiben lett elnöke a Nagy Generáció mai vendége a Duna Medical Center osztályvezető főorvosa, Forrai Gábor radiológus.

10.07-i adás Mester Sándor informatikai szakemberrel

Létrehozta: admin (2015. október 07. )
Ön tudja, hogy mit jelent az android szó vagy a blueray? Könnyedén bánik a gopro kamerával? Szokta használni okostelefonját másra, mint tárcsázásra? Apropó tárcsázás: nem jön zavarba attól, hogy a gyerekei és az unokái már nem értik ezt a szót? Tudja-e, hogy hogyan védje meg magát és gépét az interneten, és el tudja-e dönteni, hogy az ott olvasottak közül mit szabad elhinni, s mit nem? A Nagy Generáció stúdiójában ma Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatója informatikai szakemberrel arról beszél Mélykuti Ilona, hogy a mi nemzedékünk mennyire tud eligazodni a technikai újdonságok és az információözön rengetegében.

09.30-i adás egy regényről, melynek Tesla a főszereplője, majd a nyelvi tabukról

Létrehozta: admin (2015. szeptember 30. )
Talán a világ egyik leghíresebb és legjelentősebb tudósa, Nikola Tesla is meglepődne, ha el tudná olvasni a halála után több mint nyolcvan évvel róla írott könyvet – és az is lehet, hogy izgatottan várná a végkifejletet. A műsor első vendége a könyv írója, Alexander G. Thomas, alias Matuscsák Tamás beszél majd a szerb származású feltalálóról, arról, hogy miféle könyvet írt róla – és persze beszél majd önmagáról, kalandos életéről is. A Nagy Generáció második részében Bakró-Nagy Marianne nyelvész a nyelvi tabukról beszélget Mélykuti Ilona. Arról, hogy hogyan kell magunkat kifejeznünk ahhoz, hogy politikailag korrektek maradjunk.

09.23-i adás Mandel Róberttel

Létrehozta: admin (2015. szeptember 03. )
Mandel Róbert tekerőlant művész, hangszertörténész és restaurátor tavaly úgy döntött, hogy áthelyezi szakmai székhelyét Ausztriába. Itthon is ad koncerteket, de Bécsben épít új jövőt, és nem tudja, visszatér-e eredeti hazájába. Hogy miért döntött így 57 évesen – egyebek között erről beszél ma a Nagy Generációban. A 2014.december 10-i adás ismétlése abból az alkalomból, hogy Mandel Róbert és társulata október 10-én lép fel a Bálnában.

09.16-i adás egy pszihológus nyomozóval és egy nyomozó pszichológussal

Létrehozta: admin (2015. szeptember 03. )
Egy nyomozó testvérpár ma a stúdió vendége. Rohánszky Mihály információvédelmi szakértő, a magyar mesterdetektív szövetség alelnöke, akinek munkájához biztos szükség van pszichológusi vénára. Nővére, Rohánszky Magda pszicho-onkológus azoknak a daganatos betegeknek segít, akik fel szeretnék deríteni, hogy életük milyen történései járulhattak hozzá betegségük kialakulásához. Tehát egy pszichológus nyomozót és egy nyomozó pszichológust hallhatnak a Nagy Generáció műsorában.

09.09-i adás arról, hogy milyen sors jut ma Magyarországon két, fogyatékkal élő embernek

Létrehozta: admin (2015. szeptember 03. )
Hogyan lehet ritmikus prózára táncolni kerekesszékkel? Mi történik az érzékenyítő órákon a középiskolában? Miért gondolják Magyarországon, hogy egy fogyatékkal élőnek csak munkanapokon és munkaidőben van szüksége személyi segítőre? Miért nem vesznek komolyan Magyarországon egy rehabilitációs környezettervező szakmérnököt, aki szerint az emberi tényező a legnagyobb nehézség az akadálymentesítésben? Két, kerekesszékben élő Nagy Generációs a műsor vendége. Balázs J. Balázs 13 évesen egy balesetben veszítette el mindkét lábát. Két diplomát szerzett, és sorstársai érdekében dolgozott addig, amíg a rokkantellátással kapcsolatos szabályok megváltoztatása ellehetetlenítette a vállalkozását. Ungvári Györgyi csecsemő korában a gyermekbénulás járvány idején lett négy végtag bénult, ma lelki segítő munkát végez, érzékenyítő órákat tart óvodákban és iskolákban, valamint a Paradance company egyik alapító táncosa.

09.02-i adás Téli Mártával

Létrehozta: admin (2015. szeptember 03. )
Beteljesült vágyainktól óvj meg uram minket – mondja a mindig úton lévő Téli Márta, aki volt már színésznő, jazz énekes, fordító, kávézó-tulajdonos és kávé importőr, jazzfesztivál és színházi produkció kitalálója-szervezője-producere, kineziológus és coach. Legendás hang, legendás felvételek. Nagyon sajnáljuk, hogy itthoni színpadokon ritkán látjuk... – írja róla az egyik zenei portál. Most éppen Sri Lankára készül, de előtte még eljött a Nagy Generációba.

08.26-i adás a generációkat összehozó nemzetközi Come on! programról

Létrehozta: admin (2015. augusztus 26. )
Come on! Az uniós felhívás diákoknak és ötven fölötti önkénteseknek szólt, egy féléves képzésre invitált, amelynek tétje az volt, hogy sikerül-e együtt leküzdeni az egymással szembeni generációs előítéleteket, tudnak-e együtt gondolkodni, terveket készíteni, és hogy azokból mit lehet megvalósítani. A nemzetközi pályázat magyar résztvevői közül négyen ülnek a Nagy Generáció stúdiójában: Brenner Zsuzsanna, a projekt koordinátora, tréner; Nagy Gabriella középiskolai angoltanár, tréner; Száváné Szemelka Mária 55 plusszos önkéntes és Lipka Boróka diák.

08.19-i adás a Segítsünk együtt a menekülteknek csoport munkájáról

Létrehozta: admin (2015. augusztus 20. )
Hogyan lesz valaki önkéntes segítője a menekülteknek? Honnan kerül alapanyag a főzéshez, honnan az étel, takaró, ruha, gyógyszer? Erről beszélget Mélykuti Ilona a Segítsünk együtt a menekülteknek csoport nagy generációs önkénteseivel, akik két hónapja minden nap majd’ 500 adag ételt főznek és osztanak szét vízzel, szendvicsekkel, ha kell, takarókkal együtt a Köztársaság téren, és amikor szükség van rá, a Keletinél. Hogyan szervezik ezt meg olyan emberek, akik ezt sosem tanulták? Hány órát állnak az amatőr szakácsok a pincéből átalakított konyhában, hogy minden rászorulónak jusson ennivaló? Hogyan viselik a nem mindennapi megterhelést fizikailag és lelkileg? Fel tudják-e dolgozni azokat a nehéz élet-történeteket, amelyekkel szembesülnek? A stúdióban Bacskay Bea, Dán Zsuzsa, Dvornik Zsuzsa és Paulovics Ágnes.

08.12-i adás - nyelvtanulás ötven fölött

Létrehozta: admin (2015. augusztus 12. )
Két, a szenior nyelvtanulással kapcsolatos beszélgetést hallanak ma. Az elsőt azért idézzük fel, mert hátha kedvet csinálunk azoknak, akik még nem tudják, hogy szeptembertől hogyan szeretnék frissen tartani az agyukat. A Babilon nyelvstúdióban egy éve tanulnak nagy lelkesedéssel a Nagy Generáció tagjai. Egy 2014-es felvételen Kalauz Dóra angoltanár és tanítványai beszélnek arról az örömről, amit a heti két angolóra jelent nekik... A múlt héten, az Ördögkatlan fesztiválon egy olyan, magyar származású osztrák nővel találkoztam, akinek Napóleon felesége volt az ükanyja, a nagyapja nevét pedig a Vylyan pincészet egyik bora viseli. Montenuovo-Kübeck Franciskát, mint kiderült, nem érdekli családja történelmi múltja, de 52 évesen mégis elkezdett magyarul tanulni. A Nagy Generáció mai adásának második részében vele beszélget Mélykuti Ilona.

08.05-i adás Békés Erzsébet világutazó angoltanárral

Létrehozta: admin (2015. augusztus 09. )
Hogyan készítenek fel Angliában egy önkéntest? Mi hajthat el valakit Krétáról Etiópiába? Miért nem vonzó ajánlat az etióp felsőoktatás megreformálása? Mit keres egy önkéntes angoltanár egy Amazonas menti dzsungel szállodájában? Mennyire kell ismerni a segélybizniszt, hogy az ember – ha lehet – valóban tudjon segíteni? Ki az az ecuadori fiú, akinek a taníttatásáért gyűjtőakciót szervez a Nagy Generáció mai vendége, Békés Erzsébet, az önkéntes angoltanár? A 2014.07.23-i adás ismétlése

07.29-i adás Bass László szociológussal, szegénységkutatóval

Létrehozta: admin (2015. július 29. )
Ön tudja, mi az a Szociopoly? Olyan, mint a Gazdálkodj okosan, csak éppen arra tanít meg, hogyan lehet kijönni (azaz nem kijönni) havi 70.000 forintból egy több gyermekes, borsodi faluban élő családnak, ahol nincs munka, legfeljebb segély és uzsorás. Gazdálkodj, ahogy tudsz! Gazdálkodj minimálbérből, közmunkából! A játék színházi előadás, amelyben a néző maga is szereplő, játékos, aki a maga bőrén érzi, milyen az élet állandó létbizonytalanságban, amiből ma nincs kiút. A Nagy Generáció vendége a játék egyik kitalálója, Bass László szociológus, szegénységkutató.

07.22-i adás Somóval, a világjáró újságíróval

Létrehozta: admin (2015. július 23. )
Egy ember, aki tinédzser korában elhatározta, hogy soha nem megy nyugdíjba. Tengerésztisztként végzett, navigációs mérnökként külföldön élt, részt vett antarktiszi expedíciókban, segítette tudósok, filmesek, többek között Attenborough munkáját. A rendszerváltás után nem sokkal hazaköltözött, újságíró lett. Ha külföldön marad, senki nem lepődik meg azon, hogy 70 évesen is dolgozik. Itthon sajnos egyre többször találkozik az életkori diszkriminációval. A NG vendége Somogyvári D. György, Somó – turisztikai újságíró. A 2014.03.12-i adás ismétlése.

07.15-i adás - Vitorlással a Föld körül

Létrehozta: admin (2015. július 23. )
Elegendő-e 80 liter használt sütőolajból készült biodizel 45.750 kilométerre? Mi mindent hagy az ember a háta mögött, mit kell elrendeznie magában ahhoz, hogy nyugodt szívvel induljon el az emberélet útjának felén egy világkörüli vitorlásútra? Mit hajlandó és mit képes elviselni egymástól két férfi összezárva az óceánon? Mit jelent számukra a szabadság, és átélték-e azt, amire évekig vágytak? A Nagy Generáció vendége Csák Attila és Blaskovich Ákos, akik 2011. szeptember 11-én elindultak, hogy kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával körbehajózzák a Földet.

07.08-i adás Novák Ilonával a Holokauszt Vagonkiállítás létrehozójával

Létrehozta: admin (2015. július 08. )
Tizenegy éve járja egy marhavagon az országot. kiállítás van benne – mementó. 25 kép mondja el félmillió ember és Magyarország tragédiáját. A Holokauszt Vagonkiállítást Novák Ilona tanár, múzeumpedagógus és grafikus találta ki és alkotta meg, és minden évben hónapokat dolgozik, hogy a vagont ne zúzzák be, legyen menetengedélye és eljusson egyik városból a másikba. Az utazó vagonkiállítás 2004 óta több mint 70 városban járt. 130 ezer ember nézte meg. Az Élet Menete Alapítvány képzett önkéntesei vezetik a látogatókat. Novák Ilona nem zsidó származású. Azt mondja: egyszerűen ember, akit belső kényszer hajtott, hogy létrehozza és önkéntesként életben tartsa ezt a kiállítást, amelynek az „Emberség és előítélet” címet adta. Ma ő a Nagy Generáció vendége.

07.01-i adás Rozs Tamás zenésszel

Létrehozta: admin (2015. július 02. )
Egy alapvetően magyar-ének szakos tanerő, aki ma az Örkény, a Katona, és Budapest Bábszínház előadásaiban is zenél, állandó résztvevője a Mohácsi testvérek darabjainak, hat évig tanította a kaposvári színészhallgatókat, az idei Poszton díjat kapott, népzenei ihletésű jazzt játszik duójával, a balatonföldvári Kultkikötőben ritmus- és hangzáskalandra visz gyerekeket, egyébként pedig felnőttek zeneterapeutája. Minden továbbit maga mond el a Nagy Generációban Rozs Tamás énekes-csellista, a Szélkiáltó együttes tagja.

06.24-i adás Bérczes László rendezővel, az Ördögkatlan Fesztivál alapítójával

Létrehozta: admin (2015. június 24. )
Idén is lesz Ördögkatlan Fesztivál, amely dacból, egy váratlan helyzetből született nyolc évvel ezelőtt. Mitől áll be megint – ha beáll – a kényes egyensúly a növekvő népszerűség, a növekvő bevétel és az egyediség, a minőség között? Igaz-e még, hogy az emberség, és nem a haszon mentén működik mindenki, akinek köze lehet az Ördögkatlanhoz? Milyen küzdelmek előzték meg az idei fesztivált az egyik alapító életében? Hogyan oszlik meg a figyelme, az ereje a színházteremtés és a fesztivál-gründolás között? A Nagy Generáció vendége Bérczes László, a Kaposvári Színház rendezője, az Ördögkatlan fesztivál „apukája”.

06.17-i adás lábunk egészségéről két ortopédussal, Erdélyi Gáborral és Mező Róberttel

Létrehozta: admin (2015. június 17. )
Civilizációs ártalom vagy a korral járó tünet a lábunk változása, deformálódása? Hogyan tesszük önfeledten tönkre magunkat, és mikor szembesülünk a következményekkel? Ha gyerekkorunkban nem voltunk hajlandók ronda, zárt cipőt hordani lúdtalpbetéttel, ma megengedhetjük-e ezt magunknak? Esztétika és egészség harcában hol a kompromisszum? Túlsúlyos kortársaink hogyan óvhatják meg az ízületeiket a drámai romlástól? Mező Róbert ortopédsebész, rehabilitációs szakorvos és Erdélyi Gábor ortopéd- és sportsebész válaszol a Nagy Generáció kérdéseire.

06.10-i adás Kelemen Katalin női rabbival

Létrehozta: admin (2015. június 10. )
Londonban avatták rabbivá, mert Magyarországon nem lehetett. Később megalakította a Szim Shalom progresszív zsidó hitközséget, amelynek máig vezetője. Sem az ortodoxok, sem a neológok nem fogadták be az ateistából lett egyetlen közép-európai női rabbi közösségét, talán mert az általa képviselt modell lényege nem a hagyományos hierarchia, hanem az együttműködés. Kelemen Katalin a Nagy Generáció vendége.

06.03-i adás, benne Oláh Gábor filmrendező, író

Létrehozta: admin (2015. június 03. )
A Tétényi úti kórház műtőseként kezdte, ma Balázs Béla díjas filmrendező. Együtt dolgozott Keleti Mártonnal a Tizedes és a többiekben, Szabó Istvánnal az Álmodozások korában, számos dokumentum és játékfilmet rendezett. Ma inkább regényeket ír, tűzzománcokat készít, fotóit pedig kiállításokon mutatja be a Nagy Generáció mai vendége, Oláh Gábor.

05.27-i adás az író-költő-tudós Géczi Jánossal, akinek nemrég jelent meg új kötete.

Létrehozta: admin (2015. május 28. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. május 28. )
Legutolsó kötete, a Bunkerrajzoló, egy ember drogtörténelmének részletes leírása. 35 éve, amikor írni kezdett, a Vadnarancsok köteteivel a periférián élők ábrázolásával tört be (nagy zajjal!) a köztudatba. Azóta írt esszét, regényt, verset, mintegy ötven könyvet, és egy ötkötetes tudományos művet a rózsákról, amelynek egyik darabját éppen most készül megjelentetni egy tekintélyes oxfordi kiadó. Művelődéstörténész, antropológus, József Attila díjas költő és egyetemi tanszékvezető a Nagy Generáció vendége: Géczi János.

05.20-i adás Somlai Judit és Szeifert György orvosokkal

Létrehozta: admin (2015. május 20. )
Az 1953-ban született Ratkó gyerekek idén 60 évesek. Időről időre meghívunk valakit közülük, hogy adjon helyzetjelentést. Ma két különleges orvosi szakma fanatikus művelője, Somlai Judit szemész-neurológus és Szeifert György idegsebész mondja el, milyen álmokkal indultak el, mire számítottak annak idején, és hogy milyen küzdelmek árán, hol tartanak most. Mit látnak egyetemi évfolyamtársaik életéből, hogyan élnek az ehhez a korosztályhoz tartozó orvosok, milyen napi gondjaik vannak, hogyan képesek gyakorolni szakmájukat az egyre nehezebb akadálypályán, és hogy mit látnak maguk előtt. A 2013 október 2-i adás ismétlése

05.13-i adás Szalay Zoltán fotográfussal

Létrehozta: admin (2015. május 06. )
Egy kép olyan, mint egy mondat, a képsorozat pedig, mint egy kis novella. Sorozatok az elmúlt évtizedekből: reménytelenül szegény falvakról, ingázó brigádokról, lebontásra ítélt nyomortelepekről, és közeliek a világ másik oldaláról, korabeli sztárokról, színpadról, alkotókról. Egy fotós, aki mintegy 60 év alatt csak akkor tette le a gépét, ha újat vett a kezébe. Fotózta Kádár Jánost és Antall Józsefet, Jurij Gagarint és Margaret Thachert, pártfőtitkárokat és rendszerváltókat. Megszámlálhatatlan fotó-mondatot és -novellát exponált a Nagy Generáció mai vendége, Szalay Zoltán.

05.06-i adás Kiss Anikóval a mélyszegénységben élő romák segítéséről

Létrehozta: admin (2015. május 06. )
Segítség embertől emberig – áttételek nélkül. Ez a SZOCSOMA – a Szociális csomagküldő Mozgalom, amely a tartós, extra szegénységben, elkülönítő kirekesztettségben élő emberek sokrétű támogatására jött létre. Létrehozója Kiss Anikó képzőművész, polgárjogi aktivista, aki egy héttel ezelőtt vette át a Jó Ember-díjat Pécsváradon. Ő ma a Nagy Generáció vendége.

04.29-i adás egészségünkről szóló könyvekről a Park kiadó vezetőjével és egyik lektorával

Létrehozta: admin (2015. április 30. )
Öregedni muszáj, de rohadni nem! A normális öregedés nem normális. Egyáltalán ne menjen nyugdíjba! Használja a másik agyféltekéjét és kezdjen új életet! Fejezetcímek a „Minden évvel fiatalabb” című, a Nagy Generáció korosztályának írt könyvekből, amelyekről a műsor első felében lesz szó. A második részben pedig egy fiatal német orvosnő Bélügyek című, az orvosi kommunikációt fenekestől felforgató könyvéről lesz szó. A műsor vendége Rochlitz András a Park Könyvkiadó igazgatója és Vásárhelyi Barna orvos.

04.22-i adás Bálint Géza reumatológussal és Zalatnai Klárával a mozgásszervi betegségekről

Létrehozta: admin (2015. április 22. )
Hogyan tudja egy egészséges ember megkeseríteni a saját életét azzal, hogy nem tud ellenállni a civilizációs ártalmaknak? A ritkuló csontokat, a meszesedő ízületeket nem látjuk, így nem is törődünk velük... Aztán egyszer csak történik valami… Mit kell tennünk ahhoz, hogy ne történjen? A Nagy Generáció stúdiójában Bálint Géza reumatológus főorvos, a Csont és Ízület Évtizedének nemzeti koordinátora és Zalatnai Klára, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.

04.15-i adás Budavári Zitával, a Bölcső Alapítvány vezetőjével és Cseres Judit pszichológussal

Létrehozta: admin (2015. április 15. )
Nem ítélnek, nem bírálnak – segítenek. A nem várt babák bölcsőjét húsz éve azért hozták létre, hogy támaszt nyújtsanak a krízishelyzetbe jutott várandós anyáknak, hogy ezzel is csökkentsék a csecsemőgyilkosságok számát. Húsz év alatt 1200 anya fordult a Bölcső Alapítványhoz, közülük 800-an az ő segítségükkel szülték meg gyermeküket. 600 babát segítettek örökbe. A Nagy Generáció stúdiójának mai vendége Budavári Zita, a Bölcső alapítója és Cseres Judit pszichológus.

04.08-i adás Demel Eszter zenepedagógussal

Létrehozta: admin (2015. április 08. )
Ha megszerettetjük velük a zenét, mindent meg lehet nekik tanítani – állítja a műsor vendége. És hogy hogyan tudja a zenepedagógus fejleszteni a személyiséget? Demel Eszter, a hazai zenepedagógia egyik kiemelkedő alakja, Kokas Klára módszerének egyik továbbvivője és tanítója beszél erről, aki több évtizede szinte minden hazai és több nemzetközi versenyt is megnyer diákjaiból álló zenekarával.

04.01-i adás Havas Judit előadóművésszel és Szil Péter pszichoterapeutával

Létrehozta: admin (2015. április 01. )
Mit lehet kezdeni a 2000-res években a melodráma műfajával, ami az 1800-as években élte virágkorát? Milyen életstratégiát kell kialakítani ahhoz, hogy az ember megengedhesse magának a versmondás örömét? A mai műsor első felében erről beszél Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész. A második részben arról hallhatnak, hogy mit jelent a hétköznapi hímsovinizmus. Hogy meg lehet-e férfiakat tanítani arra, hogy felismerjék saját működésükben az erőszakot? A szavakban vállalt egyenlőség hazugságáról Szil Péter pszichoterapeuta beszél.

03.25-i adás a rák gyógyításáról Kéri György kutatóval és Szántó István gyakorló onkológussal.

Létrehozta: admin (2015. március 26. )
Miért korszakos jelentőségű, hogy a rákkutatásban felfedezték az úgynevezett hajtógéneket? Mekkora távolságra vagyunk a személyre szabott rákgyógyítástól? A műsor első felében a kutató, Kéri György professzor beszél a (talán egyáltalán nem olyan távoli) jövőről. A műsor második része a jelenről, a gyógyítás mai, magyar realitásáról szól, ami Szántó István onkológus főorvos szerint egyáltalán nem olyan rossz, mint sokan hiszik.

03.18-i adás Kerékgyártó István íróval

Létrehozta: admin (2015. március 18. )
Pénzmagyar. Ez az alcíme Hurok című regényének, a belőle készült színművet játsszák már Németországban, bemutatásra vár Szlovákiában – itthon még senki nem merte elővenni. Írói korszaka előtt dolgozott megyei tanácsban, tanított egyetemen, de volt nagyvállalkozó, és egy rövid ideig az Országos Rádió és Televízió Testületet is vezette. Rükverc című darabja – egy ember életének visszajátszása a haláltól a születésig – szomorú vélemény a nagy generációról. A műsor vendége Kerékgyártó István.

03.11-i adás Ámon Bettivel és Szelestey Lajossal

Létrehozta: admin (2015. március 11. )
A Klubrádió túlélési gyakorlatának fordított napján két kollégámat kértem beszélgetésre. A műsor első felében Ámon Bettit hallhatják, aki kultúrmunkás, önkéntes jazz véradó, civil szervezetek eseményeinek rendszeres moderátora, és egyszer egy konferálás kedvéért 4000 méter magasból kiugrott egy repülőből. A műsor második felében a külpolitikai szakértő Szelestey Lajos jön, aki évekig dolgozott bécsi tudósítóként, volt sajtóattasé Londonban, majd külügyesként 2009-ben az év szóvivője lett, mostanság pedig reggelenként a világsajtó Magyarországról írott cikkeit foglalja össze Önöknek.

03.04-i adás négy klasszikus népművelővel

Létrehozta: admin (2015. március 05. )
Mint egy hullámvasút: művelődési ház igazgatójából munkanélküli, majd ismét igazgató, hogy egy újabb kanyarral megint a semmiben kössön ki, aztán megint vezető, hogy a legutolsó kormány egy tollvonással ismét őt és a hozzá hasonlókat lefokozhassa. Miért kell valakinek idő előtt nyugdíjba mennie, és mit kezd önmagával, tudásával és energiájával a népművelőnek, közösségteremtőnek nevelt értelmiség? Hogyan látják – immár a vonalon kívülről – szakmájuk jelenlegi helyzetét, és persze saját magukat? A Nagy Generáció stúdiójában ma négy klasszikus népművelő: Nagy Zsuzsa, Cs. Szabó Mária, Kapuvári Beatrix és Prém János.

02.25-i adás Kovács Gézával, a Nemzeti Filharmónikusok főigazgatójával

Létrehozta: admin (2015. február 25. )
Egy friss hatvanéves, aki jazzt játszik zongorán és bendzsón, ha kell, verset is mond, három egyetemen vendégoktató, de tavaly nem ezért tüntették ki New Yorkban, hanem a nemzetközi zenei életben végzett szervező munkájáért. A jó művészeti menedzser egyszerre közgazdász, pszichológus, pedagógus és szülő, és semmilyen bántó megjegyzést nem szabad mellre szívnia – állítja. Hogyan tudja mindezt megvalósítani a Nagy Generáció mai vendége, Kovács Géza, a Nemzeti Filharmónikusok főigazgatója?

02.18-i adás Kiska Judittal az oxigénhiánnyal született emberekről

Létrehozta: admin (2015. február 19. )
Sári 27 hétre született, mindössze 85 dekával, az oxigénhiánytól enyhe agyi bénulással. Ma egyetemre jár, nemsokára diplomázik. A műsorban az önálló élet képességéért folytatott, sok évig tartó harcról beszélgetünk, amelynek eredményeképpen Sári eljutott egy amerikai kórházba, egy speciális műtétre. Ezt a műtéti eljárást – szülői nyomásra – tavaly Magyarországon is bevezették. A Nagy Generáció vendége Sári édesanyja, Kiska Judit.

02.11-i adás Szepes Erika íróval, irodalomtörténésszel

Létrehozta: admin (2015. február 11. )
Szepes Erika csak olvas, ennyi a titka – írta egy kritikusa. Ő az eddigi legteljesebb magyar verstani enciklopédia egyik szerzője; könyveiből egyetemisták tanulnak, magyartanárok tanítanak. Az irodalom számára nem más, mint személyesség – akár elemez, akár saját novelláját írja. A Nagy Generáció vendége ma Szepes Erika irodalomtörténész, vallástörténész, kritikus.

02.04-i adás Mező Róbert rehabilitációs főorvossal és Horváth Miklóssal, aki internetes lexikont ír

Létrehozta: admin (2015. február 04. )
Igaz-e, hogy aki sokat ül, rövidebb ideig él? Mit tehet, aki ülőmunkát végez? Hogyan tud jól működni egy rehabilitációs osztály az egészségügy mai viszonyai között? Mit tehet az orvos, a környezet, s mit maga a beteg? Dr. Mező Róbert ortopéd- és rehabilitációs főorvos beszél erről a műsor első részében. A második részben egy olyan ember jön, aki passzióból internetes lexikont ír. A tizenöt éves munka eredménye több mint tízezer címszó és több mint öt millió látogatón. Hogyan kinek és miért tölti szabadidejének nagy részét ezzel Horváth Miklós?

01.28-i adás emigrációról, a BBC-ről és a jazzről Pallai Péterrel

Létrehozta: admin (2015. január 29. )
1956-ban, elsőéves egyetemista korában, egy feljelentés miatt el kellett menekülnie Magyarországról. Anglia lett második hazája, ahol először tanárként dolgozott, majd egy vesztes pókercsata kapcsán jutott el a BBC magyar osztályára, amelynek évtizedekig szerkesztője lett. Ő volt Bobby Gordon, legalábbis akkor, amikor jazz műsort szerkesztett. Negyven év után költözött haza, azóta a magyar jazz-élet egyik motorja. Hogyan kezdte újra az életet egy új hazában? Hogyan rétegződött a magyar emigráció? Milyen hátország volt a hetvenes-nyolcvanas években a BBC legendás magyar osztálya? Mekkora pozitív és negatív trauma volt a hazaköltözés? Mitől lesz az alkotókhoz méltó jazz-élet Magyarországon? Erről beszél a Nagy Generáció mai vendége, Pallai Péter. A 2014. június 18-i adás ismétlése.

01.21-i adás Básti Julival

Létrehozta: admin (2015. január 21. )
Legújabb szerepében egy olyan, ötven fölötti nőt játszik, aki elveszítette a munkáját, és gigászi küzdelmet folytat azért, hogy képes legyen eltartani sérült gyerekét. Olyan nincs, hogy a saját mércém szerint ne a legjobb legyek – mondta harminc évvel ezelőtt, és ez máig nem változott. Ma is megküzd mindenért – óriási energiával. Hány ezer mozaikból, megfigyelésből épít fel valakit, akinek lehet, hogy az életét nem is ismeri? Már minden létező díjat megkapott, de vajon segítettek-e ezek a sikerek abban, hogy megbékéljen önmagával? A Nagy Generáció vendége Básti Juli, a Centrál színház és a Halhatatlanok Társulatának tagja.

01.14-i adás Földet körbe vitorlázó Koczka Teréziával

Létrehozta: admin (2015. január 14. )
Koczka Terézia két és fél éve, 2012. májusában volt a Nagy Generáció vendége. Akkor az életkorunkkal járó változásokról és a szakmájáról beszélgettünk. És arról, hogy egy világkörüli vitorlásútra készült, amivel hatvanadik születésnapját kívánta megünnepelni. A Nagy Generáció mai adásának első felében megismételjük ezt a régi interjút, a műsor második részében pedig – hiszen azóta tényleg körbevitorlázta a Földet – erről az útról beszélgetünk.

01.07-i adás Öreggel a Nagy Generáció DJ-vel

Létrehozta: admin (2015. január 07. )
Ez ma egy zenés délután. Bihari Ferenc, alias Öreg a műsor vendége, aki egy tucat felvételt hozott magával abból a több mint háromszázból, amit az elmúlt évben a nagygeneracio.hu portálra „esti csoki”’-ként, vagyis altató zeneként feltett, naponta sok száz kortársa örömére. Ma tehát a Nagy Generációban: best of Altató 2014.