12.16-i adás Kuthi Csabával, a Magyar Civil Becsületrend megalapítójával

Létrehozta: admin (2015. december 17. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. december 17. )
Egy többszörös újrakezdő a Nagy Generáció mai vendége. Eredetileg vegyész, aztán hatvan évesen szőlész-borász szakot végzett. Ma Tállyán él. Néhány éve hívta életre az Ars Humanica Hungarica kört, együtt alapították meg a Magyar Civil Becsületrendet, amely anyagi díjazással nem járó, évenkénti kitüntetés, és értékét kizárólag a díjat odaítélők által képviselt szellemi-erkölcsi tőke adja. Kik a kör tagjai? Mi alapján ítélik oda ezt a minden érdekkörtől és politikai erőtől független kitüntetést? Egyebek között erről beszélgetünk Kuthi Csabával.
Első rész, 9.48 perc

Kuthi CsabaMindig civil ember voltam – meséli a tállyai borász, akinek 2000 táján jutott először eszébe, hogy valamiképpen elismerést kellene adni azoknak az embereknek, akik civilségükben tesznek valami fontosat. Akkoriban még Nemzeti Rokonszenv-díjnak akarta nevezni, de aztán a „nemzeti” szót igencsak elkoptatták (ma leggyakrabban trafikokon látjuk), díj meg nem lehet, hiszen díjazással nem jár – hosszú szendergés után az eredeti elképzelés új névvel: Magyar Civil Becsületrendként született meg. Unikum volt, amikor megszületett, de idén már a szlovákok is megalapították a magukét. Az alapító ezután azt meséli el, hogy a hajdani manager hogyan került Tállyára, s hogyan került kapcsolatba a borral.

Második rész, 11.55 perc

Ebben a részben arról beszél Kuthi Csaba, hogyan találta meg a romos hajdani kúriát Tállyán, hogyan, s miért döntött úgy, hogy rendbe hozatja, s odaköltözik. A kilencvenes években még az akkor induló mobiltelefóniában tevékenykedett, de aztán korengedménnyel elpucolt nyugdíjba, hogy felszabaduló idejében szőlővel, majd borral kezdjen foglalkozni. Ehhez ismét beült az iskolapadba, megszerezte ezt a diplomát is. És arról is beszél, milyen nehéz egy „gyüttmentnek” elfogadtatnia magát egy falu őslakóival, s hogy milyen sok idő és munka kell ehhez.

Harmadik rész, 11.48 perc

Civil BecsületrendA borosgazda után ebben a részben ismét a közéleti Kuthi Csabát halljuk, aki azt meséli el, hogyan született meg a Civil Becsületrend, s persze az a kör, amely annak odaítéléséről évről évre dönt. Hogy hogyan mesélte el először Gergely Ágnesnek, hogy a költőnő hogyan vitte tovább az ötletet és kitalálóját Görgey Gáborhoz, aki szintén javasolt mást – és mint a hólabda, hogyan nőtt az ötletet támogató emberek köre. A támogatás itt azt jelenti, hogy a résztvevők javaslatokat tesznek, kit érdemesítenek a kitüntetésre, s persze demokratikus szavazással döntenek végül annak odaítéléséről. A körről részletesen honlapjukon olvashatnak.

Negyedik rész, 10.11 perc

Minden év február 10-én, az első független magyar miniszterelnök születésnapján adják át a kitüntetéseket. Azt már csak később tudták meg, hogy nem csak Batthyány Lajos született ezen a napon, hanem Göncz Árpád is. Minden évben magát az évet is elnevezik: így lett 2013 a Civil Kurázsi éve azért, mert abban az évben azt a négy embert tüntették ki, aki saját elhatározásból (és saját költségen) elment Jerevánba, hogy a magyar emberek nevében bocsánatot kérjen azért, mert a magyar kormány kiengedte a baltás gyilkost. A kör – mára ötven főre nőtt – tagsága folyamatosan keresi azokat a történeteket és azokat az embereket, akik méltók az elismerésre.
A hátralévő időben aztán a tállyai borász azt is elmeséli, hogyan sikerült választott lakhelyét is bekacsolni a borút-mozgalomba, amely persze anyagi hasznot is hoz, de annál fontosabb, hogy az egymásra féltékenykedő gazdákból egymást segítő közösséget hozott létre.