Egy hosszú szülés életre szóló következménye.

(Beszélgetőtárs)
Tízezrével élnek körülöttünk olyan, oxigénhiánnyal született emberek, akik a normalitás határán élik életüket. Hol bűnöző lesz belőlük, hol kocsmatöltelék, rossz, verekedős férj, apa, csendes anyjával élő szingli. Sok esetben nehezen lehet kibogozni, hogy a rossz szocializáció, öröklött tényezők, vagy szülési sérülések okozzák a társadalmi beilleszkedés zavarait, hol, melyik agyrészlet sérült, milyen mélységben.

A fiam már harminc éves. Dr. K-H Piroska abban az időben, még nem tette le a szülész szakvizsgát. Ezt a 36 órás vajúdás alatti beszélgetéskor tudtam meg („apás” szülés volt). 24 óra után sem indult meg a szülés (hiába voltak egyperces fájások). Ekkor a doktornő szülést gyorsító injekciót adott a feleségemnek, mindhiába. Kicsit később a nejem tágulni kezdett, elfolyt a magzatvíz, de a gyerek feje alig látszott. Végül elkezdődött a szülés, de a gyerek teste beszorult, a feje kint volt. A doktornő nem tudott mit kezdeni a helyzettel, átszaladt a szomszéd szülőszobában szülést vezető tapasztalt orvoshoz. Az, egy fél perc alatt, egy speciális fogást alkalmazva kinyomta a gyereket. Szakadt minden, dőlt a vér. A gyerek teljesen lila volt, de némi masszírozás után felsírt. Feleségem a szülés 36 órája alatt, orvosi tanácsra, nem evett, alig ivott, a kelleténél jóval többet szenvedett. Szülés után a doktornő úgy varrta össze a nejemet, hogy beleöltött a végbelébe, és a másik doktornak két nap múlva újra kellett varrni (pedig akkor a sebészi szakvizsgája már megvolt). Tíz nap után, végre hazamehetett a család.

A szülés után kiderült, hogy a gyerek azért nem tudott kijönni, mert a köldökzsinór rátekeredett a testére. Akkoriban kezdtek a szülészeteken elterjedni az ultrahang készülékek. A MÁV kórházban úgy volt berendezés, hogy a főorvos a saját pénzéből vásárolt egy kisebb típust Németországban, és csak az ő engedélyével lehetett használni. Egy éjjel behívott minket K-H Piroska, és titokban megvizsgálta a feleségemet. Fél óráig próbálkozott, és bár feleségem a nyolcadik hónapban volt, nem vett észre semmit, hiszen alig értett a műszerhez.

gyerekkori agresszió

Mivel első gyerek volt, még nem tudtuk, mit jelent az, hogy a gyerek 2-3 óra kihagyással állandóan sírt, vagy ordított két hónapon keresztül, a szokásos tejadag dupláját megette. (Hasfájós, mondták a régiek.) Egészen három éves koráig különösebb gond nem volt, időben lett szobatiszta, kétévesen tisztán, értelmesen beszélt, igaz nagyon keveset. Csak néhány furcsaságot tapasztaltunk: rengeteget evett, 7 hónapos korában futni kezdett, járni nem járt, valamint teljesen hiányzott belőle a veszélyérzet. Bárhová felmászott, bárhonnan leugrott, esetenként nekiszaladt a falnak. Feleségem óvónő, volt mesedömping, speciális fejlesztő gyakorlatok, rengeteg közös játék. Az óvoda elkezdésekor kezdtek sűrűsödni a felhők. Kimarta a gyerekek kezéből a játékot, ha valami megtetszett neki. Ha úgy gondolta lerúgta a másikat a kismotorról. Egyik társát úgy meglökte, hogy eltörött a keze. Nevelési tanácsadó: akkor hallottuk először, lehetséges, hogy a viselkedési zavarok születéskori oxigénhiányra vezethetőek vissza, (kiváló, tapasztalt pszichológust fogtunk ki). Az iskolába érkezéskor kulminálódott a helyzet: figyelemzavar, öntörvényűség, diszkalkulia, részleges diszgráfia, diszlexia, emlékezeti zavar. Feleségem hősként fejlesztett. A pedagógusok nekünk estek, hogy nem törődünk a gyerekkel, borzalmasan nevelünk, mert agresszív. Negyedik osztályra elég nagy lett a lemaradás, de azért megúsztuk az évismétlést, igaz, akkor már a harmadik iskolába járt a gyerek, találkozott vagy ötven pedagógussal. 94-ben már jóval túlhaladtuk a rendszerváltást, sikerült eljutnunk a Vadaskert Alapítványhoz, ahol Ritalint írtak fel a gyereknek. Pesten egy patikában lehetett kapni, különleges engedéllyel. Sokkal később olvastam róla, hogy mennyire átkozzák. Nekünk bevált. Egy gond volt vele: 4 órán keresztül hatott, és amikor kiürült a szervezetből, a fiú úgy viselkedett, mint amikor a pezsgősüvegből kihúzzák a dugót. Minden esetre a gyógyszer segítségével sikeresen abszolváltuk a nyolc osztályt. Egészen délig jó volt a figyelme, rondán, de írt, lassan, de olvasott, és jól megtanulta matekból a négy alapműveletet. A nyolc év alatt összesen két pedagógussal találkoztunk, akik nem minket hibáztattak a gyerek viselkedése miatt, (gondolható a családi légkör). Szerencsére az egyik a felsős osztályfőnök volt, igazából ő mentette meg a gyereket szocializációs szempontból. Számtalanszor megvédte, elsimította a konfliktusokat, rengeteget foglalkozott vele.

Már 96-ot írtunk, amikor választottunk egy gyengébb szakközépiskolát. Bár elmondtuk az osztályfőnöknek a bajokat, egyáltalán nem akceptálta, első évben már megbukott, következő évben eltanácsolták. A sok kudarc miatt a gyerek egyre agresszívebbé vált, amikor nem volt benne a gyógyszer. 16 éves korában kerek perec elutasította a gyógyszer bevételét. Még két iskolával próbálkoztunk, agressziós szintje lejjebb esett, de a tanulás gyógyszer nélkül nem ment. 18 éves korában elküldtem dolgozni, megmondtam, csak akkor engedem be a lakásba, ha van munkahelye, (ugyanis depressziós lett, örökösen aludt). És dolgozott: volt biztonsági őr, halottszállító, sírkőkészítő, kőműves segéd, irtott erdőt, hol feketén, hol legálisan, hol kifizették, hol nem. Annak idején a nevelési tanácsadóban elmondták, hogy 20 éves kora után valószínűleg javulás lesz tapasztalható. Tényleg, fokozatosan javult a figyelme, memóriája. Szociopátiája is csökkent, 3-4 barátnő kitartott mellette hetekig, volt, amelyik fél évig. Sajnos ezek a lányok is mind sérültek voltak, tele önértékelési, és egyéb zavarokkal.

Az utóbbi 3 évben a fiú valósággal megtáltosodott. 8 évig járattuk külön angolra, de az alapfokot nem tudta letenni 18 évesen, meg sem tudott szólalni. 27 évesen hosztesz állást szerzett magának, kiválóan, folyékonyan beszél angolul, és még vagy három nyelven tud alapfokon. Egy évet tudott együtt lakni az utolsó barátnőjével, az általunk neki vett kislakás törlesztő részleteit 5 éve rendesen fizeti. Bár viselkedése sokszor agresszív, és mindig van körülötte zűrzavar, önálló az életvitele. Nem egy észkombájn, vannak intelligencia deficitjei, de jóravaló gyerek lett.

Végiggondolva a gyerek életét, azt hiszem, tízezrével vannak körülöttünk az oxigénhiányos emberek, akik a normalitás határán élik életüket. Hol bűnöző lesz belőlük, hol kocsmatöltelék, rossz, verekedős férj, apa, csendes anyjával élő szingli. Sok esetben nehezen lehet kibogozni, hogy a rossz szocializáció, öröklött tényezők, vagy szülési sérülések okozzák a társadalmi beilleszkedés zavarait, hol, melyik agyrészlet sérül, milyen mélységben. Manapság már jól használható, egyszerű technikák vannak a születéskori oxigénhiány gyógyítására.

 

A Nagy Generáció 2015. 02.18-i adásában beszélgettünk oxigényhiánnyal született emberekről. Azután kaptuk ezt az írást egy apától, aki Jővőpostás Megatrendek néven szerepel a facebook-on.

   

   

◄ 

Meggyógyulni vagy belehalni

A gyógyszeripar két arca

Quentin Ravelli írása.
A szerző Franciaországban az, Országos Tudományos Kutatási Központ kutatási igazgatója, a „La stratégie de la bactérie” (A baktérium stratégiája) című könyv szerzője, mely a Seuil kiadónál jelent meg 2015 januárjában.
Tovább

Babilon Senior "Napközi" program 2.0

A Nagy Generáció és a Babilon nyelvstúdió újdonsága

Mit kínál a NapKözi az angol tudásukat csiszolni vágyóknak?
Tovább

Egy hosszú szülés életre szóló következménye.

A Nagy Generáció 2015. 02.18-i adásában beszélgettünk oxigénhiánnyal született emberekről. Azután kaptuk ezt az írást egy apától.

Tízezrével élnek körülöttünk olyan, oxigénhiánnyal született emberek, akik a normalitás határán élik életüket. Hol bűnöző lesz belőlük, hol kocsmatöltelék, rossz, verekedős férj, apa, csendes anyjával élő szingli. Sok esetben nehezen lehet kibogozni, hogy a rossz szocializáció, öröklött tényezők, vagy szülési sérülések okozzák a társadalmi beilleszkedés zavarait, hol, melyik agyrészlet sérült, milyen mélységben.
Tovább

" Ezt mondd utánam !

Eredeti fejlesztésű interaktív program angolul tanulóknak – Öregtől

A beszédét javítani akaróknak csak annyi a feladatuk, hogy a programban lejátszott hang és szógyakorlatokat egyenként ismételjék meg, amit azonnal összehasonlíthatnak a saját kiejtésükkel.
Tovább

Ferenc pápa: Ahol nem törődnek az idősekkel, a fiataloknak sincs jövőjük!

Az idősek mi vagyunk: előbb vagy utóbb megöregszünk, elkerülhetetlenül, még ha nem is gondolunk rá. És ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, akkor majd velünk is így bánnak.
Tovább

Dragomán György: Karácsonyfa

A blokkfelelős fia azt mondja, hogy a karácsonyfát nekik nem az angyal hozza, hanem az apjával szokták lopni, és nem olyan kicsit lopnak, mint amilyet nekünk az angyal szokott hozni, hanem sokkal nagyobbat, olyant, amelyik felér egészen a plafonig.
Tovább

Lélektani napló WC papíron

Mérei Ferencről

"Az életben nem kell mindig jól járni! Aki azt a belső kényszert el tudja engedni, hogy neki minden helyzetből győztesen és nyertesen kell kikerülnie, annak nagy lesz a belső szabadsága. Ez a hiteles élet titka!" – vallotta Mérei Ferenc.
Tovább

Egy holokauszt túlélő és egy hajdani Waffen SS házassága

Lázár György írása

40 évig tartotta titokban a házaspár a meglepő történetet. Egyik fiuk írt róla könyvet. Hogyan írja át a háború borzalmait az új élet és béke…
Tovább
◄