2016-os évad

Létrehozta: admin (2016. január 07. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. január 07. )

08.31-i adás Jerger Krisztinával és Harsányi Lászlóval

Létrehozta: admin (2016. szeptember 01. )
Hogyan alakul át az ember élete – ha egyáltalán átalakul –, amikor már nem kap fogódzókat a társadalmi hierarchiában betöltött pozíciótól? Milyen új szerepeink lehetnek? Magyarországon erre miért csak egyéni stratégiák vannak? Mi, akik helyzetben, lendületben voltunk a 90-es évek elején és később, hol rontottuk el a rendszerváltást? Elrontottuk-e egyáltalán? Van-e abban felelősségünk, hogy ez lett belőle? Ezeket a kérdéseket gyakran tettem fel az elmúlt öt évben. Ma, a Nagy Generáció 247-ik, egyben utolsó adásában számvetésre is kérem vendégeimet. Mit éltek át, mit változtattak, mi az, ami más lett az életükben az elmúlt öt évben? A mai adás vendége Jerger Krisztina művészettörténész és Harsányi László közgazdász, társadalomkutató.

08.24-i adás Medgyessy Ildikóval és Koltai Máriával

Létrehozta: admin (2016. augusztus 24. )
Élete legszebb éveinek tartja azt a néhányat, amikor az Ez a divat című lap főszerkesztője volt. A rendszerváltás elsodorta a kultikus női magazint, de ő maradt a divatnál – igaz, a gyártói oldalon. Már több mint húsz éve, hogy a magyar piacra egyáltalán nem termelő Elegant design elnök-vezérigazgatója. Ebből a pozícióból igazán jól látja a magyar könnyűipar maradékát Medgyessy Ildikó közgazdász. A műsor második felében felidézünk egy régebbi interjút arról, hogy milyen láthatatlan hálót szőnek körénk őseink, s hogyan működik a sorsokat meghatározó családi tudattalan. Koltai Mária pszichiáter, családterapeuta beszél majd róla – de előtte Medgyessy Ildikót hallják divatról, trendekről, küzdelemről és buddhizmusról.

08.17-i adás Zalavári Bélával és Poór Marával

Létrehozta: admin (2016. augusztus 17. )
Hogyan éltek a vándorszínészek a 80-as években? Milyen változást hozott a rendszerváltás két, mindig máshol fellépő színész életében? Lemondás vagy megkönnyebbülés szakmát váltani? Pótolja és felülírja-e a drámapedagógusi szakma vagy a kultúrház-igazgatás a színház szagát? Mi motiválta a Nagy Generáció egyik mai vendégét, Zalavári Bélát, hogy elinduljon egy polgármesteri székért, és Poór Marát, hogy ötven fölött megtanulja az ápolói szakmát? A Nagy Generáció stúdiójában tehát ma két valaha-volt vándorszínész, akik mindig elég bátrak valami újba kezdeni.

08.10-i adás Balásházy Mária gazdasági jogásszal

Létrehozta: admin (2016. augusztus 10. )
Történetek a kilencvenes évek magyar gazdaságáról. Milyen helytelen politikai döntések vezettek olyan kényszerjogszabályok születéséhez, amelyek tönkretették a gazdaságot? Hol sikerült és hol nem sikerült a gazdaság átalakítása? Miért volt erőltetett egy új tulajdonosi kör minél gyorsabb megteremtése? Hogyan akarták helyzetbe hozni a sokszor még alkalmatlan új tulajdonosi réteget? Milyen hibák származtak a gyors privatizációból? A Nagy Generáció stúdiójában ma Balásházy Mária gazdasági jogász, a Corvinus egyetem docense.

08.03-i adás Körmendi István háziorvossal, aki 92 évesen még praktizál

Létrehozta: admin (2016. augusztus 04. )
Egy irigylésre méltóan aktív, nem mindennapi életpályáról hallanak ma a Nagy Generációban. Körmendi István 65 éve háziorvos. 92 évesen is praktizál, minden munkanap délután rendel. Ha szükséges, kocsiba ül és elmegy a betegeihez. Nemrég jelent meg A háziorvoslás és családorvoslás gyakorlata című, kétkötetes könyve, egy szakmai életpálya méltó betetőzése, amelyben több mint fél évszázad tapasztalatait adja át a kollégáinak. – Úgy éreztem magam, mint egy költő, ki kellett írni magamból a sok érdekes, sokszor nem mindennapi esetet, amelyekkel az orvosi pályám során találkoztam – mondja. Körmendi Istvánnal a rendelőjében beszélgettem, egyebek között arról, hogyan járt a negyvenes évek elején illegálisan egyetemre, miért több a stresszbetegség ma, mint régen, és hogy miért kell a háziorvosnak a beteg lelkével is foglalkoznia. A 2016.01.20-i adás ismétlése

07.27-i adás Kéri György rákkutatóval

Létrehozta: admin (2016. július 27. )
Hosszú betegség után, hatrvanhat éves korában elhunyt Kéri György biokémikus, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora. Kéri György a jelátviteli terápia és a hozzá kapcsolódó gyógyszerkutatás egyik legelismertebb európai kutatója volt. Munkássága nyomán több gyógyszer-molekula is eljutott a klinikai kipróbálás fázisáig. 2013-ban Széchenyi-díjat kapott. Akkor készült vele a most következő interjú - amit ebből a szomorú alkalomból ismétlünk meg.

07.20-i adás Tóth Károly professzorral a hormonterápiáról

Létrehozta: admin (2016. július 21. )
Mióta létezik hormonpótlás a változókorban lévő nőknek? Mióta használják a világon, és mióta nálunk? A hormonpótlás általánossá válása jelentett-e akkora forradalmat, mint a fogamzásgátlás? Milyen kulturális háttere van, hol tartják természetesnek és hol vélik azt: a nő csak öregedjen meg, ez a világ rendje. Mekkora vitákat váltott ki a világon, változott-e megítélése és gyakorlata az elmúlt évtizedekben? Egyáltalán: mire jó a hormonterápia? Mi szól mellette és ellene? Mitől lett népszerű, és miben okozott csalódást? Miért övezi időnként páni félelem? Miért mondják azt, hogy luxus? Milyen életmódváltást, mekkora tudatosságot követel, ha jól szeretnénk csinálni? A Nagy Generáció mai vendége Tóth Károly professzor, egyetemi magántanár, a Magyar Menopauza társaság egyik alapítója. A 2014.07.16-i adás ismétlése.

07.13-i adás Molnár Gabriella újságíróval és Téli Márta énekessel

Létrehozta: admin (2016. július 14. )
Rugalmasság, újrakezdés, kudarctűrés. Hogyan változnak ezek a tulajdonságaink az idő múlásával? Meddig ütésálló az ember? Ha fel kell állni, újra elindulni – hol találjuk meg hozzá az energiát – és főleg a segítséget? Szembemenni a mindent eluraló diszkriminációval: – Te már elmúltál ötven, mit akarsz? Miért, hogy nálunk minderre csak egyéni stratégiák vannak? Két gyakorlott újrakezdő ma a Nagy Generáció vendége: Molnár Gabriella, Táncsics díjas újságíró és Téli Márta színész, énekesnő.

07.06-i adás a politikai marketingről Maros Erzsébettel, és a gyermekfilozófiáról Falus Katalinnal

Létrehozta: admin (2016. július 07. )
Mi köze lehet egy rámenős termékeladási technikának a politikai kommunikációhoz? Vajon miért sikeres a politikában egy olyan szemlélet, amelyet az üzleti világ jó része már elutasított? A műsor első felében Maros Erzsébet kommunikációs szakember válaszol. Hogyan lehet a gyerekeket arra tanítani, hogy keressék a dolgok mögöttesét, hogy merjenek kérdezni? Miért nem kellett Magyarországon senkinek egy olyan oktatási módszer, amely több mint hatvan országban már bevált, és amely arra való, hogy kialakítsa a kritikai gondolkodás képességét? A műsor második részében Falus Katalin, az ELTE címzetes egyetemi docense lesz a Nagy Generáció vendége.

06.29-i adás Kovács Gerzson Péter koreográfussal, az Ördögkatlan Fesztivál idei díszvendégével

Létrehozta: admin (2016. július 02. )
Szakadár néptáncos, biztos ízlésű fény- és látványtervező, koreográfus, valaha városgazdálkodó. A néptánc elemeit apró darabokra bontja, abból komponál urbánus tartalmat, amivel bele akar szólni a közéletbe. Hogyan viszonyult harminc éve az időhöz, és hogyan viszonyul ma? Milyen a bátor és szuverén táncművészet – ha létezik ilyen? Merre tart a Tranzdance – ez a társulat nélküli társukat, amely valójában ő maga? Mit jelent számára, hogy ő lesz az idei Ördögkatlan fesztivál díszvendége? A Nagy Generáció kérdéseire Kovács Gerzson Péter válaszol.

06.22-i adás Litván Györgyné Gál Éva történésszel

Létrehozta: admin (2016. június 23. )
Ha rossz kedve van, úgy érzi, hogy hiábavaló volt küzdelmük egy életen át, fölöslegesek voltak a börtönévek, értelmetlen a hit egy szabadabb világban. Mégsem csak irodalommal és zenehallgatással tölti az idejét. Három évvel ezelőtt megjelent Lejáratás és bomlasztás című kötete tudósok sorsán keresztül mutatja be az ötvenes évek magyar titkosszolgálatának működését. A Nagy Generáció vendége Litván Györgyné Gál Éva történész.

06.15-i adás Halmos Tamással és Mező Róberttel a cukorbetegségről

Létrehozta: admin (2016. június 15. )
Magyarország a legelhízottabb ország Európában. Az életkor vagy az életmód hajlamosít a 2-es típusú cukorbetegségre? Rengeteget beszélünk róla, még sincs változás, egyre több a megbetegedés. Nem elég drámai, hogy az elhanyagolt cukorbaj 10-12 évvel is csökkentheti a várható élettartamot? Hogy lehet az, hogy nálunk is többszázezerre teszik azok számát, akik nem tudják magukról, hogy cukorbetegek? Milyen drámai szövődményekkel kell szembenézni egy elhanyagolt betegség esetén? Hasznos lenne-e nem pusztán betegségnek, hanem társadalmi jelenségnek tekinteni a diabéteszt? A Nagy Generáció vendége Halmos Tamás diabetológus professzor és Mező Róbert, a Jahn Ferenc kórház rehabilitációs osztályának főorvosa.

06.08-i adás Zahora Mária dramaturggal, borásszal

Létrehozta: admin (2016. június 08. )
Egyik első munkájaként felére kellett húznia a III. Richárdot – aztán a TV-filmből nemzetközi siker lett. Évtizedekig forgatókönyvíróként és dramaturgként dolgozott a Magyar Televízióban, számos olyan produkció részese volt, amelyek fesztiválokon is díjakat nyertek. Ma már úgy gondolja, hogy az ember egy idő után váltson, keressen újat, mert a szakmájában is nagyon magára marad. Egy pálya íve az Indul a bakterház-tól a Cserszegi fűszeres-ig. A Nagy Generáció vendége Zahora Mária dramaturg, forgatókönyvíró, borász.

06-01-i adás a férfiak öregedéséről

Létrehozta: admin (2016. június 01. )
Férfinak lenni a lehető legkockázatosabb életforma, ami teljesítményből, keménységből és a férfi önmagával szembeni távolságtartásából áll. Mekkora ára van ennek ötven fölött? Tényleg másképp öregszenek a férfiak? Ki tudnak-e alakítani egy hivatáson túli életszakaszt, ami ma már gyakran hosszabb, mint a munkában eltöltött idő? Vannak-e tartalékaik egy új, értelmes élet kitalálásához? Kapnak-e ehhez bárhonnan mintát vagy segítséget? Hol találja meg a helyét a férfi egy idősödő női társadalomban? Hogyan küzdik le a férfiak a testi bajokat? Igaz-e, hogy a nők segítséget keresnek, a férfiak viszont meghalnak? Miért olyan magas az idős férfiak öngyilkossági aránya? A Nagy Generáció vendége ma Fülöp Márta pszichológus és Hadas Miklós szociológus. A 2014.02.05-i adás ismétlése.

05.25-i adás Podmaniczky Szilárd íróval

Létrehozta: admin (2016. május 26. )
Majdnem megbukott magyarból. Soha nem érdekelte az irodalom, csak az írás. Egyik kiadónál sem volt otthon igazán, így megalapította a sajátját – de tud-e kiadói, pénzügyi szemlélettel viszonyulni az írásaihoz? A képtelenség szépségét fedezem fel a szövegeiben – kérdés, igazam van-e. És mennyire képtelenség ma fenntartani és működtetni egy kortárs kulturális magazint, amikor minden támogatást megvonnak a kulturális folyóiratoktól? A Nagy Generáció vendége Podmaniczky Szilárd, József Attila-díjas író, a Librarius.hu alapító-főszerkesztője.

05.18-i adás László Ágnes újságíróval

Létrehozta: admin (2016. május 18. )
Németh Miklós miniszterelnök újságírók gyűrűjében, rögtönzött sajtótájékoztatón a repülőn, hazafelé Moszkvából. Ez az 1989-ből való fotó adta mai beszélgetésünk apropóját. Mit tudhatott és mit írhatott le akkoriban a sajtó, és milyen, a krónikás számára is meglepő részletek derültek ki később? Emlékezetes találkozások, kivételes sorsok, interjúk a rendszerváltás idejéből, amelyek kortörténeti dokumentumok lettek, és amelyekből pár éve egy kötet is született. A Nagy Generáció vendége László Ágnes, Táncsics díjas újságíró.

05.11-i adás Bubnó Tamás karnaggyal

Létrehozta: admin (2016. május 11. )
Amikor a nyolcvanas években kollégaként megismertem, könnyűzenei szerkesztőként dolgozott a Magyar Rádióban, ma már egészen mással foglalkozik. Újjászervezte a Budapesti Görögkatolikus Kórust, amely Szent Efrém Férfikar néven arat nemzetközi sikereket. Előadóként, karmesterként és karigazgatóként számos nagy európai fesztiválon szerepelt. Mindeközben zenepedagógusként kidolgozta az ősi schola cantorum, az énekes iskola mai oktatási koncepcióját. Hogyan lehet egy 1500 éve létező fogalmat és intézményt 21. századi tartalommal megtölteni? Mit ad a budapesti énekes iskola a gyerekeknek, hogy már kicsi koruktól teljes jogú zenész-partnernek érzik magukat? Erről is beszél a Nagy Generáció mai vendége, Bubnó Tamás Liszt díjas egyházzenész, karmester, karigazgató.

05.04-i adás Soltész Anikóval

Létrehozta: admin (2016. május 04. )
Azért dolgozik, hogy egyszer végre megvalósuljon a férfiak és nők esélyegyenlősége. 15 éven át volt, egy kisvállalkozásokat segítő alapítvány, a Seed igazgatója, de az élete utána is összefonódott ezzel a szervezettel. Mániája az esélyteremtés, a női vállalkozók képzése és segítése, valamit az, hogy az ember merjen váltani. Vezető funkciókat töltött be több alapítványnál, amelyekről azért is mondott le, mert ebben a civil világban ma már önkéntesként jobban érzi magát. Mit gondol az ötven felettiek lehetőségeiről, vállalkozó kedvéről és arról, hogyan lehet szerepkényszerek helyett szereplehetőségeket teremteni nekünk és a fiatalabb nőknek. A Nagy Generáció vendége Soltész Anikó jogász, közgazdász, szociológus, tréner, kutató.

04.27-i adás Orbán Júliával

Létrehozta: admin (2016. április 27. )
Nagyon erős, saját útjukat járó férfiak mellett élt. Nevelőapját, Kadosa Pált nem ő választotta, de a másodikat, Orbán Ottó költőt igen. Gyermekkorától a magyar kultúra legbelső körének részese volt, miközben – azért mert nem tartotta magát kiemelkedően tehetséges művésznek – műszaki ember lett. Hogyan formálták őt, és hogyan formálta ő a mindennapokat? Mennyire tudott önálló pályát építeni, és közben biztos hátországként, társként segíteni a nem könnyű fordulópontokon a XX. század egyik legnagyobb magyar költőjének, Orbán Ottónak? A Nagy Generáció vendége Orbán Júlia, ma is aktív mérnök-közgazdász.

04.20-i adás Aranyosi Jutittal, a Gyemekklinika vezető főnővérével

Létrehozta: admin (2016. április 20. )
Hogyan tanult meg nem elveszni a fájdalomban? Miért gondolja, hogy csak addig maradhatnak meg a nővérek a klinikán, ameddig fáj nekik egy-egy gyerek elvesztése? Mi mindent tesz meg azért, hogy a beteg gyerekek lelkében a szorongást felülírja a remény? A Nagy Generáció vendége Aranyosi Judit, a Tűzoltó utcai gyermekklinika vezető főnővére, aki bohócdoktortól polgármesterig mindenkit rábír arra, hogy segítsen jobb körülményeket teremteni a beteg gyerekeknek.

04.13-i adás Kőszegi Edit filmessel, aki lakásában tartja fenn a KuglerArt Galériát

Létrehozta: admin (2016. április 13. )
Soha nem kellett öt forintért Kuglert vennie, hiszen ő egy valódi Kugler lány. Az ősökről is nevezte el a KuglerArt lakás-galériamúzeumot, amit azért kezdett el működtetni, hogy segítsen olyan roma művészeknek, akik sokszor még a villanyszámlájukat sem tudják kifizetni. A képeket, amelyekkel együtt él, a világ számos kiállítótermében látták már, itthon pedig minden érdeklődő meg tudja nézni, hiszen lakása ajtaja nyitva áll. A Nagy Generáció vendége ma Kőszegi Edit, Balázs Béla-díjas filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró.

04.06-i adás Kiss Anikóval a mélyszegénységben élő romák megsegítéséről

Létrehozta: admin (2016. március 31. )
Segítség embertől emberig – áttételek nélkül. Ez a SZOCSOMA – a Szociális csomagküldő Mozgalom, amely a tartós, extra szegénységben, elkülönítő kirekesztettségben élő emberek sokrétű támogatására jött létre. Létrehozója Kiss Anikó képzőművész, polgárjogi aktivista, aki 2015-ben vehette át a Jó Ember-díjat Pécsváradon. Ő ma a Nagy Generáció vendége. A 2015.05.06-i adás ismétlése.

03.30-i adás az idősek diszkriminálásáról és Mandur László fotóiról

Létrehozta: admin (2016. március 30. )
Az ageizmus, vagyis az életkor szerinti diszkrimináció az egyik legdurvább megkülönböztetés ma Magyarországon. Máshol is? Változtat-e a negatív szemléleten az, hogy ezekben az években vonul nyugdíjba a baby-boom nemzedék, az a generáció, amely minden életszakaszában új magatartásformát teremtett? A kérdésre Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció és Művelődéstudományi Intézetének vezetője válaszol – aki megszüntetné a nyugdíjkorhatárt. Mit keresnek egy magyar fotográfus képei egy chilei kórház onkológiai osztályának falán? Mi várta Mandur Lászlót a világ végéhez vezető úton Dél-Patagóniában? Az úton, amely a dél-amerikai kontinens legdélibb csücskéhez visz, ahonnan már nincs is tovább. A műsor második felében erről (is) beszélgetünk a fotográfussal.

03.23-i adás a válásról

Létrehozta: admin (2016. március 23. )
Hogyan váltunk el negyven évvel ezelőtt, és hogyan válunk ma? Változtak-e a klasszikus férfi-női szerepek? Voltak-e olyan emlékezetes, nagy perek, amelyek alakították a bírók és védők szemlélelét? Mennyire elfogadott ma, hogy az apáknak ítélik a gyereket? A vagyonért vagy a gyerekekért folyik a nagyobb harc? Két, sokat látott és szakmájukban neves szakember a Nagy Generáció vendége: Bicskei Beatrix bíró, mediátor és Szűcs Andrea ügyvéd, családjogász.

03.16-i adás Domány András újságíróval

Létrehozta: admin (2016. március 16. )
Több évtizedes rádiós múlt után milyen utakat lát maga és szakmája előtt? Létezhetnek-e belgák, azaz középen álló, objektív szerzők a mai magyar újságírásban? Milyen korszakokra osztja azt a több mint húsz évet, amelyben parlamenti tudósítóként látta és értékelte a demokrácia térnyerését, majd visszaszorulását? Összehasonlítható-e, ami a magyar és a lengyel politikában – és ebből következően a médiában történik? Ki hallja meg azt a józan és alapos kritikát, amit írásaiban megfogalmaz? A Nagy Generáció vendége Domány András, régi rádiós kolléga, Táncsics- és sok egyéb díjas újságíró.

03.09-i adás Szalkai Zoltán független filmessel

Létrehozta: admin (2016. március 09. )
Magát leginkább felfedezőnek tartja a zord tájak, Szibéria és Alaszka szerelmese. A dokumentumfilmek, amelyek a barangolások alatt születnek, adják a kapaszkodót, a célt, hogy el lehessen indulni. Videokamerájával gyalog járta végig a Gulag büntetőtáborait, hogy pontos látleletet készítsen az egykori foglyok életéről. Alaszkában is forgatott, ahol az ott élő emigráns magyarok történeteit rögzítette. A tajgán is otthon lévő utazó gyermekei születése óta egy százlelkes nógrádi faluban él, ahol most gazdálkodni készül. Onnan járja a világot a Nagy Generáció mai vendége, a független filmes Szalkai Zoltán.

03.02-i adás a fájdalomról, Bárdos Györggyel

Létrehozta: admin (2016. március 04. )
Miért mondjuk azt, hogy fájdalmasan szép egy történet? Vagy, hogy a szerelem fáj? Mi mindent jelent számunkra a fájdalom? Milyen lelki összetevői vannak a fájdalom kialakulásának? Mit jelent a szociális fájdalom? Milyen kulturális háttere van annak, ki hogyan küzd meg a fájdalommal? A társadalomból való kizártság érzése teremthet-e fájdalmat, például az ötven fölötti korosztályban? Lehet-e a fájdalom a kommunikáció eszköze? Fáj-e a depresszió? Hogyan befolyásolják a hiedelmek, a félelem a fájdalommal való megküzdést? Gyógyítható-e fizikai szinten a lelki fájdalom? A Nagy Generáció mai vendége Bárdos György egyetemi tanár. A 2014.12.17-i adás ismétlése.

02.24-i adás Ferkai András építészettörténésszel

Létrehozta: admin (2016. február 24. )
Hogyan értelmezzük a nemzeti fogalmát az építészetben? Miért kell műemléknek nyilvánítani és védeni a hatvanas, hetvenes évek épületeit? Mi a lényegesebb: egy épület művészeti értéke vagy a használhatósága? Milyen következményei lehetnek annak, hogy 300 négyzetméternél kisebb építmények terveit a jövőben nem kell engedélyeztetni? A Nagy Generáció mai vendége Ferkai András, Ybl-díjas építészettörténész, a MOME Disegn és Művészettörténet tanszékének vezetője.

02.17-i adás a kultúra éltető erejéről Harsányi Lászlóval

Létrehozta: admin (2016. február 17. )
Hány év és milyen változások után sikerült a Nemzeti Kulturális Alapot visszanyomni oda, ahonnan elindult? Milyen szervezet az NKA, hogyan támogatja a magyar kultúrát? Megalakulása óta milyen korszakokat élt meg? A támogatásosztó kollégiumok mennyire képesek demokratikusan dönteni, amikor a tagok közül többen is érdekeltek? Mennyire létkérdés a támogatás? Lehet-e vendégünk objektív, amikor nyolc éven át ő irányította a szervezetet? A műsor második felében is ő lesz a vendégünk, de egészen más szerepben. A kultúra életmentő – világosan ez 1939 és 1944 között derült ki, amikor a színházakból, koncerttermekből, kiállításokról kitiltott zsidó művészek mégiscsak kaptak némi fellépési lehetőségeket. Ezt az időszakot kutatta és tárta a világ elé a Nagy Generáció mai vendége, Harsányi László közgazdász, társadalomkutató.

02.10-i adás a táplálkozásról

Létrehozta: admin (2016. február 10. )
Miért kell másképp ennünk, ha már a Nagy Generáció tagjai lettünk? Törvényszerű-e, hogy megváltozik az emésztésünk egy bizonyos kor után? Mennyire üljünk fel a diéták divatjának? Mi az, ami inkább árt, mint használ? Tényleg el tudjuk kerülni messziről a magyar egészségügyet, ha szigorúbbak leszünk magunkkal és odafigyelünk az étkezésre? Atkins, Ornish, vércsoport diéta, paleolit táplálkozás, kalóriák számlálása – vagy maradhat a csülkös pacal somlói galuskával? Ez itt a kérdés! És akik válaszolnak: Kisa Judit dietetikus és Kuklis Eszter orvos, természetgyógyász. A 2012.02.15-i adás ismétlése.

02.03-i adás Csapó Zsuzsanna kulturális managerrel az örökbefogadásról

Létrehozta: admin (2016. február 03. )
Csapó Zsuzsanna kulturális manager egy olasz szervezet képviselőjeként került bele a magyar örökbefogadás rendszerébe. Annyit soha nem sírt életében, mint az alatt az öt év alatt, amikor állati sorban tartott gyerekekkel, az ügyek előbbre vitelében nem érdekelt bürokratákkal, gyerekekért nagy áldozatokat vállaló külföldi szülőkkel találkozott. Több mint negyven sikeres örökbefogadásban vett részt, és azt is elmondja a Nagy Generációban, hogy hol van az a pont, ahol már a legjobb akarattal sincs mit tenni. A 2014. december 3-i adás ismétlése.

01.27-i adás Melis László zeneszerzővel

Létrehozta: admin (2016. január 27. )
Hallhatatlan zenét kellett írnia a Saul fiához, az volt a cél, hogy olvadjon bele a hangok özönébe. Vendégünk amúgy gyárilag hegedűművész, de a kilencvenes évek óta főleg komponál, méghozzá nemcsak film- és színházi zenét. 2010-ben Fischer Iván kérésére a Fesztiválzenekarnak írt darabot. Kicsit tanult is ógörögül, hogy eredeti nyelven írhassa meg Bakhánsnők című operáját. Töménytelen szakmai díjat kapott – egyebet azonban nem gyűjt a Nagy Generáció mai vendége, Melis László, Erkel díjas zeneszerző.

01.20-i adás Körmendi István háziorvossal, aki 92 évesen még praktizál

Létrehozta: admin (2016. január 20. )
Egy irigylésre méltóan aktív, nem mindennapi életpályáról hallanak ma a Nagy Generációban. Körmendi István 65 éve háziorvos. 92 évesen is praktizál, minden munkanap délután rendel. Ha szükséges, kocsiba ül és elmegy a betegeihez. Nemrég jelent meg A háziorvoslás és családorvoslás gyakorlata című, kétkötetes könyve, egy szakmai életpálya méltó betetőzése, amelyben több mint fél évszázad tapasztalatait adja át a kollégáinak. – Úgy éreztem magam, mint egy költő, ki kellett írni magamból a sok érdekes, sokszor nem mindennapi esetet, amelyekkel az orvosi pályám során találkoztam – mondja. Körmendi Istvánnal a rendelőjében beszélgettem, egyebek között arról, hogyan járt a negyvenes évek elején illegálisan egyetemre, miért több a stresszbetegség ma, mint régen, és hogy miért kell a háziorvosnak a beteg lelkével is foglalkoznia.

01.13-i adás Jerger Krisztina művészettörténésszel

Létrehozta: admin (2016. január 13. )
Számos életmű- és összefoglaló kiállítás kurátora, rendezője itthon és külföldön, volt már egyetemi szakdolgozat témája is. Kultúrdiplomataként a Varsói Magyar Intézetben dolgozott – nem véletlenül, hiszen édesanyja lengyel volt. Vajon az ő életműve kinek a fejében, emlékezetében áll össze? Írnak-e róla tanulmányt, monográfiát – vagy egyszerűen az a sok ezer kiállítás-látogató, laikus és szakember őrzi ízlésében, élményeiben a meg nem fogalmazható nyomokat? A Nagy Generáció vendége ma egy műfajteremtő művészettörténész: Jerger Krisztina.

01.06-i adás Vercseg Ilona közösségfejlesztővel

Létrehozta: admin (2016. január 07. )
Ha az ember utálja azt, ami van, hát tenni, változtatni akar. A folyamat elkezdődik, kialakul, majd egy idő után tudatosul. A műegyetemisták hetvenes évekbeli klubjaiból így indult el valami, amiből aztán közel negyven év alatt társadalomtudomány és egyetemi tantárgy lett. A közösségfejlesztés. Egy szakma születése az egyéni hőstettektől az egyetemi kurzusig és az országos hálózatig. A civil társadalom hetvenes évektől mostanáig való felépüléséről és hanyatlásáról beszélgetünk ma. A Nagy Generáció vendége Vercseg Ilona közösségfejlesztő, az ELTE oktatója, a Közösségfejlesztők Egyesületének tiszteletbeli elnöke.