02.10-i adás a táplálkozásról

Létrehozta: admin (2016. február 10. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. február 10. )
Miért kell másképp ennünk, ha már a Nagy Generáció tagjai lettünk? Törvényszerű-e, hogy megváltozik az emésztésünk egy bizonyos kor után? Mennyire üljünk fel a diéták divatjának? Mi az, ami inkább árt, mint használ? Tényleg el tudjuk kerülni messziről a magyar egészségügyet, ha szigorúbbak leszünk magunkkal és odafigyelünk az étkezésre? Atkins, Ornish, vércsoport diéta, paleolit táplálkozás, kalóriák számlálása – vagy maradhat a csülkös pacal somlói galuskával? Ez itt a kérdés! És akik válaszolnak: Kisa Judit dietetikus és Kuklis Eszter orvos, természetgyógyász.
A 2012.02.15-i adás ismétlése.
Első rész, 10.59 perc
Kisa JuditEnzimkészletünk véges, szervezetünk, ahogy Kuklis Esztermúlnak az évek, mind kevesebbet állít elő. A pótlást csak az élő ételekből szerezhetjük. De mi az az enzim, és mi az az enzimkészlet? És mi az az élő étel? (nem az osztriga!) Mi történik, amikor elérjük a bűvös negyvenet – ami persze van, akinél ötven.


Második rész, 11.30 perc
amelyben különböző diétákról beszélnek a szakértők.
Vércsoport diéta – ezt nemigen kedvelik a stúdióban. Szakértőink szerint a módszer kidolgozójának, dr. Peter J. D'Adamonak téziseit mára megcáfolták, és a kutatásokra való hivatkozások egyszerűen hamisak. Nem kap nagyobb elismerést a paleolit táplálkozás eszméje sem – bár azt üdvözlik, hogy a fehér lisztet és a cukrot tiltja. Az Atkins féle „csak húst együnk”diéta szakértőink szerint ugyan tényleg mutat gyors és látványos hatást – de csak rövid távon, s azon az áron, hogy a szervezetben rengeteg salakanyag halmozódik fel.
Hát akkor hogy kezdjük el, ha rászántuk magunkat?
Harmadik rész, 12.05 perc
amelyben még mindig diétázunk. A 90 napos, szétválasztásos diéta nem kap olyan éles kritikát, mint az előzőek, de a szakértők nem hisznek benne, mert épp a lényeget hiányolják belőle: az egészséges táplálkozásra való áttérést. Aztán néhány gyors kérdés: - Igaz-e, hogy 50 fölött már kevesebbel is beérjük? - Igaz-e, hogy 50 fölött már ne igyunk tejet? - Tényleg kell-e innunk napi két liter vizet? - Ehetünk-e este nyerset?
Negyedik rész, 9.52 perc
Tardos KatiAz utolsó részben a Nagy Generáció portál konyha-szakértője, az élelmiszervegyészTardos Katalin is bekapcsolódik az adásba. Ebben a részben a fogyasztószerek és az étrend-kiegészítők kerülnek terítékre. Aki meghallgatja, biztos lesz benne, hogy ezt a műsort nem a gyártók szponzorálták...