08.17-i adás Zalavári Bélával és Poór Marával

Létrehozta: admin (2016. augusztus 17. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. augusztus 17. )
Hogyan éltek a vándorszínészek a 80-as években? Milyen változást hozott a rendszerváltás két, mindig máshol fellépő színész életében? Lemondás vagy megkönnyebbülés szakmát váltani? Pótolja és felülírja-e a drámapedagógusi szakma vagy a kultúrház-igazgatás a színház szagát? Mi motiválta a Nagy Generáció egyik mai vendégét, Zalavári Bélát, hogy elinduljon egy polgármesteri székért, és Poór Marát, hogy ötven fölött megtanulja az ápolói szakmát? A Nagy Generáció stúdiójában tehát ma két valaha-volt vándorszínész, akik mindig elég bátrak valami újba kezdeni.
Első rész, 05.05 perc

Poór MaraHogyan kezdte a pályát két vendégünk, akik nem végezték el a Színművészeti Főiskolát, de vágyták a világot jelentő deszkákat? Milyen volt a Népszínház utazó társulatábanZalavári Béla játszani és élni? A nyolcvanas évek elején járunk, amikor a színházi világban mindenféle érdekes dolgok történnek, a Huszonötödik Színház a és Déryné fúziójából megalakul a Népszínház, amelynek társulatával hőseink tíz évig járják az országot.

Második rész, 13.22 perc

VándorszínészkéntEgy küzdelmes élet részleteit mesélik el vendégeink. Milyen volt állandóan úton lenni, mindig máshol aludni, más színpadon játszani? Milyen küzdelmes út, s vizsgák sora vezetett a színész 3-nak nevezett segédszínész léttől a színész 1 áhított papírjáig? Amikor aztán kevés volt már a kihívás (és kevés a fizetés), hogyan készült el kettejük előadásában egyebek között az Anna Frank naplója, amit évekig játszottak iskolában, zsinagógában, kultúrházban? Miből lett túl sok, s miből túl kevés a 90-es évek elejére? Hogyan kerültek Maglódra, s hogyan telepedtek meg ott, egyre inkább átvéve a Művelődési Ház irányítását?

Harmadik rész, 12.25 perc

Hogyan lett Zalavári Béla művház-igazgató, s miért érezte úgy, hogy ehhez megint (sok évre) érdemes beülni az iskolapadba? Mit tanult ő, s mit Poór Mara? Tanulták és tanították a drámapedagógiát, lettek kultúraszervezők, hogy átadhassák mindazt, amit addig összeszedtek. Írtak maguknak színdarabot, s bohócként járták az országot. Hogyan, s miért döntött úgy Zalavári Béla, hogy elindul a polgármester-választáson? Milyen egy kistelepülés élete belülről? Mennyire lehet távol maradni a politikától? S mennyire lehet következmények nélkül szembe menni a fennálló hatalommal?

Negyedik rész, 11.47 perc

Poór Mara azt mondja, életének két felemelő időszaka volt. Az egyik a terhesség és az anyaság, a másik, amikor szüleit kellett végigkísérnie betegségük egyre súlyosbodó állomásain. Biztos, hogy ez az időszak is belejátszott, hogy elindult új szakmát tanulni. Milyen világot mutatott meg neki a szociális gondozó és ápoló szakma, s hogyan lehet szembesülni azzal: bármikor bármelyikünk kerülhet azokra a kórházi ágyakra, amelyeket most látogat? S hogyan találta meg magában azt a szeretetet, amely segítheti új munkájában.