05.18-i adás László Ágnes újságíróval

Létrehozta: admin (2016. május 18. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. május 18. )
Németh Miklós miniszterelnök újságírók gyűrűjében, rögtönzött sajtótájékoztatón a repülőn, hazafelé Moszkvából. Ez az 1989-ből való fotó adta mai beszélgetésünk apropóját. Mit tudhatott és mit írhatott le akkoriban a sajtó, és milyen, a krónikás számára is meglepő részletek derültek ki később? Emlékezetes találkozások, kivételes sorsok, interjúk a rendszerváltás idejéből, amelyek kortörténeti dokumentumok lettek, és amelyekből pár éve egy kötet is született. A Nagy Generáció vendége László Ágnes, Táncsics díjas újságíró.
Első rész, 11.02 perc

Hazafelé GorbacsovtólHogy a Képes7 magazin 1986-os indulása milyen új színt vitt a magyar sajtóba, azt sokan tudják, de azt valószínűleg csak nagyon kevesen, hogy a lap kiadását Kádár János felesége javasolta – meséli a Képes7 egyik alapítója, belpolitikai rovatvezetője, László Ágnes. A lap hihetetlen sikerét persze nem ez hozta el, hanem az, hogy a szerkesztők a Stern magazint tekintették példának. 1989-ben ők jelentették meg a sajtótörténeti jelentőségű Németh Miklós portréinterjút – addig elképzelhetetlen lett volna, hogy egy miniszterelnök személyes életéről, lakásáról, családjáról jelenjen meg riport. Az igazi élmény (és persze az újságírói trófea) az az 1989 márciusi, moszkvai út volt, amelyre csak néhány újságíró kísérhette el a magyar miniszterelnököt.

Második rész, 14.12 perc

Milyen is volt hát a híres látogatás Gorbacsovnál 1989-ben? Mit tudtak akkor az újságírók a találkozó jelentőségéről (nem sokat), s mit sikerült kiszedni hazafelé a miniszterelnökből? (Szintén nem sokat.) László Ágnesnek végül tíz évébe, s számtalan próbálkozásába telt, míg rá tudta venni Németh Miklóst, hogy mondja el, hogyan is született döntés a szovjet csapatok kivonásáról, a nukleáris robbanófejek elszállításáról, a híres határnyitásról. Miért keringett annyi hamis hír ezekről a dolgokról? Miért nem akart beszélni a kulisszatitkokról az akkori miniszterelnök? Miről kellett neki Gorbacsovval megállapodni, s miről Kohl kancellárral? S miért kapcsolja mindenki Horn Gyula nevéhez a határok kinyitását – miközben arról Németh Miklós hozta meg a döntést?

Harmadik rész, 10.14 perc

László ÁgnesA 90-es évek első felében parlamenti újságíró voltam, szinte ott éltünk – meséli László Ágnes, aki ott ismerkedett meg a magyar Pulitzer-emlékdíj megalapítójával, Fábry Pállal is. Az Amerikából Budapestre látogató Fábry-tól először egy fél óra interjú-időt kapott – ebből a fél órából lett az a sok-sok órányi beszélgetés, amelynek eredménye az 1997-ben megjelent Egy sors-egy század – Fábry Pál élete mozaikképekben című kötet. A magyar olvasó ebből ismerhette meg ezt a fantasztikus életutat, amelyben zsidómentésről, Tildy Zoltánról, kényszerű emigrációról, mesél a Világkereskedelmi Központok Szövetségének vezetője.

Negyedik rész, 12.33 perc

A 90-es években elképesztő sorsokat mutathatott be újságja hasábjain László Ágnes. A később kötetben is megjelent interjúk kiemelkedő alakja volt a Franciaországból hazalátogató Goldberger Frederika, aki neki mondta el először családja történetét. Azt, hogy édesapját, a korszerű magyar textilipar megteremtőjét, a gyáralapító Goldberger Leót hogyan hurcolták el a német megszállás másnapján, s hogy a gyerekek és az özvegy hogyan próbálták a háború után beindítani a gyárat. Csak az államosítás után emigráltak, de Frederika 1989 után azonnal Budapestre jött, befektetőket is hozott, hogy segítsen talpra állítani a hajdan híres magyar textilipart. Igazán nem rajta múlt, hogy munkájának végül nem lett eredménye. A kötet, amelyben minderről (és sok egyébről) olvashatnak, 2009-ben jelent meg, címe: Erről még nem beszéltem senkinek.