07.27-i adás Kéri György rákkutatóval

Létrehozta: admin (2016. július 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2016. július 27. )
Hosszú betegség után, hatrvanhat éves korában elhunyt Kéri György biokémikus, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora. Kéri György a jelátviteli terápia és a hozzá kapcsolódó gyógyszerkutatás egyik legelismertebb európai kutatója volt. Munkássága nyomán több gyógyszer-molekula is eljutott a klinikai kipróbálás fázisáig. 2013-ban Széchenyi-díjat kapott. Akkor készült vele a most következő interjú - amit ebből a szomorú alkalomból ismétlünk meg.
Első rész, 09.57 perc
Kéri GyörgySzétválasztható-e a racionális és a spirituális gondolkodás?
Mit jelent a jelátvitel a rákkutatásban, hogyan fordíthatjuk le úgy, hogy mindenki megértse? Igaz-e, hogy a testünkben lévő sejtek ugyanúgy működnek, ahogy a társadalom? Mitől hazudnak a ráksejtek, és hogyan lesznek önmaguk hazugságának foglyai? Mi az az onkogén? Hogyan folyik a sejtek közötti kommunikáció? Ma egyre inkább úgy gondolja a tudomány, hogy a betegségek (nem csak a daganatos betegségek, hanem az összes betegség) 80%-a mögött a jelátvitel hibája húzódik. Hogyan működik a sejt-társadalom?

Második rész, 13.35 perc
Az egészséges sejt-társadalomban minden sejt teszi a dolgát, és jól kommunikál. A betegségek akkor kezdődnek, ha beépül a rendszerbe a hazugság, például ha egy onkogén az értelmetlen és szükségtelen szaporodás hamis üzenetét közvetíti. Sejtek és sejt-társadalom, ember és társadalom –mennyire működik a párhuzam? Mit jelent Kári György számára, hogy minden ember tudja és tegye a dolgát, s mit jelent a társadalom betegségét okozó hamis kommunikáció?
Harmadik rész, 13.01 perc
Míg a műsor első felében a jelátvitel elméletéről folyt a beszélgetés, most arról beszél Kéri professzor, hogy az ő személyes munkája, kutatása hogyan kezdődött. Micsodák azok a kinázok, amelyek a hazugságot közvetítik a sejtek közötti kommunikációban, s hogyan próbálja Kéri György és csoportja befolyásolni ezt a folyamatot? Hogyan lett az ő általuk kifejlesztett molekulából gyógyszer, s helyettük miért gyógyszergyár-óriások juthatnak csak el a gyógyszer szabadalmaztatásához? Kéri György ma azt kutatja, hogy miért fejlődik újra az eltávolított tumor, s hogy hogyan lehet beavatkozni ebbe a folyamatba.
Negyedik rész, 10.09 perc
A racionalitás után Kéri György spirituális énje. Miért kezdett el kutatni Isten után, és hogyan találta meg a jógát, mint filozófiát? Cseppben a tenger, tengerben a csepp – hogyan élhet úgy az ember, hogy életét a szeretet vezérelje? Egy élet íve: mint a csepp, amely felszáll a tengerből, majd végül visszajut a tengerbe. Ha ezt elfogadjuk, teljesebb lesz az életünk.