2014-es évad

Létrehozta: admin (2014. január 27. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. január 27. )

12.24-i adás régi Karácsonyokról, Saly Noémivel

Létrehozta: admin (2014. december 24. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. december 24. )
Karácsonyi szokások az 1800-as évek végén Magyarországon, de főleg Budapesten. Ünnepi kirakatok a Rákóczi úton az 1900-as évek első felében, jótékonyság a 20-as 30-as években, gazdagság és magány, kávéházi szentesték, háborús ünnepi menük – körkép 19. és 20. századi budapesti karácsonyokról. A nagy Generáció kalauza ma Saly Noémi muzeológus.

12.17-i adás a fájdalomról, Bárdos Györggyel

Létrehozta: admin (2014. december 18. )
Miért mondjuk azt, hogy fájdalmasan szép egy történet? Vagy, hogy a szerelem fáj? Mi mindent jelent számunkra a fájdalom? Milyen lelki összetevői vannak a fájdalom kialakulásának? Mit jelent a szociális fájdalom? Milyen kulturális háttere van annak, ki hogyan küzd meg a fájdalommal? A társadalomból való kizártság érzése teremthet-e fájdalmat, például az ötven fölötti korosztályban? Lehet-e a fájdalom a kommunikáció eszköze? Fáj-e a depresszió? Hogyan befolyásolják a hiedelmek, a félelem a fájdalommal való megküzdést? Gyógyítható-e fizikai szinten a lelki fájdalom? A Nagy Generáció mai vendége Bárdos György egyetemi tanár.

12.10-i adás Mandel Róberttel

Létrehozta: admin (2014. december 11. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. december 11. )
Mandel Róbert tekerőlant művész, hangszertörténész és restaurátor tavaly úgy döntött, hogy áthelyezi szakmai székhelyét Ausztriába. Itthon is ad koncerteket, de Bécsben épít új jövőt, és nem tudja, visszatér-e eredeti hazájába. Hogy miért döntött így 57 évesen – egyebek között erről beszél ma a Nagy Generációban.

12.03-a adás Csapó Zsuzsannával az örökbefogadásról

Létrehozta: admin (2014. december 03. )
Csapó Zsuzsanna kulturális menedzser egy olasz szervezet képviselőjeként került bele a magyar örökbefogadás rendszerébe. Annyit soha nem sírt életében, mint az alatt az öt év alatt, amikor állati sorban tartott gyerekekkel, az ügyek előbbre vitelében nem érdekelt bürokratákkal, gyerekekért nagy áldozatokat vállaló külföldi szülőkkel találkozott. Több mint negyven sikeres örökbefogadásban vett részt, és azt is elmondja a Nagy Generációban, hogy hol van az a pont, ahol már a legjobb akarattal sincs mit tenni.

11.26-i adás Hámos Gusztáv médiaművésszel

Létrehozta: admin (2014. november 27. )
Hámos Gusztáv 1979-ben a szabadságot választotta. Azóta is országok és földrészek között vándorol. Közben fotózik, videókat és installációkat készít. Ezekből kiállítottak már a Velencei Biennálén, a párizsi Pompidou Központban, Tokióban, New Yorkban és Berlinben, ahol tanít, itthon pedig a Ludwig Múzeumban. Hétfőtől a Fotó Hónap rendezvényeinek sorában, a Fugában. A Nagy Generációban ma Hámos Gusztáv világcsavargóval sétálunk városról városra.

11.19-i adás Fahidi Évával

Létrehozta: admin (2014. november 19. )
Amikor Fahidi Éva 1945-ben hazaérkezett a lágerekből, negyven kiló volt. A kétezres évek elején a német város, ahol dolgoztatták, díszpolgárrá választotta. Anima rerum, a dolgok lelke című könyve, amit életéről és a holokausztról írt, először németül jelent meg, de már itthon is két kiadás fogyott el belőle. Gyakran jár felolvasásokra, találkozókra Németországba, 89 évesen is mindenhová elmegy, ahová hívják, mert úgy gondolja: nem lehet elégszer elmondani azt, amiről ő maga sem tudott 59 évig beszélni. A Nagy Generáció vendége ma Fahidi Éva, akivel otthonában beszélgetett Mélykuti Ilona.

11.12-i adás Rolla Jánossal

Létrehozta: admin (2014. november 12. )
Az első bakelit lemezeim egyike a Liszt Ferenc Kamarazenekartól volt. Végigkísérték az életemet gyerekkoromtól kezdve. – írta egy rajongójuk a Nagy Generáció honlapján. A zenekar 51. évadját kezdte idén. Ebben az évben Japán, Németország, Svájc, Kína, Kanada a vendégjátékok helyszíne – és a szponzor, Angyalföld általános iskolái. Mi mindenre volt szükség ahhoz, hogy fél évszázadon át legyenek képesek élni, játszani és sikereket aratni? Hogyan érint egy művészeti együttest a rendszerváltás? Miért fontos a rugalmasság, ami nem zenei kifejezés? Mit lát a jövőből? A koncertek és vendégjátékok között szakított időt műsorunkra a koncertmester, művészeti vezető: Rolla János.

11.05-i adás Pusztai Erzsébet orvossal egy új stresszkezelő módszerről

Létrehozta: admin (2014. november 05. )
Pusztai Erzsébet eredetileg belgyógyász és a fertőző betegségek orvosa, aki egy ideig inkább politikával foglalkozott. Miért tért vissza a gyógyításhoz? És miért keresett eredeti szakmája mellé egy új területet? A Nagy Generáció mai vendégével egy Magyarországon még kevéssé ismert módszerről beszélgetünk. Ezt a módszert a stressz kezelésére, szorongások és félelmek, testi okokkal nem magyarázható neurotikus panaszok oldására dolgoztak ki.

10.29-i adás a szépségápolásról Gallai Zsuzsával és Perényi Ádámmal

Létrehozta: admin (2014. november 02. )
Minél rosszabbul mennek a dolgaid, annál jobban kell kinézned - mondta állítólag Coco Chanel. Igaz-e ez úgy, minél idősebb vagy, annál többel kell(ene) törődnöd magaddal? Hogyan maradjunk azonosak, önmagunkat elfogadva, hogy változunk, vannak-e még elvárásaink a külsőnkkel szemben? Minek ne dőljünk be, és mit fogadjunk el a szépségipar újdonságaiból? Mennyi az a ráfordítás időben, energiában, pénzben, aminek még van értelme? A szépségszakma két mesterével: Gallai Zsuzsa kozmetikussal és Perényi Ádám fodrásszal beszélgetünk ma.

10.22-i adás Mihály Tamással, az Omega basszusgitárosával

Létrehozta: admin (2014. október 22. )
Basszus! Omega! Ez egy életre szól! Kordokumentum, a magyar babyboom nemzedék életének ötven évéről, egy zenekar történetén keresztül. Mihály Tamás ma megjelent könyve rövidesen forrásértékű lesz, ha zenéről, harcokról, sikerekről és hullámvölgyekről, egy nemzedék szimbólumairól, a zenei lázadásról, a beérkezésről lesz szó, és arról az időről, amikor a zene többet jelentett önmagánál. A Nagy Generáció mai adásában az Omega ötven éves történetéről beszélgetünk az egyik főszereplővel, a zenekar basszusgitárosával, Mihály Tamással.

10.15-i adás a csontritkulásról és egy Mongólia-függőről

Létrehozta: admin (2014. október 15. )
Jó-e egy világnap arra, hogy felhívja a figyelmet egy láthatatlan betegségre? Nem csak nőket, férfiakat is fenyeget a csontritkulás, amelynek végzetes következményei is lehetnek, de milyen életkorban kell elkezdeni figyelni rá? Ma éppen mi a tudományos álláspont: szabad-e szedni kalciumot, vagy a pótlás az „egészségtudatosok” és egyéb érdekeltségek túlkapása volt? Lakatos Péter endokrinológus professzor válaszol. Műsorunk második részében egy Mongólia-függő, Soós István lesz a Nagy Generáció vendége, aki imád a végtelen pusztákon lovagolni (valaha ezt még a lovon állva is tudta), szereti a sós-vajas teát, az utcán tanult meg mongolul, éveket élt és dolgozott a számunkra eléggé ismeretlen országban, és idén, majd 20 év után, ismét visszalátogatott, hogy megnézze a városi jurtákat a parabola antennákkal. Szubjektív háttér és egy kis ismeretterjesztés a mongol miniszterelnök holnapután kezdődő magyarországi látogatása előtt.

10.08-i adás - Fodor Tamással

Létrehozta: admin (2014. október 08. )
Azt hiszem, elfogult vagyok vele. Egy kicsit a mesteremnek is tekintem, hiszen ő tanított meg színházul látni, működni, akkor is, ha nem lettem színész. És ügyeket képviselni – amikor csak lehet. Amióta ismerem, sokszor kezdte újra – a színészi munkát, a társulatépítést – sokszor reménytelen helyzetben. A periféria centrumában él, a hivatalos színházi fősodor mellett, a független színházi világ középpontjában. Szeptemberben másodszor kapott életműdíjat. Mára mindent elért – írta róla egy néző – egy szabad ember áll a színpadon. A Nagy Generáció mai vendége Fodor Tamás.

10.01-i adás a Párizsban élő újságíró-filmrendezővel, Kőrösi Zsuzsával

Létrehozta: admin (2014. október 01. )
1973-ban, ötödéves korában kirúgták az egyetemről, mert tiltakozott az abortusztörvény szigorítása ellen, és mert szót emelt a nők önrendelkezési jogáért. 40 éve Párizsban él, újságíró, dokumentumfilm-rendező, emberjogi aktivista. Miért készített most éppen a magyarországi bolgárkertészekel filmet Körösi Zsuzsa? Másink témánk: mi történik egy Testébresztő Fesztiválon, amelynek ötlete többek között Sinkovits Lászlótól, a Szabadidő Szövetség alapító tagjától származik?

09.24-i adás Ljudmilla Ulickajával és Pethes Máriával

Létrehozta: admin (2014. szeptember 11. )
A könyveit 32 nyelvre fordították le. Nevezték már Oroszország női Tolsztojának is, amit nagyon utál. Ennél kevésbé csak azt szereti, ha a „szoknyás Csehov” névvel illetik. Vitathatatlanul a századvég és a századelő egyik legnépszerűbb írója hazájában és külföldön egyaránt. Szerinte az irodalom az egyetlen dolog, ami segíthet az embernek a túlélésben, abban, hogy megbékéljen a korral, amiben él. Mélykuti Ilonának akkor adott interjút, amikor az Örökbecsű limlomok című kötete jelent meg magyarul. Másik vendégünk is irodalmár. Pethes Mária maga adja ki versesköteteit, méghozzá saját nyugdíjából és az általa díszített tárgyak eladásából származó pénzből. Első, családja történetét feldolgozó regényét karácsony előtt jelentette meg. Egy évtizedig alkotótársa és szerelme volt egy, a gyertyát két végén égető festőművésznek, aki mellett megtanulta, hogy az ember olykor csak kísérője és szemlélője lehet mások életének, és sokszor tétlenül kell néznie a szeretett ember önpusztítását. Két női alkotó, az egyiknek a világhír, a másiknak a sziszifuszi küzdelem jutott osztályrészül. Két mélyen átélt, küzdelmes és egyedi női sors a mai Nagy Generációban: Ljudmilla Ulickaja és Pethes Mária. A 2013.12.25-i adás ismétlése.

09.17-i adás - Makovecz Benjaminnal

Létrehozta: admin (2014. szeptember 11. )
Egy emlékkonferencián arról tartott előadást, hogy hogyan nem találkozott Arthur Koestlerrel, miközben az életmű nagy részét ő fordította magyarra. Grafikusként végzett, 22 évig tanított ábrázoló geometriát, ami számára a suhogó végtelen. Vagy húsz évvel ezelőtt egy egyetemi szintű képzőművészeti oktatást nyújtó intézmény – akadémia – alapításában vállalt főszerepet Szarvason, mert Magyarországon – szerinte – nincs tisztességes művészképzés. Lefotózta a reményt és az örökkévalóságot. Saját bevallása szerint undok, kötekedő, viszonylag értelmes, tájékozott figura. Feleségével és rókáival él Budapesten. A Nagy Generáció mai vendége Makovecz Benjamin. (A 2013.12.18-i adás ismétlése.)

09.10-i adás Derzsi György nyugdíjszakértővel

Létrehozta: admin (2014. szeptember 11. )
Aktuális nyugdíjkérdésekről beszélgetünk ma. Hogyan értelmezzék az 1955 és ’59 között születettek azt a levelet, amit a nyugdíjbiztosítási adategyeztetésről kaptak? Mire számíthatnak a hamarosan nyugdíjba vonulók? A jelenlegi szabályozás szerint hogyan lehet továbbdolgozni? Mi a teendője annak, aki be akarja zárni a vállalkozását, és annak, aki folytatni szeretné? A kérdésekre a Nagy Generáció új nyugdíjszakértője, Derzsi György hites könyvvizsgáló válaszol.

09.03-i adás a divatról

Létrehozta: admin (2014. szeptember 03. )
Milyen kultikus ruhadarabokhoz ragaszkodunk évtizedeken át? Mennyire egyezik az önmagunkról alkotott kép azzal, amit a világ lát belőlünk? Bátrak legyünk vagy visszafogott az öltözködésünkkel? Hogyan tudjuk megőrizni magunkat és a ránk jellemző stílust az időben? Van-e ma a divatnak kultúrája nálunk? Divat-e vállalni és nem elfedni a kort? Igaz-e a gyógyítás alaptétele az öltözködésre is: legalább ne árts vele magadnak? A Nagy Generáció mai vendége Király Adrien divatszakértő és Molnár Gabriella újságíró.

08.27-i adás Falus Ferenc főpolgármester-jelölttel

Létrehozta: admin (2014. augusztus 28. )
Mennyire ismeri saját városát a demokratikus oldal főpolgármester-jelöltje? Mik a kedvenc helyei? Járt-e valaha az Ifiparkba? Van-e, volt-e törzshelye? Utazik-e tömegközeledéssel? Ismeri-e a Szimplakertet vagy a Bádog Gundelt, járt-e hajléktalan szálláson? Milyen érzelmi viszony fűzi mindahhoz, amiért most ringbe száll? Miért nem veszi fel a kesztyűt az őt rágalmazókkal szemben? Van-e víziója arról, mihez kell kezdenie, kikkel kell együtt dolgoznia, és hogyan lehet majd gúzsba kötve táncolnia, ha megválasztják október 12-én? A Nagy Generáció vendége Falus Ferenc.

08.20-i adás az Ördögkatlan fesztivál helyszínének állandó lakóiról

Létrehozta: admin (2014. augusztus 20. )
Mi történik négy faluval, ha évente egy hétre elözönli több tízezer fiatal egyetemista és ötvenes értelmiségi, akik már reggel hatkor sorszámokért tülekednek, hogy színházi előadásokon szorongjanak? Akik opera-beavatót hallgatnak a templomokban, akik hajlandók kilométereket gyalogolni a szőlőhegyen, hogy irodalmi beszélgetéseken vegyenek részt? Hogyan hat a hetedszerre megrendezett Ördögkatlan fesztivál a dél-baranyai falvak életére? Milyen problémákkal küzdenek ezek a települések az év többi napján? A Nagy Generáció most nem a fellépő művészekre vagy a közönségre volt kíváncsi, hanem azokra a helyiekre, akik kezdettől fogva segítették, értékelték, szerették ezt a négyszáz eseményt felvonultató összművészeti rendezvény- áradatot, amelynek jelszava: nem vagyunk normálisak! Arcok, portrék az augusztus elején lezajlott Ördögkatlan fesztivál helyszíneiről.

08.13-i adás Ragályi Elemérrel

Létrehozta: admin (2014. augusztus 13. )
Az idei Karlovy Vary fesztivál fődíjas filmjét George Ovashvili Kukorica sziget című alkotását Ragályi Elemér fényképezte. Több kritikus szerint ezért is kapott fődíjat a film, amelynek jó részét derékig vízben fényképezte. De nem ez volt az egyetlen kihívás. A werkfotókon többször lehet látni az operatőrt fekete pólóban, egy felirattal: film – no compromise, azaz ha filmről van szó, nem köt kompromisszumot. Hogyan értették meg mégis egymást a szereplőkkel és a rendezővel? Több mint száz film fotografálása után mit tanult egy idegen kultúrától, egy ismeretlen rendezőtől? És ugyan munkásságát nem a vele forgatott sztárok nevével és számával mérjük, de mégis beszélünk ma Robin Williamsről, a világszerte ismert színészek védtelenségéről, a kor könyörtelenségéről a Kossuth-, Balázs Béla-, Emmy- és számos más díjas operatőrrel, Ragályi Elemérrel.

08.06-i adás Dr Rosivall Lászlóval

Létrehozta: admin (2014. július 27. )
Hogyan lehet vízmérgezést kapni? Miért hal meg valaki, ha túlissza magát? Miért lehet veszélyesebb néhány liter rossz pillanatban megivott víz, mint néhány liter jobban időzített sör? Hogyan befolyásolja folyadékfogyasztási szokásainkat kultúránk, neveltetésünk? A fokozott sózás hogyan hat az immunrendszerre? Mi az az U-görbe, és miért nem ismerik a profi sportolók? Rosivall László Széchenyi díjas orvos, a SE Kórélettani Intézetének igazgatója ezekre a kérdésekre is válaszol, valamint arra is, hogy miért kezdeményezte néhány éve, hogy legyen vese-nap a világon, és miért fontos, hogy a medikusok az egyetemen megtanulják a siketek jelnyelvét. A 2013. július 10-i adás ismétlése.

07.30-i adás a zenész Berkes Kálmánnal

Létrehozta: admin (2014. július 27. )
Egy nyughatatlan világjáró, Grammy díjas klarinétművész és karmester, aki húsz éve pendlizik Tokió és Budapest között. A Tokiói Zeneakadémia tanára és karmestere, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, rendszeresen koncertezik Európában, jövő hétfőn pedig japán tanítványai adnak hangversenyt a BMC Budapest Music centerben. Évekig játszott hajón, és imádja a jazzt. Meddig lehet Tokióban reggelizni, Szibéria fölött ebédelni és az óbudai Síposban vacsorázni? A szabadság vagy a zene szeretete hajtja még most is kontinenseken át? Berkes Kálmán földön, vízen, levegőben – és ma a Nagy Generációban. Az egy évvel ezelőtti adás ismétlése - mert július 30-án ismét koncertet adnak Berkes Kálmán zenészei a BMC-ben.

07.23-i adás Békés Erzsébet világutazó angoltanárral

Létrehozta: admin (2014. július 24. )
Hogyan készítenek fel Angliában egy önkéntest? Mi hajthat el valakit Krétáról Etiópiába? Miért nem vonzó ajánlat az etióp felsőoktatás megreformálása? Mit keres egy önkéntes angoltanár egy Amazonas menti dzsungel szállodájában? Mennyire kell ismerni a segélybizniszt, hogy az ember – ha lehet – valóban tudjon segíteni? Ki az az ecuadori fiú, akinek a taníttatásáért gyűjtőakciót szervez a Nagy Generáció mai vendége, Békés Erzsébet, az önkéntes angoltanár?

07.16-i adás Tóth Károly professzorral a hormonterápiáról

Létrehozta: admin (2014. július 16. )
Mióta létezik hormonpótlás a változókorban lévő nőknek? Mióta használják a világon, és mióta nálunk? A hormonpótlás általánossá válása jelentett-e akkora forradalmat, mint a fogamzásgátlás? Milyen kulturális háttere van, hol tartják természetesnek és hol vélik azt: a nő csak öregedjen meg, ez a világ rendje. Mekkora vitákat váltott ki a világon, változott-e megítélése és gyakorlata az elmúlt évtizedekben? Egyáltalán: mire jó a hormonterápia? Mi szól mellette és ellene? Mitől lett népszerű, és miben okozott csalódást? Miért övezi időnként páni félelem? Miért mondják azt, hogy luxus? Milyen életmódváltást, mekkora tudatosságot követel, ha jól szeretnénk csinálni? A Nagy Generáció mai vendége Tóth Károly professzor, egyetemi magántanár, a Magyar Menopauza társaság egyik alapítója.

07.09-i adás az Ördögkatlan fesztiválról és Budapest volt főépítészéről

Létrehozta: admin (2014. július 10. )
Mi köze egymáshoz a kosárfonásnak, az ünnepnek és az Ördögkatlannak? Ki tudja ma felszántani a nagyharsányi kőfejtőt egy éjszaka alatt? Hogyan alakult át és lett önálló, kiválónak minősített összművészeti fesztivál a Bárka-kikötő utódjából Dél-Baranyában? Meddig lehet megőrizni a fesztivál emberi léptékét, amikor éppen ezért évről évre egyre több látogató érkezik? Bérczes László rendező-dramaturg, az Ördögkatlan fesztivál „apukája” beszél erről. Budapest volt főépítésze négykézláb mászkál egy nagy ív csomagolópapíron. Vezetésével lehet tésztából hidat építeni, kartondobozos házat restaurálni. A meg nem valósult városfejlesztési terveket születnek meg a gyerekek játékaiból vagy egy pedagógiai módszer? A műsor második felének vendége Beleznay Éva.

07.02-i adás - világbajnok szenior kosárlabdázókkal

Létrehozta: admin (2014. július 03. )
Van-e korhatár a kosárlabdában? Változik-e a harcmodor az idővel? Életforma-e a kosárlabda a szenior korúaknak? Hogyan készülnek ma a világversenyekre, hogyan tartják meg kondíciójukat és mit áldoznak fel még ma is, ha edzésre, versenyre, bajnokságra indulnak? A Nagy Generáció mai vendégei Kiss Lenke, Simon Zsuzsa és Farkas Éva.

06.25-i adás - a kiégésről

Létrehozta: admin (2014. június 25. )
A 2012.12.12-i adás ismétlése A kiégés testi, lelki, érzelmi kimerülés. Egy hosszú, érzelmileg megterhelő és nagy munkaterheléssel járó folyamat nem kívánt mellékterméke. A jelenséget az utóbbi 25-30 évben egyre alaposabban vizsgálják. Főleg segítő foglalkozású és versenyhelyzetben lévő emberek szenvednek tőle. De vajon csak ők? Lehet-e társadalmi helyzet szempontjából is vizsgálni ezt az állapotot? Húsz évvel a rendszerváltás után, a lelkesedés, az optimizmus kiábrándultságba váltása után mondhatjuk-e, hogy a miénk egy kiégett társadalom? Lehet-e egy nemzedékre is használni ezt a fogalmat? Lehet- e azokra az emberekre is ezt mondani, akik úgy érzik, már nincs rájuk szükség, hogy szemétdombra kerültek akkor, amikor még tele vannak energiával? Betegség-e a kiégés? Hogyan lehet kikerülni ebből a helyzetből? Lehet- e egyáltalán? A Nagy Generáció vendége ma Fülöp Márta kutató pszichológus, az ELTE professzora és Pusztai Erzsébet orvos-coach.

06.18-is adás emigrációról, a BBC-ről és a jazzről Pallai Péterrel

Létrehozta: admin (2014. június 19. )
1956-ban, elsőéves egyetemista korában, egy feljelentés miatt el kellett menekülnie Magyarországról. Anglia lett második hazája, ahol először tanárként dolgozott, majd egy vesztes pókercsata kapcsán jutott el a BBC magyar osztályára, amelynek évtizedekig szerkesztője lett. Ő volt Bobby Gordon, legalábbis akkor, amikor jazz műsort szerkesztett. Negyven év után költözött haza, azóta a magyar jazz-élet egyik motorja. Hogyan kezdte újra az életet egy új hazában? Hogyan rétegződött a magyar emigráció? Milyen hátország volt a hetvenes-nyolcvanas években a BBC legendás magyar osztálya? Mekkora pozitív és negatív trauma volt a hazaköltözés? Mitől lesz az alkotókhoz méltó jazz-élet Magyarországon? Erről beszélget Mélykuti Ilona a Nagy generáció mai vendégével, Pallai Péterrel.

06.11-i adás - Magyar Évával

Létrehozta: admin (2014. június 12. )
Színésznek táncos, táncosnak színész – de ilyen kategória nincs Magyarországon. Külföldre kellett menni, hogy ki lehessen lépni a kalodából. Erre ráment saját társulata, a Sámánszínház, de, közel az ötvenhez, újra elkezdte felépíteni a pályáját – Angliában. Játszotta Capulet-nét a Royal Shakespeare Company-ben, Isoldát az angol Nemzeti Színházban, szerepelt filmekben, saját előadásokban. Nélkülözött, dolgozott és dolgozott. Nehezen élt, mert vér és fájdalom nélkül nem születik semmi. De megszületett. Az elmúlt éveit összesűrítő, egyszemélyes előadását hozta el Budapestre, a Katona József Színházba. Nyártól a Sohoban adja majd elő. A Nagy Generáció mai vendége Magyar Éva színész, rendező, táncos, koreográfus.

06.04-i adás a nyelvtanulásról és Cserje Zsuzsa sokféle elkötelezettségéről

Létrehozta: admin (2014. június 04. )
Agyfényesítő-e a nyelvtanulás ötven fölött vagy kudarcsorozat? Hogyan tanulunk ma a 20-30 évvel ezelőtti szokásainkhoz, tempónkhoz képest? Miért nem vagyunk képesek ugyanannyi új szót megtanulni? Esetleg eleve arra programozzuk magunkat, hogy nekünk már úgyis mindegy? Kalauz Dóra angoltanár, valamint Iván Mária és Szépfalviné Ágnes diákok beszélnek erről. Cserje Zsuzsa igazi magánzó. Színész, versmondó, rendező, dramaturg és múzeum-alapító. Hogy miért pont gombamúzeumot alapított, és mit jelent az euritmia, ami szintén fontos elfoglaltsága, arról műsorunk második részében beszélgetünk.

05.28-i adás a munkakeresésről és a csillagsakkról

Létrehozta: admin (2014. május 29. )
Hová forduljon az ember, ha 54 évesen elveszíti az állását? Milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy az önkormányzat kifizesse a havi 22.800 forintot, ami – mint tudjuk – megalázó összeg arra, hogy az ember egy hónapig éljen belőle. Önök tudták, hogy 30 nap önkéntes munkát is kell végezni ahhoz, hogy folyósítják? Milyen új tudásra tesz szert az, akinek van lehetősége segítő képzésre? Milyen kilátásai vannak ma Magyarországon egy 50 fölötti, diplomás, idegen nyelven tudó nőnek? Erről beszélünk Ujjvári Mária műszaki mérnökkel műsorunk első részében. Polgár Klára a pedagógusi pályát hagyta ott igazi életművéért, a három, világhírű sakkozó Polgár lány neveléséért. Évtizedekig dolgozott a háttérben, s az eredmény azt mutatja, nagyon sikeresen. Műsorunk második felében a bonyolult családi élet logisztikájáról és új elkötelezettségéről, a csillagsakkról beszél.

05.21-i adás Wildmann János teológussal

Létrehozta: admin (2014. május 22. )
Wildmann János teológust, közgazdászt sokan a katolikus egyház belső ellenzékeként is emlegetik. Négy évvel ezelőtt ő hozta nyilvánosságra a pécsi püspökség kétes gazdasági ügyeit, és az ellenzékiség általa kényszerűnek nevezett szerepét vállalta az Egyházfórum című lap is, amely a problémák nyílt tárgyalását és számbavételét tartotta fő céljának. „Mélyen hívő, de nem jámbor, még kevésbé ájtatos ember vagyok. Mindent racionálisan közelítek meg, és igyekszem megvizsgálni.” – tartja magáról. Wildmann János ma a Wesley János Lelkészképző Főiskola és a Pünkösdi Teológiai Főiskola docense, és 30 év után lemond az Egyházfórum főszerkesztői posztjáról. Hogyan lett a könyvelőből, nevelőtanárból, közgazdászból teológus? Mit gondol a politikai kereszténységről, a katolikus egyház szerepéről, állam és egyház összefonódásáról a mai Magyarországon? Egyebek mellett erről szól ma a Nagy Generáció műsora.

05.14-i adás - Fogyatékkal élők képzése Magyarországon

Létrehozta: admin (2014. május 14. )
Mekkora hanggal, energiával, kíméletlenséggel kell képviselni a fogyatékkal élő emberek ügyét, hogy legalább kicsi eredményeket el lehessen érni? Mekkora harc iskolát, figyelmet követelni azoknak, akik senkinek se kellenek? Mennyit változott a gyógypedagógia az elmúlt húsz évben? Kibírta-e az állandó átszervezéseket, szemléletváltásokat? Milyen messze áll a mindennapi gyakorlat mindattól, amit az egyetemen tanítanak? Vannak-e új szakemberek, akik a kis fizetés és a nehéz körülmények ellenére megtanulják a türelmet? A Nagy Generáció vendége ma Dr. Márkus Eszter gyógypedagógus, az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatási dékánhelyettese.

05.07-i adás - Perőcsényről és barátairól

Létrehozta: admin (2014. május 07. )
Perőcsény zsákfalu a Börzsönyben, 750 éve lakják. A település túlélte a török hódoltságot, az ellenreformációt, a háborúkat és a forradalmakat, de nehezen éli túl a közelmúltat és a mát, mert munkalehetőség ma nincs. Perőcsényben forgatott Zsákfalu címmel filmet 2006-ban Buglya Sándor. A történet végtelenül egyszerű. Egy kis házban egyedül éldegél az idős férfi. Ereje fogytán, ezért szeretné eladni maradék két tehenét. De nem megy. Nem kell senkinek. Ennyi. Erről szól a film, amit megnézett Farkas Edit budapesti franciatanár is. Azóta szabadidejük nagy részét mindketten a faluban töltik. Hatnak egymásra: a falu rájuk, ők a falura. Közös erőből: a falu lakóival, budapesti diákokkal, szlovákiai asszonyokkal együtt több ezer óra munkával egy romos házból tájházat építettek, amely idén megkapta az Unesco Műemlékvédelmi Világszervezete Icomos díját. Hogyan változott és változik az életük, mekkora erőfeszítés, mekkora öröm, mekkora elkötelezettség a félig perőcsényi lét? Lehet-e más, megmentésre segítségre váró falunak modell mindaz, ami ott történik? A Nagy Generáció vendége ma Farkas Edit és Buglya Sándor.

04.30-i adás - a Pacsirta Rádióról

Létrehozta: admin (2014. április 30. )
Február 1. és április 12. között szólt a Pacsirta rádió az interneten. Két és fél hónap alatt nyolcvankilencen dolgoztak, önkéntesen. A rádióműsort készítők túlnyomó része valaha a Magyar Rádióban dolgozott, ahol nemcsak a szakmát, hanem az ügyek melletti elkötelezettséget is megtanultuk. Mi minden kellett ahhoz, hogy megszólalhasson a Pacsirta? Logisztika, műsorszerkezet, technika? Ebben az adásban régi kollégáimmal, Pataki Ágival, Fodor Jánossal és Pogány Györggyel, a Pacsirta rádió három mindenesével beszélgetek.

04.23-i adás Lengyel Nagy Annával az utazásról

Létrehozta: admin (2014. április 23. )
Valódi dolgok nem biztos, hogy akkor történnek az emberrel, ha az idegenvezető fél órát engedélyez csavargásra egy városban. Hol a különbség a turista és az utazó között? Mennyire kockázatos kilépni a komfortzónánkból, és mit lehet kapni érte cserébe? Ha az ember egyedül indul útnak, mennyire marad egyedül? Faszénparázson sült rizsfelfújt, egymással beszélgető amerikai és vietnami harcosok, úszópiac a Mekong deltájában – miért kell időnként elutazni a világ másik végébe, hogy többet lehessen megérteni önmagunkból? A Nagy Generáció vendége Lengyel Nagy Anna, aki nemrég érkezett haza Vietnamból.

04.16-is adás - holokauszt-túlélők második generációjáról

Létrehozta: admin (2014. április 16. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. április 16. )
Ebben a műsorban a holokauszt-túlélők második generációjáról beszélünk. Arról, mit kezdünk szüleink, nagyszüleink traumáival, amelyek – akár tudunk róla, akár nem – a mieink is. Hogyan hatott ránk a kibeszéletlen múlt, és hogyan hat ma is? Mit viszünk tovább magunkban anélkül, hogy tudnánk róla, és mit adunk át a gyerekeinknek? Milyen gát szakad át most, amikor a „Holokauszt és a családom” nevű Facebook-csoportban drámai családi történetek ömlenek, olyanok, amiket eddig talán senkivel, vagy csak a legszűkebb családdal lehetett megbeszélni? Ma két olyan emberrel beszélgetek, akiket cselekvésre sarkallt a szembenézés. A Nagy Generáció stúdiójában Pécsi-Pollner Katalin és Harsányi László.

04.09-i adás - Szinetár Miklóssal

Létrehozta: admin (2014. április 10. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. április 10. )
Mintha a főrendező szakot végezte volna el a Színházművészeti Főiskolán – mindenhol az is volt. Hatvanegy éve rendez, számos művet többször is színpadra állított, mint például a Varázsfuvolát, amelynek bemutatója most vasárnap lesz az Erkel színházban, s amire már eddig elővételben több mint 16.000 jegy kelt el. Mennyire nőtt össze az operával, miközben zenei mindenevő? Mennyire nőtt össze a műfajjal és mennyire az intézménnyel? Miért hungarikum az operett? Hogyan tolódnak el a hangsúlyok az idő múlásával? Régi és mai hangsúlyok prózában és zenében. A Nagy Generáció mai vendége Szinetár Miklós, professor emeritus, az Operaház címzetes főigazgatója, mesterművésze, örökös tagja.

04.02-i adás: Oláh Gábor filmrendező, író és Tószegi Zsuzsa könyvtáros, fotós

Létrehozta: admin (2014. április 02. )
Újrakezdők. Egy férfi, aki könyvet írt, filmet rendezett, aztán elkapta betegség. Felépült, újra könyvet ír. A Diagnózis után című, amiben "kiírja magából" a betegséget, tavaly jelent meg, sokan meríthetnek erőt belőle. A "Holnap más leszek" című pedig, amit az unokája ihletett, a Könyvhéten jelenik meg. Oláh Gábor filmrendező, író. Egy nő, akinek szaktudására nem tartott igényt minisztériumi főnöke. Elment tanítani, informatikus -könyvtáros szakot alapított a kaposvári egyetemen. Örömből megtanult fotózni, azóta díjat nyert és önálló kiállítása is volt. Tószegi Zsuzsa könyvtáros - fotós. (A 2012. április 18-i adás ismétlése.)

03.19-i adás Mentősökről, újraélesztésről

Létrehozta: admin (2014. március 13. )
Hogyan lehet beteget ellátni, állapotot stabilizálni a meredek hegyoldalon? Mi kell ahhoz, hogy egy mentőscsapat mindig ott legyen az európai élmezőnyben? Egyáltalán, minek kell egy mentősnek bajnokságra járni, amikor amúgy is folyamatosan az idővel versenyez? Segíti-e abban valaki, hogy képes legyen feldolgozni a naponta látott tragédiákat? Hogyan lehet megtanítani az életmentést egy gumilabdával? A nagy Generáció vendége Klupács Péter mentő-szakápoló és Mészáros Zalán mentőtiszt.

03.12-i adás - a világjáró Somóval

Létrehozta: admin (2014. március 12. )
Egy ember, aki tinédzser korában elhatározta, hogy soha nem megy nyugdíjba. Tengerésztisztként végzett, navigációs mérnökként külföldön élt, részt vett antarktiszi expedíciókban, segítette tudósok, filmesek, többek között Attenborough munkáját. A rendszerváltás után nem sokkal hazaköltözött, újságíró lett. Ha külföldön marad, senki nem lepődik meg azon, hogy 70 évesen is dolgozik. Itthon sajnos egyre többször találkozik az életkori diszkriminációval. A NG vendége Somogyvári D. György, Somó – turisztikai újságíró.

03.26-i adás - Nagy Iván balettművésszel

Létrehozta: admin (2014. március 12. )
Nincs még négy hónapja, hogy ebben a műsorban hallhatták az Operaház szaktanácsadóját, Nagy Iván balettművészt. A nemrégiben váratlanul elhunyt művész tiszteletére ismételtük meg a vele készült beszélgetést. Nagy Iván 1968-ban csatlakozott az egyik vezető amerikai balett társulathoz, akkor, amikor a Broadway-n bemutatták a Hairt. Pályája csúcsán búcsúzott a színpadtól, a Metropolitain Operában. 1978-1981 között balettmesterként dolgozott az Ausztrál Balettnél és más együtteseknél, később tanított egyetemen is. 1981-1985 között Santiago de Chileben volt a Városi Balett művészeti vezetője, utána a Cincinnati Balett következett, majd 1990-től 1993-ig az Angol Nemzeti Balett (ENB) művészeti vezetőjeként dolgozott. 1995 végén visszatért Santiagóba, ahonnan számos nagy sikerű klasszikus és modern premier létrehozása után 2000-ben vonult vissza Mallorcára. 2012. szeptemberétől volt a Magyar Állami Operaház főigazgatójának művészeti szaktanácsadója.

03.05-i adás - Újbuda 60+ programjairól

Létrehozta: admin (2014. március 06. )
Egy példa arra, hogy el lehet felejteni az idősödésnek a társadalomban élő, sokszor megbélyegző sztereotípiáit, hogy nemcsak nyuggerként lehet tekinteni az ötvenöt fölötti nemzedékre. Az idősödés nem egyenlő a betegségekkel és nem szociális kérdés csupán. Egy példa arra, hogy nem lenézni kell azokat, akik néhány aktív évtized után tanácstalanul állnak a világban, hanem lehet segíteni őket az élet harmadik harmadának útkeresésében. Ma az Újbuda 60+, nemzetközileg is példaértékű programról beszélgetünk Győrfyné Molnár Ilonával, az Újbudai Polgármesteri Hivatal Humánszolgálati Igazgatóságának vezetőjével.

02.26-i adás - a pedagógusok besorolásáról és a Szívesség-bankról

Létrehozta: admin (2014. február 27. )
Miért kerültek halmozottan hátrányos helyzetbe az ötven év fölötti pedagógusok az életpálya modell bevezetésével? Miért érzi két, országosan megbecsült tanár úgy, hogy korosztályukkal feltörölték a padlót? Hogyan jártak rosszabbul az új bértábla bevezetésével, az annyit vitatott portfoliókkal – és miért akarják pályájuk vége felé újra járatni velük a szamárlétrát? Budai Éva és Petőné Nagy Csilla beszélnek erről a műsor első felében. Működik-e már, és ha igen, hogyan a szenior szívesség bank? Mit rejt a Silver Akadémia és a Korközpont elnevezés? A műsor második felében Mélykuti Ilona kérdéseire Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézetvezető tanára válaszol.

02.19-i adás - Kovács János karmesterrel

Létrehozta: admin (2014. február 19. )
Nem érvényesülni kell, hanem érvényesíteni a zenét – így is tesz a Nagy Generáció mai vendége, aki azt vallja, hogy a karmesternek nem szerénynek kell lennie, hanem belátónak, mert néha egy jó oboás fontosabb, mint a dirigens. Ő, mint mondja, csupán láncszem abban a gépezetben, amely arra való, hogy egy zeneművet életre keltsen. Kovács János, az Operaház Kossuth díjas első karmestere zenei mindenevő, kortársat ugyanúgy vezényel, mint preklasszikust. Fontos láncszemként több mint negyven éve korrepetál, betanít, vezényel itthon és külföldön. A zenének nevezett zörejekkel ugyanakkor nagyon szigorú: szerinte a technót ugyanúgy be kellene tiltani, mint a náci pártokat.

02.12-i adás - Vitorlással a Föld körül

Létrehozta: admin (2014. február 13. )
Elegendő-e 80 liter használt sütőolajból készült biodizel 45.750 kilométerre? Mi mindent hagy az ember a háta mögött, mit kell elrendeznie magában ahhoz, hogy nyugodt szívvel induljon el az emberélet útjának felén egy világkörüli vitorlásútra? Mit hajlandó és mit képes elviselni egymástól két férfi összezárva az óceánon? Mit jelent számukra a szabadság, és átélték-e azt, amire évekig vágytak? A Nagy Generáció vendége Csák Attila és Blaskovich Ákos, akik 2011. szeptember 11-én elindultak, hogy kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával körbehajózzák a Földet.

02.05-i adás - a férfiak öregedéséről

Létrehozta: admin (2014. február 05. )
Férfinak lenni a lehető legkockázatosabb életforma, ami teljesítményből, keménységből és a férfi önmagával szembeni távolságtartásából áll. Mekkora ára van ennek ötven fölött? Tényleg másképp öregszenek a férfiak? Ki tudnak-e alakítani egy hivatáson túli életszakaszt, ami ma már gyakran hosszabb, mint a munkában eltöltött idő? Vannak-e tartalékaik egy új, értelmes élet kitalálásához? Kapnak-e ehhez bárhonnan mintát vagy segítséget? Hol találja meg a helyét a férfi egy idősödő női társadalomban? Hogyan küzdik le a férfiak a testi bajokat? Igaz-e, hogy a nők segítséget keresnek, a férfiak viszont meghalnak? Miért olyan magas az idős férfiak öngyilkossági aránya? A Nagy Generáció vendége ma Fülöp Márta pszichológus és Hadas Miklós szociológus.

01.29-i adás - Balassa János nagykövettel

Létrehozta: admin (2014. január 29. )
Milyen a budoár-diplomácia? Hogyan lehet kiismerni egy katonai diktatúra vezetőjét? Mit keres egy pápa a repülőtéri betonon? Milyen mesterkedések után engedték el a vatikáni svájci gárdát, hogy visszavágót játszhassanak a magyar cigányválogatottal? Miért nem kell egy diplomata, akit a legmagasabb pápai kitüntetéssel ismert el a Szentszék? S ha a külügynek nem kell, hogyan lehet mindent előlről kezdeni? A Nagy Generáció mai vendége Balassa János, Magyarország volt nigériai, írországi és vatikáni nagykövete.

01.22-i adás - lakás- és életmódváltásról

Létrehozta: admin (2014. január 22. )
Hogyan változtatjuk meg a tereinket, ha felnőttek a gyerekeink vagy rájövünk, hogy a jövedelmünk egyszercsak legalábbis csökken? Most változtassunk vagy amikor már muszáj? Egyáltalán, változtassunk-e a minket körülvevő tereken vagyis életkörülményeinken? Kinek mikor muszáj? Lemondás vagy nyereség ha kisebb helyre költözünk? Mit nyerünk vagy mit veszítünk? Csanádi Judit díszlettervező, építész és Gereben Gábor építész véleményét hallgatjuk meg ma a Nagy Generációban.

01.15-i adás - veterán vívókkal

Létrehozta: admin (2014. január 15. )
„Szeretnénk minden régi vívóhoz eljutni” – olvasható a magyar veterán vívók honlapján. „Legjobban annak örülnénk, ha minél többen ismét tőrt, kardot, párbajtőrt ragadnának, hogy érezhessék azt, amit mi, újra aktív, de már nem olyan fiatal vívók érzünk egy-egy edzésen. Mert az edzés közben- és az utána bennünket előntő jóleső fáradtság érzése semmit sem változik, akárhány évet vagy évtizedet hagy is ki az ember. És akkor a veteránversenyek semmihez nem fogható hangulatáról nem is beszéltünk…” Ebben az adásban éppen erről fogunk beszélni. A múlt héten Udinében, a veterán vívók nemzetközi körversenyén részt vettek a magyar vívók is. Ők ma a Nagy Generáció vendégei: Buday Ágota, Buday György, Csák Attila és Takácsy László.

01.08-i adás - a daganatos betegségekről

Létrehozta: admin (2014. január 08. )
Az életkor előrehaladtával egyre több időt töltünk az orvosnál. Szaporodnak a „nem rendeltetésszerű használat” következményei, a bennünk gyárilag meglévő hibák miatt fellépő betegségek. Barátaink, ismerőseink, családtagjaink közül egyre többen lesznek daganatos betegek. Ma arról beszélgetünk, hogyan is vagyunk ezzel a betegséggel. Tudjuk-e, miért van belőle egyre több? Tudjuk-e, mennyire fontos a beteg ember aktív részvétele a gyógyulási folyamatban? Mennyire él bennünk a félelem, az, hogy nagyon sokáig a rákról halálos ítéletként gondolkoztunk? Ebben az óriási mechanizmusban, ami az egészségügy, van-e mindenkinek saját útja? Ma Demeter Jolán belgyógyász, radiológus főorvost, a Szent János kórház mammográfiás centrumának vezetőjét, Aczél Katalin tanácsadó, terapeutát és Boris Ilona informatikust és mesemondót hívtam a Nagy Generáció stúdiójába. De úgy is mondhatom, hogy két betegséget megélt és három segíteni akaró ember beszélget ma. A 2013.03.06-i adás ismétlése.

01.01-i adás Gloviczki Péter érsebésszel

Létrehozta: admin (2014. január 02. )
A most 65 éves professzor 1962-ben lett híres, amikor 14 évesen, bűvész kategóriában megnyerte a Ki-Mit-tud-ot. Erről a hobbijáról azóta sem mondott le, egy ezüst színű gömbből ötöt csak ő tud varázsolni a világon. Az orvosi egyetemet kitüntetéssel végezte, és az ugyancsak bűvész ügyességet igénylő érsebész szakmát választotta. Hivatását évtizedek óta az Egyesült Államokban gyakorolja, 1987 óta dolgozik a világ egyik leghíresebb kórházában a Mayo Klinikán, ahol tíz évig vezette az Érsebészeti Intézetet, majd az Érközpont igazgatója volt. Operál, kutat, gyógyít. 2012-13-ban ő volt az Amerikai Érszebész társaság elnöke. A mai műsor nagyobb részében Gloviczki Pétert hallják, aki ma is jól beszél magyarul. Utolsó negyedóránkban is egy külföldön élő magyar szólal majd meg. Jan Sterna, azaz Kerényi János, bár a Konzervatóriumot elvégezte, magát mégis szórakoztató zongoristának nevezi.