01.15-i adás - veterán vívókkal

Létrehozta: admin (2014. január 15. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. január 15. )
„Szeretnénk minden régi vívóhoz eljutni” – olvasható a magyar veterán vívók honlapján. „Legjobban annak örülnénk, ha minél többen ismét tőrt, kardot, párbajtőrt ragadnának, hogy érezhessék azt, amit mi, újra aktív, de már nem olyan fiatal vívók érzünk egy-egy edzésen. Mert az edzés közben- és az utána bennünket előntő jóleső fáradtság érzése semmit sem változik, akárhány évet vagy évtizedet hagy is ki az ember. És akkor a veteránversenyek semmihez nem fogható hangulatáról nem is beszéltünk…” Ebben az adásban éppen erről fogunk beszélni. A múlt héten Udinében, a veterán vívók nemzetközi körversenyén részt vettek a magyar vívók is. Ők ma a Nagy Generáció vendégei: Buday Ágota, Buday György, Csák Attila és Takácsy László.
Első rész, 10.07 perc

Buday GyörgyBuday György harmadik helyezést ért el, de elégedetlen magával és az eredménnyel: nyerni ment. Pedig ez az olasz körverseny a száznál több indulóval igazán magas mérce: aki ezt megnyeri, bármilyen nemzetközi versenyen eséllyel indulhat. Mit is jelent veterán vívónak lenni? Mikor fejezik be Magyarországon az aktív sportot, hányan voltak tíz éve egy hazai veterán-versenyen, s hányan vesznek részt ma? A fejlődés szerencsére hatalmas – de mi minden kellett hozzá?

Második rész, 12.28 perc

Buday ÁgotaMilyen ma Magarországon a veterán vívás helyzete? Milyen az infrastrukturális háttér és milyen az információáramlás lehetősége? Miben különbözik a mai vívás a hagyományos stílustól? Mekkora feladat az idősebbeknek,  hogy nemcsak az izületeiken kell uralkodniuk, hanem a mai, sokkal gyorsabb stílushoz és új szabályokhoz is alkalmazkodniuk kell? Mennyit edzenek, és vajon az évek múlásávan kevésbé hajtanak-e a győzelemre? Hát persze hogy nem! (a képen Buday Ágota)

Harmadik rész, 12.42 perc

Takácsy LászlóHány éves korig vesznek részt az európa- és világbajnokságon? És ki volt Kőbel Emil? Mennyire pénzigényes sport a vívás?Csák Attila Pénzbe kerül-e az edzés, s hogyan lehet eljutni a versenyekre? Hogyan fogadják az edzőteremben a fiatalok a veteránokat? Idén Magyarországon rendezik meg a veterán vívók világbajnokságát, ahol mintegy ezer résztvevőre számítanak. Mi minden kell egy ekkora rendezvény elnyeréséhez, s mi minden a lebonyolításához? Mekkora erőt adnak a szurkolók, s mit csinál a vezérszurkoló? Hogyan dől el, hogy ki vehet részt a világbajnokságon? (balra Takácsy László, jobbra Csák Attila)

Negyedik rész, 11.22 perc

Takácsy, Buday, CsákMilyen ember a vívó? Milyenek az aktív- és a veterán sportolók? Különböznek-e a többi sport művelőitől azok, akik fegyverrel a kézben a világ egyik legagresszívabb sportját űzik? A veteránok között miért sokkal kevesebb a nő? Már ha kevesebb, mert a jelenlévők egy része ezt vitatja. Egy kis etimológia: mit jelent a veterán, mit a senior? A végére még marad egy kis idő a személyes dolgokra: ki mit dolgozott/dolgozik a víváson kívül? (balról: Takácsy László, Buday György és Csák Attila)