11.05-i adás Pusztai Erzsébet orvossal egy új stresszkezelő módszerről

Létrehozta: admin (2014. november 05. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. november 05. )
Pusztai Erzsébet eredetileg belgyógyász és a fertőző betegségek orvosa, aki egy ideig inkább politikával foglalkozott. Miért tért vissza a gyógyításhoz? És miért keresett eredeti szakmája mellé egy új területet? A Nagy Generáció mai vendégével egy Magyarországon még kevéssé ismert módszerről beszélgetünk. Ezt a módszert a stressz kezelésére, szorongások és félelmek, testi okokkal nem magyarázható neurotikus panaszok oldására dolgoztak ki.
Első rész, 10.35 perc

Pusztai ErzsébetTizenkét éven keresztül nem gyógyítottam – mondja Pusztai Erzsébet, aki politikus-évei alatt azt azért látta, hogy mennyi új lehetőség született a betegek kezelésében. Először a coach módszereit ismerte és tanulta meg (a coach olyan ember, aki hozzásegíti a pácienst, hogy problémáira megtalálja saját megoldásait). Ez a Nyugaton már elterjedt módszer nemrégiben jelent meg Magyarországon is. Művelői (mint Pusztai Erzsébet is) nagyon komoly tanfolyamon sajátítják el a módszer fogásait. A tanulás közben találkozott egy új módszerrel, amely lenyűgözte, mert olyan bajok esetén tudott megoldást adni, amelyek előtt ő orvosként eddig eszköztelenül állt. Ezek olyan neurotikus problémák, amelyeket nem lehet konkrét fizikai bajokra, szervi elváltozásokra visszavezetni.

Második rész, 10.29 perc

A módszer közelről: mi is az az „érzelmi agy”? Nyilván sokan gondolkodtak már azon, hogy miért van tériszonyuk, hogy időnként miért képtelenek megszólalni, vagy egy vizsgán miért zavarodnak össze annak ellenére, hogy tudják a feladatot – s ha kimentek az ajtón, már ismét tökéletesen el is tudják mondani. A német szakemberek által kidolgozott, s a Pusztai Erzsébet által megtanult módszer az ilyen, s ehhez hasonló bajoknak keresi az okát, s a feloldás lehetőségeit.

Harmadik rész, 12.16 perc

Mitől legyen bizalma a páciensnek ebben az új módszerben – hangzik a kérdés, amire Pusztai Erzsébet azt válaszolja, hogy először is azért, mert a módszernek nincsenek eddig ismeretlen elemei, csupán már régóta ismert dolgokat rak össze egy új minőségért. Vagyis szó sincs semmiféle varázslatról: a folyamat minden egyes pontja érthető és elmagyarázható. Amúgy ez egy ISO szerint minősített módszer, amelyet kórházban és kutatóintézetben végzett kísérletekkel ellenőriztek. S hogy mennyire biztosan hat? Vannak egyszerűbb ügyek, amelyeknél gyors eredményt lehet elérni, s természetesen vannak olyanok, amelyeknél hosszú időre lehet szükség.

Negyedik rész, 9.49 perc

Milyen problémáknál tud jó eséllyel segíteni ez a stessz-oldó módszer? Jól működik – mondja Pusztai Erzsébet – különböző fóbiáknál, mint például a pókoktól vagy kígyóktól való iszonyodás, tériszony esetében, de alvászavart, elalvási panaszokat vagy gyakori felébredést is sikeresen lehet vele kezelni.
Ha az utóbbi időben megszerzett tudással néz vissza politikus-múltjára, mit lát? – hangzik a kérdés. Amire Pusztai Erzsébet azt válaszolja, hogy ma úgy látja, a politika (még ha sokszor szándékolatlanul is), de rengetek rosszat tett. Az elmúlt húsz évben rengeteg olyan dolog történt, amelyet ma már szellemi környezetszennyezésnek lát. S az akaratlanul elkövetett hibáknál csak az rosszabb, amikor valaki szándékosan építi politikáját a megosztásra, gyűlöletkeltésre.