10.29-i adás a szépségápolásról Gallai Zsuzsával és Perényi Ádámmal

Létrehozta: admin (2014. november 02. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. november 02. )
Minél rosszabbul mennek a dolgaid, annál jobban kell kinézned - mondta állítólag Coco Chanel. Igaz-e ez úgy, minél idősebb vagy, annál többel kell(ene) törődnöd magaddal? Hogyan maradjunk azonosak, önmagunkat elfogadva, hogy változunk, vannak-e még elvárásaink a külsőnkkel szemben? Minek ne dőljünk be, és mit fogadjunk el a szépségipar újdonságaiból? Mennyi az a ráfordítás időben, energiában, pénzben, aminek még van értelme? A szépségszakma két mesterével: Gallai Zsuzsa kozmetikussal és Perényi Ádám fodrásszal beszélgetünk ma.
Első rész, 10.25 perc

Gallai ZsuzsaA szépségápolás egy folyamat – mondja Gallai Zsuzsa – ha évtizedekig tart, akkor van látható eredménye. Ne ötven fölött kapjunk észbe! Perényi Ádám szerint a fodrász olyan, mint egy pszichológus: végigkíséri a vendég életét, bátorítja, támogatja őt. A kozmetikus – mint az orvos – először diagnosztizál, de tudnia kell azt is, mi az, amit a vendég a legkevésbé szeret önmagán. Sok mindent lehet tenni azért, hogy kevésbé érezzük az idő múlását, és nem elég csak az esküvő előtt és a válás után járni a szakemberhez. Perényi Ádám szerint mindenki önmagához képest legyen szép. Azt is elmondja, hogy a felfújt, tupírozott frizura már a múlté.

Második rész, 12.27 perc

A nők nagy része nem tudja, hogy milyen krémet használ, csak keni – mert bedől a reklámoknak. Az arctisztítás fontosságával és tonizálással tízből nyolc nő egyáltalán nincs tisztában – sorolja Gallai Zsuzsa. Perényi Ádám azt tapasztalja, hogy 30- 40 évvel ezelőtt megszoktuk a WU2 sampont, azóta sokan nem tudnak ettől szabadulni. A samponreklámok is sokszor becsapósak, háromhavonta új hajápolót dobnak új ígéretekkel a piacra a cégek. A szépségápolás nem olcsó, de sokkal többet ártunk magunknak, ha otthon nem megfelelő anyagokkal teszünk kárt a hajunkban és a bőrünkben. Nincs olyan csodaszer, ami mindenre jó – teszi hozzá Zsuzsa. A ráncaink már nem múlnak el, legfeljebb a mélységüket lehet csökkenteni. A 70-es években a placenta, később a gingko-biloba, majd az aloe vera, most pedig a hialuronsav és az argánolaj a sztár. Mindegyiket egy bizonyos cél érdekében lehet csak használni. Új divat a „bio” és a „natúr”, de sajnos Magyarországon nem eléggé ellenőrzik a termékeket, hogy jogosan állítják-e ezekről.  A fodrászatban sem árt tudni, hogy mivel tisztítjuk a hajszálakat és mivel a fejbőrt. Hajmosási abc – alapfokon.

Harmadik rész, 12.23 perc

Perényi ÁdámMi a helyzet az ősz hajjal? – kérdezzük a szakembert. Nagyon kevés a szép, ezüstös ősz haj, ezért ajánlatos melírozni vagy színezni. A színválasztás is fontos, mert a sötét szín keményíti a vonásokat, a melír pedig finomít. Zsuzsa szerint a nagy kontraszt nem jó, se a szénfekete, se a platinaszőke, se a vörös. A smink nagyon fontos 50-60 éves korban, de legyen szolid és természetes. Legyünk tisztában azzal is, hogy mit szeretnénk és mit nem kiemelni a sminkkel arcunkon. Az alapozó ne legyen maszkszerű, óvakodjunk a gyöngyházfényű szemhéjpúdertől és a szénfekete, vastag szemceruzától, mert az is keményít. Higgyék el a hallgatók – mondják vendégeink – hogy a szépségápolás is szakma. Az ember otthon nem húzza ki a fogát és nem veszi ki a vakbelét, hát forduljon ezen a téren is szakemberhez! Ne féljünk tanácsot kérni! Rossz ma a szépség fogalmának használata, nem divat idősnek lenni, és ez nagy baj – vélik vendégeink.

Negyedik rész, 11.16 perc

November 8-9-én rendezik a Nemzetközi Beauty Fórumot, amelyen mindkét vendégünk részt vesz. Perényi Ádám fogadja a „haj-adományokat”. Olyan hosszú hajú nőket várnak, akik szeretnének segíteni a daganatos beteg kislányoknak, akik kezelésük idejére parókákat kapnak az itt felajánlott hajakból. Gallai Zsuzsa szakembereknek tart előadást, de a nagyközönséget is előadásokkal, bemutatókkal várják. Sajnos a szakemberképzés már nem olyan, mint régen, a negyven-ötven éves fodrász, kozmetikus mindenütt a világban keresett, de vendégeink úgy látják, a mai képzés nem üti meg azt a színvonalat, ahogyan évtizedekkel ezelőtt képezték a szépségszakma művelőit.
Gallai Zsuzsa cikke a szépítkezési praktikákról a cikket között és saját honlapján olvasható!