07.09-i adás az Ördögkatlan fesztiválról és Budapest volt főépítészéről

Létrehozta: admin (2014. július 10. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. július 10. )
Mi köze egymáshoz a kosárfonásnak, az ünnepnek és az Ördögkatlannak? Ki tudja ma felszántani a nagyharsányi kőfejtőt egy éjszaka alatt? Hogyan alakult át és lett önálló, kiválónak minősített összművészeti fesztivál a Bárka-kikötő utódjából Dél-Baranyában? Meddig lehet megőrizni a fesztivál emberi léptékét, amikor éppen ezért évről évre egyre több látogató érkezik? Bérczes László rendező-dramaturg, az Ördögkatlan fesztivál „apukája” beszél erről.
Budapest volt főépítésze négykézláb mászkál egy nagy ív csomagolópapíron. Vezetésével lehet tésztából hidat építeni, kartondobozos házat restaurálni. A meg nem valósult városfejlesztési terveket születnek meg a gyerekek játékaiból vagy egy pedagógiai módszer? A műsor második felének vendége Beleznay Éva.
Első rész, 12.31 perc

Bérczes LászlóHonnan kapta nevét az Ördögkatlan fesztivál? Mi köze a szársomlyói hegy legendájának az immár hetedik alkalommal megnyíló kulturális kavalkádhoz? Hogyan született (kényszerből) az első, s mi tartja életben évről évre? Amikor az ember meghaladja önmagát, az ünnep – mondja Bérczes László, aki ezt tűzte célul az öt nap résztvevői elé. Színház tornateremben, Beethoven a csillagos ég alatt – a sajátos körülmények mit adnak, mit adhatnak hozzá a művészek „mindennapi” alkotásaihoz? És mi minden lesz, ami csak a fesztiválon születik majd meg, ami sosem volt eddig? Például Pepin bácsi, aki – az idén 100 éve született Hrabal tiszteletére – minden nap harsog majd egy nagyharsányi torony tetejéről.

Második rész, 13.10 perc

Miben különbözik az Ördögkatlan fesztivál programja a többiétől? Honnan és hogyan gyűjtötték össze az általuk szeretett programokat és előadókat a szervezők? A látogatók száma évről évre nő: 2008-ban 5000, tavaly már 35-40.000 ember volt kíváncsi a programokra, ami persze jó, de otthonosnak már nemigen nevezhető egy ilyen tömeg. Hogyan lehet egyensúlyozni a nagyobb bevételt jelentő (és persze hízelgő) nagyobb látogatószám és a bensőséges, zártabb, de a minőséget inkább szolgáló létszám között? Szervezés, a sorszámosztás konfliktusai – a szervezők dilemmái. De miért éppen Dél-Baranyában? Mit jelent a fesztivál a helyieknek, a palkonyai, nagyharsányi, beremendi embereknek? Több mint 400 program várja a látogatókat: aki kedvet kap, azt szeretettel várják augusztus 5-9-ig. Részletek itt: ordogkatlan.hu

Harmadik rész, 10.27 perc

Beleznay ÉvaNégykézláb csúszkálok papírokon, mert gyerekekkel foglalkozom – válaszolja Beleznay Éva, arra a kérdésre, hogy mit is csinál, mióta nem Budapest főépítésze. Szakmáját, a várostervezést nem űzheti, mert a kormányváltás óta arra nem tartanak igényt. Úgy látja, hogy ma a politikai szempontok felülírják a szakmai érveket, ami persze nem tesz jót a városnak. Ma gyerekekkel foglalkozik: időnként önkéntesként, időnként önköltséges alapon, de igyekszik úgy felépíteni az életét, hogy ebből tudja eltartani magát. Sajátos nevelési igényű gyerekek – mit jelent a fogalom, s miért velük dolgozik Beleznai Éva? Hogyan találkozott az ilyen gyerekekkel, s milyen programokat szervez nekik?

Negyedik rész, 11.04 perc

Városnéző túrák Budapesten – most még csak időnként, hobbiból. Milyen egy híd belülről vagy alulról? Hová lett az a helytörténeti tudás, ami a hatvanas években még létezett? Kincskereső városismereti séták – milyen lenne, ha építészek, helytörténészek, pedagógusok együtt állítanák össze?
 Miből áll a tésztahíd? Spagetti vagy makaróni: melyik jobb építőanyag egy hídhoz? Mire jó a penne? És a kartondoboz? Boyland-girland: mit építenek belőle a fiúk, s mit a lányok? Amúgy a városismereti túrákról részletesebben olvasni és ötleteket kapni itt lehet.