09.03-i adás a divatról

Létrehozta: admin (2014. szeptember 03. )
Utolsó hozzászóló: admin (2014. szeptember 03. )
Milyen kultikus ruhadarabokhoz ragaszkodunk évtizedeken át? Mennyire egyezik az önmagunkról alkotott kép azzal, amit a világ lát belőlünk? Bátrak legyünk vagy visszafogott az öltözködésünkkel? Hogyan tudjuk megőrizni magunkat és a ránk jellemző stílust az időben? Van-e ma a divatnak kultúrája nálunk? Divat-e vállalni és nem elfedni a kort? Igaz-e a gyógyítás alaptétele az öltözködésre is: legalább ne árts vele magadnak? A Nagy Generáció mai vendége Király Adrien divatszakértő és Molnár Gabriella újságíró.
Első rész 11.34 perc

Király AdrienMilyen változásokat érdemes elkezdeni az öltözködésben ötven fölött? Király Adrien szerint az évek múlásával jobban kell figyelnünk magunkra, s ha változik az alak (márpedig többnyire változik), akkor újra kell tervezni saját karakterünket, stílusunkat is. Molnár Gabriella arról beszél, hogy önmagunkon sokkal kevésbé látjuk a változást, ezért is fontos, hogy legyenek olyan barátaink, akik (ha tapintatosan is, de) figyelmeztetnek rá, hogy változtatnunk kell.


Második rész, 13.00 perc

Hogyan is kezdődött a mai kor? Jött a Levi’s, mindenki ugyanazt kezdte el hordani. Ma pedig mindegy hogy Párizs, Róma vagy Budapest: az emberek a nagy divatmárkákat veszik. 
 Régi ruha – új ruha? Mikor, mi a divat? Fel szabad-e venni egy tíz éves cuccot? Elmúlt-e az a kor, amelyben a ruházat a társadalmi rend elleni tiltakozást (is) jelentette? És ma mit diktál az ipar? Mennyit költ ruházkodásra a harmincas korosztály, s mennyit az ötvenes-hatvanas?

Harmadik rész, 10.17 perc

Molnár GabriellaKülsőnk és belsőnk harmóniája. Tükrözi-e öltözködési stílusunk személyiségünket? Molnár Gabriellát szerencsére tanította a mama, de ki tanít(ott) meg legtöbbünket arra, hogy mi áll jól, s mi nem? Mire valók a szülők, s mire a barátok? Mennyire pénz kérdése az ízléses viselet? És mennyire a stílusos, s a divatos? Összefügg-e a depressziós alkat, a rosszkedvű társadalom azzal, hogy elhagyjuk magunkat? Hogy működik ma, a válság után a divat-ipar? Butik vagy kínai piac? Mennyire hagyatkozhatunk saját jó ízlésünkre? Hagyatkozhatunk-e másra?

Negyedik rész, 13.15 perc

Elég a társadalmi problémákból, jöjjenek a hasznos tanácsok! Milyen színek, fazonok, anyagok uralják majd az őszt és a telet? Mit tehet az, akinek nincs pénze lecserélni a ruhatárát? Mit viseljünk irodába? Szoknya vagy kosztüm a menő? S végül: lehet-e az öltözködésbe, egy-egy ruhadarabba kapaszkodni, ha valaki elveszti az állását, vagy tönkremegy a magánélete?