06.03-i adás, benne Oláh Gábor filmrendező, író

Létrehozta: admin (2015. június 03. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. június 03. )
A Tétényi úti kórház műtőseként kezdte, ma Balázs Béla díjas filmrendező. Együtt dolgozott Keleti Mártonnal a Tizedes és a többiekben, Szabó Istvánnal az Álmodozások korában, számos dokumentum és játékfilmet rendezett. Ma inkább regényeket ír, tűzzománcokat készít, fotóit pedig kiállításokon mutatja be a Nagy Generáció mai vendége, Oláh Gábor.
Első rész, 10.04 perc

Oláh GáborOláh Gábor élő filmtörténelem. 1963-ban végezte a Főiskolát, Keleti Márton osztályában. Innen a Filmgyárba került – ami nagyon más volt, mint az iskola. Hamar megszületett az „Oláh szabály” - aki nem lépett be a pártba, mint ő, az hátrébb sorolódott. De akkor hogyan lett asszisztens Keleti Márton ikonikussá vált filmjében, a Tizedes meg a többiekben? És egyáltalán – hogyan lett a tervezett Nyílt parancs című, sematikus partizánfilmből a Tizedes…? S hogyan egyensúlyozott rendező, operatőr és színész, hogy jó legyen, de azért nagy bajt mégse hozzon a nyakukba?

Második rész, 12.14 perc

Milyen volt dolgozni Keleti Mártonnal, Sinkovits Imrével, Majorral, Darvassal? Mit lehetett tanulni tőlük? Milyenre sikerült a szorongva várt bemutató vetítés, s hogyan került elő hirtelen Dobozy Imre, aki ugyan eredetileg partizánfilmet írt, de a siker után szívesen vállalta az idegen tollakat is? Oláh Gábor először az Aranysárkányban lehetett első asszisztens, de azért ebből a forgatásból az maradt meg legerősebben, hogy közben született meg a kislánya.

Harmadik rész, 13.20 perc

Oláh Gábor két játékfilmet, és sok dokumentumfilmet rendezett. Első önálló rendezésében, a Múmia közbeszól című kémvígjátékban Avar István, Major Tamás és Ruttkai Éva is játszott, s máig vetítik. A stúdióban – ma már talán keserűség nélkül – arról is beszél, hogy miért nem kapott aztán lehetőséget. Dokumentumfilmes lett, s hamarosan megcsinálta az első magyar holokauszt-filmet, a Gettót. Nem volt egyszerű: a Filmgyárnak nem kellett, s a Televízióban is ki kellett harcolni az anyaggyűjtés, a forgatás, a vágás majd a bemutatás lehetőségét. A Szülőföldünk sorozat, amelyben Radnótiról is forgatott, lehetőséget adott, hogy olyan barátokra találjon, mint Vas István és Déry Tibor.

Negyedik rész, 09.19 perc

A filmrendező Oláh Gábor után ebben az utolsó részben az író Oláh Gáboré a szó. A Nagy Generáció hallgatóinak három éve beszélt már daganatos betegségéről, amelynek „kézikönyvét” Diagnózis után címmel olvashattuk, majd Guga – az ítélet nem jogerős címmel regényt is írt belőle. Idén Hosszú élete titka címmel jelent meg könyve. Az adás végén még arról is beszél, milyen volt ehhez a könyvhöz sokat beszélgetni, (talán utoljára) édesapjával, s hogyan sikerül a mégoly komoly, olykor tragikus dolgokban is megtalálni egy kis vidámságot.