11.18-i adás Kováts Adéllal, a Radnóti Színház leendő igazgatójával

Létrehozta: admin (2015. november 18. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. november 18. )
Hogyan vág neki az új szerepnek, amit nem a színpadon kell játszania? Mit áldoz fel azért, hogy egy egész színház felelősségét magára vállalja? Hol vannak és kik azok a női alkotók, akiknek teret akar adni? Mi a terve a valahai kultikus hely, az évekkel ezelőtt bezárt Sirály felújításával? Hogyan képzeli el a következő öt évét Kováts Adél színésznő, a Radnóti Színház új igazgatója?
Első rész, 11.37 perc

Kováts AdélHogyan született, s izmosodott meg Kováts Adélban az elhatározás, hogy belevág, s megpályázza a Radnóti Színház igazgatói posztját? Milyen kockázatokat kellett vállalnia a sikeres színésznőnek, ebben a férfiak által dominált szakmában? Mi változott meg életében, amikor úgy döntött, hogy megfogadja Bálint András javaslatát? Milyen elvárásoknak kell majd megfelelnie – és akar-e minden elvárásnak megfelelni? 

Második rész, 10.10 perc

Sokan, sok helyen és sokféle hangsúllyal emelték ki, hogy Kováts Adél pályázatában mennyire kiemelt szerepet kapott, hogy fontosnak tartja női szerzők és női rendezők foglalkoztatását. Ebben a részben arról is beszél, hogy mit jelent ez számára. Hogy nem készül szirupos-púderes előadásokra, viszont igenis hangsúlyosabb női jelenlétet akar az alkotók kiválasztásában. És arról is, hogy milyen volt életében először pályázatot írni, s kiválasztani azokat, akiktől a legtöbb segítséget reméli.

Harmadik rész, 12.19 perc

Jövő év februárjában veszi át Kováts Adél a Radnóti Színház vezetését. Mi marad változatlan, s mit akar megváltoztatni? Hogy lehet új, fiatalabb közönséget (is) odacsábítani, miközben a törzsközönséget (70%-a nő) is meg kell tartani? Mekkora a verseny a budapesti színházak között? Miért nem szabad nyilvánosságra hozni az összes tervet – hiszen közben két évre kell előre látni? Volt idő, amikor homogén közönsége volt a színháznak, de ez mára megváltozott. Hogyan lehet majd a különböző ízlésű, igényű emberek tetszését elnyerni? És hogyan illik ebbe a képbe, a Sirály, amit az új direktor meg akar szerezni a színház számára?

Negyedik rész, 11.27 perc

Kováts Adél nem csak színész és színigazgató. Ő a jószolgálati nagykövete a Bethesda kórháznak, s neki is sok munkája van abban, hogy holnap nyílik meg ott az Anyák Háza. Két év alatt sikerült egy, a kórház területén lévő épületből kialakítani tíz olyan szobát, ahol ezentúl olyan nők vagy családok kapnak szállást, akiknek a gyermeke hosszabb kórházi kezelésre szorul. A műsor utolsó részében arról beszél, milyen egészségügyet szeretne látni Magyarországon – és persze arról, hogy milyen színházat a Nagymező utcában.