02.04-i adás Mező Róbert rehabilitációs főorvossal és Horváth Miklóssal, aki internetes lexikont ír

Létrehozta: admin (2015. február 04. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. február 04. )
Igaz-e, hogy aki sokat ül, rövidebb ideig él? Mit tehet, aki ülőmunkát végez? Hogyan tud jól működni egy rehabilitációs osztály az egészségügy mai viszonyai között? Mit tehet az orvos, a környezet, s mit maga a beteg? Dr. Mező Róbert ortopéd- és rehabilitációs főorvos beszél erről a műsor első részében.
A második részben egy olyan ember jön, aki passzióból internetes lexikont ír. A tizenöt éves munka eredménye több mint tízezer címszó és több mint öt millió látogatón. Hogyan kinek és miért tölti szabadidejének nagy részét ezzel Horváth Miklós?
Első rész, 12.19 perc

Dr Mező RóbertIgaz-e, hogy aki sokat ül, az rövidebb ideig él? – kérdezi először Mélykuti Ilona a Jahn Ferenc kórház ortopéd- és rehabilitációs főorvosát. – Igen, mert akkor a vesénk, bélrendszerünk, keringési- és idegrendszerünk kevésbé működik. Amióta felegyenesedtünk, szervezetünk ehhez a tartáshoz alkalmazkodott – mondja Mező Róbert. Igazából ez az egyetlen dolog, amelyben tényleg alkalmazkodtunk már a felegyenesedett tartáshoz – teszi hozzá –, hiszen az izületeink, csontrendszerünk számára a két lábon járás nem ideális. De persze a napi sok óra ülés – főleg a monitor előtt ­– mindenképpen átok, ami ellen (már a kényszertartás kínjai ellen) viszont tehetünk, ha legalább óránként felállunk, s megmozgatjuk a nyakunkat. Mindez persze nem az alapszolgáltatós Mező doktor osztályán, hanem csak a bónusz. Ott tényleg komoly rehabilitáció folyik ­– ráadásul a betegek szerint jó hangulatban. Hogy ezt hogyan lehet elérni egy széteső egészségügyben? Erről is beszél a főorvos.

Második rész, 11.21 perc

Fiatalabbak-középkorúak-isdősek: milyen az életkori megoszlás egy rehabilitációs osztályon? Miért van ott egy kicsit több nő, mint férfi? Mi is a dolga egy ilyen osztálynak? Miért teremt hatalmas társadalmi értéket akkor is, ha sok beteget már nem tud visszajuttatni a munkaerőpiacra? A rehabilitáció mekkora hányada folyik a kórházban, s mekkora otthon? Mekkora szerepe van a gyógyulásban a környezetnek, a jó példát mutató betegtársnak? És mekkora szerepe van magának a betegnek, akinek át kell élnie helyzetét, s egy új életmód mellett kell elhatároznia magát.

Harmadik rész, 12.03 perc

Horváth Miklós15 éve dolgozik rajta, tíz éve olvasható, és eddig öt millióan látták a kb 10.700 szócikket: Ez a Világ működése című internetes lexikon. Eredetileg a gyereknek készül, kedvcsinálónak, de inkább Horváth Miklós kapott kedvet az íráshoz-szerkesztéshez. Akkoriban egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott (innen a számítógépes ismeretek), de az eredetileg vegyészként végzett szerző az évek alatt alaposan belerágta magát a fizika, kémia csillagászat rejtelmeibe. Mennyire tudja a szerző, hogy kik olvassák? Hogyan találják meg a lexikont az olvasók? Miért egyedül csinálja a szerző ezt a jellegzetesen csoport-műfajt? Milyen a viszonya a Wikipédiával? Mennyi idejét viszi el ez a nemes hobbi? Hogyan válogatja témáit?

02.04. négy

Negyedik rész, 11.11 perc

A szerző (saját véleménye szerint) épp úgy él, mint mások. Na jó: egyedül, vagyis senkitől nem kap szemrehányást, hogy mennyi idejét fordítja szépen cseperedő lexikonjára. De ő is vacsorázik, moziba jár, könyvet olvas ­– vagyis nem valamiféle megszállott remete, akit csak ez érdekel a világból. Akkor és annyit dolgozik rajta, amikor és amennyit akar, és fontos neki, hogy tudja: hasznos dolgot csinál.
Humor a tudományban, a Hammond orgona, a Világegyetem méretei, a kondenzációs kazán – szócikkek az elmúlt hetek terméséből. Miért pont ezek? Hogy lehet megtalálni, mi is van az oldalon? Miről írnak az olvasók, s meddig írja még a lexikont ajándékként a világnak Horváth Miklós?