06.10-i adás Kelemen Katalin női rabbival

Létrehozta: admin (2015. június 10. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. június 10. )
Londonban avatták rabbivá, mert Magyarországon nem lehetett. Később megalakította a Szim Shalom progresszív zsidó hitközséget, amelynek máig vezetője. Sem az ortodoxok, sem a neológok nem fogadták be az ateistából lett egyetlen közép-európai női rabbi közösségét, talán mert az általa képviselt modell lényege nem a hagyományos hierarchia, hanem az együttműködés. Kelemen Katalin a Nagy Generáció vendége.
Első rész, 8.56 perc

Kelemen KatalinMit jelent a biztonság és a kiszámíthatóság, s mit jelent ezek elvesztése? Mit jelent történelmileg a zsidóságnak, és mit jelent Kelemen Katalin személyes történetében? Miért érzi úgy, hogy életében ezek kulcsfontosságú fogalmak? Hogyan kezdődött spirituális élete 1979-ben, egy vallási ünneppel, és hogyan találta meg a zsidóságban, a szertartásokban, a közösségben mindazokat az univerzális értékeket, amelyek addig hiányoztak neki.

Második rész, 14.10 perc

Kelemen Katalin ateistaként nevelkedett egy asszimilált, baloldali családban. Otthon azt tanították neki, hogy mások hitét tisztelni kell, de nekik, a felvilágosult embereknek nincs szükségük erre a mankóra. Hogy hol és hogyan találta meg azt a spiritualitást, amelyre szüksége volt, arról is beszél ebben a részben. Hogyan alakult a nyolcvanas évek végén, Budapesten egy angolokból és magyarokból álló liberális zsidó közösség, és hogyan lett a spiritualitást kereső magyar bölcsészből Londonban judaizmust tanuló diák?

Harmadik rész, 12.47 perc

A kilencvenes évek elején járunk. Kelemen Katalin, zsidóságában megerősödve hazatér Londonból, és barátaival megalapítja a Szim Shalom (azt jelenti: adj békét) közösséget, amelynek informális vezetője lett. Egy közösségé, amely többnyire másodgenerációs holokauszt-túlélőkből állt, s amely identitását, helyét kereste a világban. Eltelt két év, s a csoport mindennapi élete egyre inkább olyan lett, mint egy hitközségé. A közösségnek egyre inkább hiányzott a vallási vezető, Kelemen Katalinban pedig egyre jobban megerősödött a szándék, hogy a londoni iskolába visszatérve maga válik azzá. Kik a reform- vagy progresszív zsidók? Hogyan látja Kelem Katalin a különböző zsidó csoportok (persze köztük a sajátja) istenhez, valláshoz való viszonyát, s szerinte hogyan fejlődik folyamatosan az istenről alkotott kép.

Negyedik rész, 9.01 perc

Közép-Európa egyetlen női rabbija ebben a részben arról beszél, hogy hogyan változott a zsidóság isten-képe a történelem folyamán. Hogyan változott az ősidőkben, s milyen változást hozott az emberekben a holokauszt. Az adás végén hétköznapibb dolgokról esik szó, arról, hogy miért nem fogadja el ma sem a magyar zsidó hitközségek szövetsége sem Kelemen Katalint rabbiként, sem a Szim Shalom közösséget hitközségként.