07.01-i adás Rozs Tamás zenésszel

Létrehozta: admin (2015. július 02. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. július 02. )
Egy alapvetően magyar-ének szakos tanerő, aki ma az Örkény, a Katona, és Budapest Bábszínház előadásaiban is zenél, állandó résztvevője a Mohácsi testvérek darabjainak, hat évig tanította a kaposvári színészhallgatókat, az idei Poszton díjat kapott, népzenei ihletésű jazzt játszik duójával, a balatonföldvári Kultkikötőben ritmus- és hangzáskalandra visz gyerekeket, egyébként pedig felnőttek zeneterapeutája. Minden továbbit maga mond el a Nagy Generációban Rozs Tamás énekes-csellista, a Szélkiáltó együttes tagja.
Első rész, 9.50 perc

Rozs TamásHa zenész a vendég, mi mással is kezdődhetne a műsor, mint zenével. Egy 1983-os felvételen szól Weöres Sándor megzenésített verse, a Csigatánc. A Szélkiáltó játszik. Milyen volt a kezdet, a Ki Mit Tud? Aztán kontrasztként egy mai felvétel, amelyen az Arcofon duóban halljuk Rozs Tamást, aki aztán arról beszél, hogy hogyan változott a viszonya a versekhez, a zenei kifejezéshez. Aztán (mivel erről felvétel nincs), a stúdióban, élőben mutatja meg, mit is jelent a torok-éneklés, amit egy vietnami mestertől tanult.

Második rész, 13.06 perc

Ebben a részben megtudjuk, hogy a torok-éneklés, vagy mongol-éneklés tulajdonképpen micsoda, s miért olyan nehéz megtanulni. De azt is, hogy miért kínozza magát és a hangszálait ezzel Rozs Tamás, mi olyant ad neki ez, amit az európai zene nem tud. Az énekes után a pedagógus jön, az a Rozs Tamás, aki nyaranta zenei tábort tart gyerekeknek. Tíz éves idén már Balatonföldváron a Kultkikötő, ahol seregnyi program, koncert mellett az Összpróba Alapítvány szervezésében állandó elem a gyerektábor, ahol tánc, színpadi játék és filmezés mellett zenét is tanulnak a táborozók.

Harmadik rész, 10.53 perc

Ez a rész is zenével kezdődik: Utassy József versét énekli a megzenésítő Rozs Tamás. Aki aztán a stúdióban arról beszél, hogyan tanítja a leendő színészeket a Kaposvári Egyetemen, s hogy hogyan készül egy-egy műsor a végzősökkel. Amúgy nem kis sikerrel: a Cseh Tamás – műsorral egészen Amerikáig jutottak. De nem csak a leendő színészekkel dolgozik, nemrég a POSZT egyik díjazottja lett: a díjat a kaposváriak Bérczes László által rendezett Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadás zenei munkájáért kapta.

Negyedik rész, 12.16 perc

A zene ezúttal egy Márai-vers megzenésítése, s az annyi formációban játszó Rozs Tamás ezúttal a Szélkiáltóval zenél – és aztán a stúdióban arról beszél, hogy hogyan él, dolgozik mai is az együttes. Aztán Rozs Tamásnak megint egy új arca villan fel: a zeneterapeutáé. Arról hallunk, hogyan kezdte ezt a munkát a Fogd a kezem Alapítvánnyal, amely értelmi sérült gyermekeket és felnőtteket segít, s hogyan lett ebből a munkából számára egyetemi kurzus, ahol a leendő gyógypedagógusokat tanítja.