06.24-i adás Bérczes László rendezővel, az Ördögkatlan Fesztivál alapítójával

Létrehozta: admin (2015. június 24. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. június 24. )
Idén is lesz Ördögkatlan Fesztivál, amely dacból, egy váratlan helyzetből született nyolc évvel ezelőtt. Mitől áll be megint – ha beáll – a kényes egyensúly a növekvő népszerűség, a növekvő bevétel és az egyediség, a minőség között? Igaz-e még, hogy az emberség, és nem a haszon mentén működik mindenki, akinek köze lehet az Ördögkatlanhoz? Milyen küzdelmek előzték meg az idei fesztivált az egyik alapító életében? Hogyan oszlik meg a figyelme, az ereje a színházteremtés és a fesztivál-gründolás között? A Nagy Generáció vendége Bérczes László, a Kaposvári Színház rendezője, az Ördögkatlan fesztivál „apukája”.
Első rész, 10.02 perc

Bérczes LászlóHogyan és miért kezdett el futni ötven fölött Bérczes László, és mit ad ez neki most, 65 évesen? Miért fontosak a méterre, percre mérhető dolgok egy olyan embernek, aki színházban él ­– egy olyan helyen, ahol semmit nem lehet így mérni, hiszen ott ízlés van, hangulat és érzelem? Hogyan lett egyáltalán színházi ember a középiskolai tanárként diplomázott Bérczes, és miért érzi úgy, hogy ma már otthon van a színházban? Ahol rendez, ahol sikere van, s ahol annyi terve van még, mit a nála húsz évvel fiatalabbaknak.

Második rész, 13.06 perc

Még mindig a színház. miért nevezi a kritikus Bérczes munkáit az eszköztelenség színházának, s mit gondol erről a rendező? Mit jelent számára a bölcsesség, s mit a „láthatatlan színház”, amit csinálni próbál? Milyen volt a POSZT, ahol az előadása négy díjakat is elhozott, de a rendezőit nem? Miért nem ő már a művészeti vezető Kaposváron? S hogyan született a Szigorúan ellenőrzött vonatok műsorfüzetébe az az interjú, amelyben a kérdező és a válaszoló is Bérczes László?

Harmadik rész, 12.10 perc

FesztiválA színház-csináló Bérczes után a fesztivál-teremtő Bérczes László, hiszen már igen közel van augusztus negyedike, amikor nyolcadszor is megnyitja kapuit az Ördögkatlan Fesztivál. Ja, hogy van, aki még nem tudja pontosan mi is az? Egy olyan, összművészeti őrület, ahol öt nap alatt megpróbálják a szervezők a legjobb, legérdekesebb, legizgalmasabb produkciókat összehozni – s remélik, hogy ezzel az embereket is sikerül összehozni. Lesz itt minden: komolyzene, kortárs tánc, népzene, irodalom, színház, jazz, rock – mindez Pécstől délre, Villány közelében négy faluban: Kisharsányban, Nagyharsányban, Palkonyán és Beremenden. A program ide nem fér, de érdemes böngészni a fesztivál honlapján. S bár lehet, hogy egy profi fesztiválszervező megbotránkozna Bérczesék módszerein, ő hitelt vett fel, hogy biztosítsa: náluk minden fellépő és közreműködő megkapja a pénzét.

Negyedik rész, 10.01 perc

Az Ördögkatlant sok szép és nemes dolog közepette, de a magunk örömére találtuk ki – mondta a két alapító, Bérczes László és Kiss Mónika. – A magunk kedvéért csináljuk, totálisan szabadok vagyunk, de ennek az ellenkezője is igaz: már rég nem vagyunk szabadok.
Mi hát az Ördögkatlanban a szabadság, s mi a rabszolgaság? Meddig lehet változatlan színvonalon újra és újra megteremteni ezrek számára az eufóriát, s mikor kell majd (lehetőleg a csúcson) elengedni, abbahagyni az egészet? Tavaly a beremendi domboldalban, szalmabálákon ülve-heverve ezrek hallgatták áhítattal Beethoven kilencedikjét a csillagok alatt. Idén
Ránki Dezső zongorázik majd ugyanitt – s biztos ismét ezrek élik majd át azt a boldogságot, amelynek reménye immár tízezreket vonz az Ördögkatlan fesztiválra.