03.25-i adás a rák gyógyításáról Kéri György kutatóval és Szántó István gyakorló onkológussal.

Létrehozta: admin (2015. március 26. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. március 26. )
Miért korszakos jelentőségű, hogy a rákkutatásban felfedezték az úgynevezett hajtógéneket? Mekkora távolságra vagyunk a személyre szabott rákgyógyítástól? A műsor első felében a kutató, Kéri György professzor beszél a (talán egyáltalán nem olyan távoli) jövőről. A műsor második része a jelenről, a gyógyítás mai, magyar realitásáról szól, ami Szántó István onkológus főorvos szerint egyáltalán nem olyan rossz, mint sokan hiszik.
Első rész, 12.28 perc

Kéri GyörgyLátjuk a fényt az alagút végén: most valami nagyon nagy áttörés történt a rákkutatásban – mondja Kéri György professzor, aki évtizedek óta kutatja ezt a területet. De mielőtt az új dolgokról beszélne, gyors bevezetőt is tart tudományába, hogy megismerhessük az alapfogalmakat. Aztán, ha már értjük, hogy eddig miért csak kis eredmények születtek, elmondja, hogy másfél évvel ezelőtt hogyan adott új irányt a kutatásnak egy, a matematikai statisztikán alapuló felismerés. Ekkor ismerte meg a világ a hajtógén fogalmát, s ekkor született ismét erős remény, hogy belátható időn belül gyógyszeresen lehet hatalmas sikereket elérni a rák gyógyításában.

Második rész, 10.53 perc

Ebben a részben megtudjuk, hogy már ma is 56 olyan gyógyszer létezik a világon, amely a nemrégiben felismert mechanizmusba avatkozva gátolja a rák terjedését. Az más kérdés, hogy míg Magyarországon ezek közül mindössze néhányat finanszíroz az OEP, addig Amerikában valamennyit térítik a biztosítók. Kéri György hisz abban, hogy a nem túl távoli jövőben minden hajtógénre lesz gyógyszer ­– de ma még nem tartunk itt. Maguknak a géneknek az azonosítása is rettentő drága, a betegek háromnegyede számára még nincs gyógyszer, s akinek van, az is nagyon sok pénzbe kerül.

Harmadik rész, 13.04 perc

Dr Szántó IstvánVan-e önben türelmetlenség? ­– ez a kérdés már a műsor másik vendégének, Szántó Istvánnak, a székesfehérvári Szent György Kórház onkológus osztályvezető főorvosának szól. A válasz pedig az, hogy nincs. De nem azért nincs, mert már belefásult a kudarcokba, hanem azért, mert fiatal kora óta hiszi: megéri még, hogy a rák épp olyan gyógyítható betegség lesz, mint a TBC. Műtét, méreg, sugarazás: ma még nagyon durva módszereket használunk, de látjuk, hogy sok embert meggyógyítunk ezekkel az eljárásokkal. És bár panaszkodunk a kevés pénzre és lehetőségre, azért nem árt tudni, hogy a világ felső tíz százalékában vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy olyan jó a helyzet, hanem azt, hogy a Föld kilencven százalékán még ennél is rosszabb.

Negyedik rész, 10.55 perc

Mi okozza a daganatos betegségeket? Mekkora szerepet játszik a stressz? Mit tud, és mit tanácsol betegeinek Szántó főorvos? Mekkora bölcsesség kell a gyógyításhoz – és a betegség elviseléséhez? Mit jelent az, hogy a beteget akkor is gyógyítani kell, ha a betegséget már nem lehet? Mit tud a betegségéről és a gyógyítás lehetőségeiről a „jó” beteg? Miért nem mindig áldás, hogy az interneten mindenki néhány óra alatt felkészültnek hiszi magát?