04.01-i adás Havas Judit előadóművésszel és Szil Péter pszichoterapeutával

Létrehozta: admin (2015. április 01. )
Utolsó hozzászóló: admin (2015. április 01. )
Mit lehet kezdeni a 2000-res években a melodráma műfajával, ami az 1800-as években élte virágkorát? Milyen életstratégiát kell kialakítani ahhoz, hogy az ember megengedhesse magának a versmondás örömét? A mai műsor első felében erről beszél Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész. A második részben arról hallhatnak, hogy mit jelent a hétköznapi hímsovinizmus. Hogy meg lehet-e férfiakat tanítani arra, hogy felismerjék saját működésükben az erőszakot? A szavakban vállalt egyenlőség hazugságáról Szil Péter pszichoterapeuta beszél.
Első rész, 12.43 perc

Havas JuditJókai Mór és Liszt Ferenc művét, A holt költő szerelmét először Laborfalvi Róza adta elő 1874-ben – ma Havas Judit mondja ezt a romantikus melodrámát, s hozzá Jandó Jenő zongorázik. Tíz éve született ez az előadás, amely elhangzott már a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Komáromban és (a Tavaszi Fesztivál programjaként) a Kogartban is. Hogy milyen a jó előadó, azt Latinovitstól tanulta Havas Judit, aki harminc éve áll pódiumon, s persze nem csak melodrámát ad elő. A Holokausztra emlékezve és emlékeztetve adta elő a Séta című monodrámát, amit játszott a Komédiumban, de Izraelben is.

Második rész, 12.05 perc

Miben különbözik a színész és az előadóművész? Miért oly ritka manapság a versmondás? Mi mindenre tanította meg Havas Juditot a harminc évnyi versmondás, aki ma esteket szerkeszt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, egy versmondó szalont vezet, az egyetemen pedig irodalmat, emberismeretet, tárgyalási kommunikációt tanít.

Harmadik rész, 10.52 perc

Szil PéetEgy feminista férfi – mondják Szil Péterre. Ő pedig először arról beszél, hogy miféle elkötelezettséget jelent számára ez a megfogalmazás. Szerinte a modernizálódó és egyre inkább az emberi jogokra figyelő társadalmakban ma két nagy, megoldásra váró probléma van: a férfiak és nők közti egyenjogúság kérdése, és a gyermekek jogai. A feminizmus szerinte nem a nőkről, hanem az egyenlőségről szól. Hogy Szil Péter 1974-ben, 23 évesen elment Magyarországról, annak politikai és magánéleti, személyiségével összefüggő okai egyaránt voltak. Svédországban telepedett le, ott kötelezte el magát a feminizmus, az emberi jogok mellett. Hétköznapi hímsovinizmus című könyve, amit egy spanyol barátjával közösen írt, tulajdonképpen szószedet, szöveggyűjtemény, amelyben a két pszichoterapeuta összegyűjtötte mindazokat a manővereket, módszereket, amelyekkel a férfiak megteremtik és fenntartják az egyenlőtlenséget párkapcsolatukban.

Negyedik rész, 10.03 perc

Szil Péter könyvét persze nőknek is szánta, de legalább annyira az olyan férfiaknak, akik tenni akarnak az erőszak ellen. Ezért hozta létre a Stop Férfierőszak Projektet is. A projekt elérhető a www.stop-ferfieroszak.hu oldalon. Mi minden tartozik a párkapcsolati erőszak eszköztárába? Hogyan illeszkedik a párkapcsolati erőszak a társadalmi igazságtalanságok rendszerébe? A műsor utolsó perceiben arról beszél Szil Péter, hogy hogyan élte át saját daganatos betegségét, s milyen harcokat kellett folytatnia az orvosokkal, hogy ebben a kapcsolatban is fogadják el őt egyenrangú félnek.
Szil Péter gondolatairól, munkáiról részletesebben weboldalán, a www.szil.info oldalon olvashatnak.